31 Ağustos 2024 Cumartesi

SA10943/SD3236: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 3

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Şarkın asaleti, yoksulluğun rezaletiyle silinmişti, garbın vahşeti ise varsıllığın neonlu ışıklarıyla siliniyordu."

İnsan'ın bu kadar zavallı iken bu kadar küstah sözlü ve granit yürekli olmasını anlamlandıramıyor insan; anlamlandırsa bile bu anlamı saygıdeğer bulamıyor çoğu kez. Sonra düşünüyor, insan bunu neden yapıyor? 

Sordukça bulduğunuz cevaplar içinizi acıtıyor. Evet; insan sınanıyor ve sınanmalarında maalesef çoğunlukla kaybediyor. İşte bu büyük kayıp hüzün veriyordu bana.

30 Ağustos 2024 Cuma

SA10942/SD3235: Dûrira | Post-Analitik Bakışlar 30: Türkiye’nin İç Tasarım Süreçleri 13; Ülke / Elektronik-Dijital Ürünler Tasarımı

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

""

Analizin yazımı sürmektedir, tamamlandığında yayına dahil edilecektir.

SA10941/MT294: Suudi Arabistan'da Antik Çöl Duvarları Taş Devrini Yeniden Yazıyor

      Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The New Lines dergisi kültür editörü Lydia Wilson'a aittir ve Suudi Arabistan çöllerindeki Prehistorik 'Al-Ula ve Hayber Kazı Projesi' çerçevesinde yapılan kazılara odaklanmaktadır. 
Seçkin Deniz, 30.08.2024, Sonsuz Ark

In Saudi Arabia, Ancient Desert Walls Are Rewriting the Stone Age

"Uzak Al-Ula bölgesinde şaşırtıcı derecede geniş bir Neolitik kültürün ortaya çıkarılması, tarihin yeniden değerlendirilmesine yol açıyor."

Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki modern Al-Ula kentinin hemen dışında yer alan Hegra antik kenti, doğrudan kırmızı kayaya oyulmuş, çoğu süslü ve yazıtlarla tamamlanmış Nebati anıtlarıyla ünlüdür. Tarz olarak Ürdün'deki daha ünlü Nebati kardeşi Petra'ya benzeyen Hegra, arkeologlar tarafından ancak yakın zamanda benzer düzeyde bir ilgi görmüştür. İlgi gördüğünde ise buluntular muhteşemdi. 2008 yılında, sadece cesetleri değil, aynı zamanda onlarla birlikte gömülmüş seramik ve mücevherleri de içeren (Petra'daki mezarların aksine şaşırtıcı bir şekilde bozulmamış) mezarlarda kazılar başladı.

29 Ağustos 2024 Perşembe

SA10940/AF31: Strasbourg'daki Yargıçlar Yeni İnsan Hakları Uyduruyorlar

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2023 yılında "Sığınma Hakkı: Demagoji ve İkiyüzlülük Arasında" adlı kitabı yayınlanan Belçika'nın önde gelen sığınma uzmanı olarak, yıllardır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sığınma davalarındaki içtihadına karşı eleştirel bir duruş sergileyen, Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı ve Belçika Mülteciler Eski Genel Komiseri Emeritus Dr. Marc Bossuyt'a aittir ve AİHM'nin İklim değişikliğini gerekçe göstererek mülteciler lehine verdiği kararlara odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 29.08.2024, Sonsuz Ark 

The judges in Strasbourg are just making up new human rights

9 Nisan 2024 tarihinde Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Verein Klimaseniorinnen Schweiz davasında İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 8. Maddesinde yer alan herkesin özel ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Konuya yabancı olanlar, Mahkeme'nin bu maddeyi, AİHS'ye Taraf Devletlerin iklim politikalarının bu maddeyi ihlal edebileceği şekilde yorumlamayı başardığını öğrenince hiç şüphesiz şaşıracaklardır.

SA10939/SD3234: Seçkin Deniz Twitter Günlükleri 787 (06-10 Temmuz 2022)

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 “Tarih, yazanların değil yorumlayanların toprağıdır.”

  
(Lütfen, Twitter alttan yukarıya doğru olan tweet akış grafiğinin tersine göre, tweetleri yukarıdan aşağıya doğru okuyunuz, orijinalini aramak istediğiniz tweet metnini kopyalayınız, Twitter arama motoruna yapıştırıp arama yaptırınız.) 
(06-10 Temmuz 2022)  (Temmuz 2022: 2.089 Tweet- Önceki Toplam: 510.017 + 2.089  = 512.106 Tweet)

06 Temmuz 2022
Sