29 Temmuz 2024 Pazartesi

SA10881/EK43: Trump'ın Galibiyetine Odaklanmayın

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, eski bir avukat olan, SiriusXM radyosunun günlük programı 'The Dean Obeidallah Show'un sunucusu Dean Obeidallah'a aittir ve Kasım 2024 seçimlerinde çeşitli dikkat çekici vaatlerde bulunan Cumhuriyetçilerin adayı Trump'ın ikinci kez ABD Başkanı olarak seçilmesini önlemeye odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 29.07.2024, Sonsuz Ark 

Don’t focus on bracing for a Trump win

New York Times, Demokrat yetkililer, ilerici aktivistler ve gözlemci gruplardan oluşan geniş bir ağın "olası bir ikinci Trump başkanlığına hazırlanmak için nasıl olağanüstü adımlar attığını" anlatan derinlemesine bir makale yayınladı.


Eski Başkan Donald Trump 15 Haziran 2024 tarihinde Detroit'te düzenlenen bir kampanya etkinliğinde konuşuyor. Carlos Osorio/AP

Örnekler arasında Washington Valisi Jay Inslee'nin eyaletini kadınların kovuşturmaya uğrama korkusu olmadan kürtaj yaptırabilecekleri bir cennet haline getirme çabaları da yer alıyor. Makalede ayrıca Trump'ın ikinci döneminde İç Gelir Servisi'ni grubu hedef almaya yönlendirmesi ihtimaline karşı yeni bir denetçi işe alan bir kuruluştan da bahsedildi.

Bir yandan, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesinin demokratik özgürlüklerimiz için benzersiz bir tehdit oluşturduğunu kavradıkları için bu yetkilileri ve kuruluşları alkışlamalıyız. Ancak Trump'ın, kendisine sadık kişilerin federal hükümetin kilit pozisyonlarında yer alacağı bir intikam kampanyası için hükümeti altüst etmesini ve aşırı sağcı bir gündemi başlatmasını önlemenin tek kesin yolu, bu Kasım ayında onu yenmektir. Tek odağımız barbarları kapının dışında tutmak olmalı, içeriye girdiklerinde zararı nasıl azaltacağımızı bulmak değil.

Trump ikinci dönem için karanlık hedeflerini dinleyen herkese anlatıyor - toplu sınır dışılardan göçmenler için geniş kapsamlı gözaltı kampları inşa etmeye ve başkanlık yetkilerini genişletmeye kadar. Ayrıca Amerika'yı kendisine sadık olmayanlardan "özgürleştirme" sözü de son derece endişe verici.

Bunu ilk kez 2023 yılında Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda (CPAC) yaptığı ve destekçilerine "intikamları" olacağı sözünü verdiği konuşmasında duyduk. Ardından Demokratları, "sahte haber medyasını", sadece ismen Cumhuriyetçileri, küreselcileri ve kendisine karşı çıkan diğerlerini hedef alma sözü vererek, "Amerika'yı bu kötü adamlardan ve alçaklardan sonsuza kadar kurtaracağız" diye haykırdı. Geçen ay Wisconsin'de düzenlenen bir miting de dahil olmak üzere, ulusumuzu kendisine karşı çıkanlardan "kurtarma" vaadini tekrarladı.

Amerikalı bir siyasi figürün, ülkeyi sadece siyasi olarak aynı fikirde olmadıkları Amerikalılardan "kurtarmak" hakkında konuştuğunu ne zaman duydunuz? Tahminimce duymadınız, çünkü "ilk gün" diktatör olacağına söz veren - sonra "ondan sonra diktatör değilim" diye iddia eden - iki ana siyasi partimizden birine liderlik eden biri hiç olmadı.

Açık konuşmak gerekirse, Trump'ın ilk dönem gündemini engellemek için kullanılan direniş biçimlerinin, intikam almaya ve Amerika'yı kendisine boyun eğmeyenlerden temizlemeye kararlı olan bu öfkeli, kızgın hükümlü suçlu karşısında işe yaraması pek olası değil.

Pazar günkü New York Times makalesinde detaylandırılan ve Trump'ın ikinci dönem gündemini yavaşlatmak için mahkemeleri kullanmayı içeren stratejinin bile bu kez başarılı olma ihtimali çok daha düşük. Bunun bir nedeni, Trump'ın ilk döneminde, bizzat atadığı üç ABD Yüksek Mahkemesi yargıcı da dahil olmak üzere 200'den fazla federal yargıcı onaylayabilmiş olmasıdır.

Trump'ın atadığı federal yargıç Aileen Cannon'un Trump'ın gizli belgeleri elinde tuttuğu iddiasıyla yargılanmasını nasıl yavaşlattığına bir bakın; eleştirmenler Cannon'un Trump'ın davayı seçim sonrasına erteleme stratejisini ilerlettiğini söylüyor.

Ve ülke şu anda GOP dostu Yüksek Mahkeme'nin, Trump'ın tam dokunulmazlık talebiyle ilgili bir kararda ayak sürüyerek 2020 seçimlerini kaybetmesine rağmen iktidarda kalmaya çalışmakla bağlantılı olarak işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle Kasım seçimlerinden önce Trump'ı yargılanmaktan koruyor gibi görünmesini izliyor.

Yasama açısından bakıldığında, eğer Trump kazanabilir ve MAGA Cumhuriyetçileri de Temsilciler Meclisi ve Senato'nun kontrolünü ele geçirebilirse, Trump'ın uzun zamandır arzuladıkları sağcı politika hayallerini gerçekleştirmesini bekleyebiliriz. Bu, Trump'ın radikal gündemini engellemek için bazı Cumhuriyetçilerin ona karşı durduğu ilk dönemine benzemeyecektir - bunun en ünlü örneği merhum Arizona Senatörü John McCain'in Trump'ın Uygun Bakım Yasası'nı yürürlükten kaldırmasını kendi oyuyla engellemesidir.

Trump'a karşı çıkma cesareti gösteren Cumhuriyetçilerin neredeyse tamamı Kongre dışında kaldı ya da onun antidemokratik yönetimine teslim oldu. Ocak 2021'de 6 Ocak ayaklanmasını kışkırttığı için Trump'ın azledilmesi yönünde oy kullanan 10 Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçisinden sadece ikisi Kongre'de kalmıştır (Washington eyaletinden Temsilci Dan Newhouse ve California'dan David Valadao).

Senato'daki Cumhuriyetçiler de teslim oldular. Trump'ı şiddetle eleştiren Senatör Mitt Romney bu Ocak ayında görevinden ayrılacak. GOP Senatosu Azınlık Lideri Mitch McConnell bile - ki 6 Ocak saldırısından sonra Senato kürsüsünden Trump'ı "Başkan Trump'ın o günkü olayların provoke edilmesinden pratik ve ahlaki olarak sorumlu olduğuna şüphe yok" sözleriyle eleştirmişti - geçen hafta Trump ile bir araya geldi ve görüşmelerinin "tamamen olumlu" geçtiğini açıkladı. Ancak Trump, GOP kontrolünde bir Kongre'ye sahip olmasa bile, ikinci bir dönem boyunca ulusa verebileceği zararın sınırı yok. Çok az kısıtlama onu dizginleyebilir.

Bu nedenle ikinci dönem direniş stratejileri, kaynakları sadece elimizdeki daha acil zorunluluktan başka bir yere yönlendirir: Trump'ın ikinci bir dönem kazanmasını engellemek. Odaklanmamız gereken en önemli öncelik - aslında tek gerçek öncelik - budur. Başka hiçbir şeyin önemi yok.

Dean Obeidallah, 17 Haziran 2024, CNN

(Eski bir avukat olan Dean Obeidallah, SiriusXM radyosunun günlük programı "The Dean Obeidallah Show"un sunucusudur.)


Eyüp Kaan, 29.07.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı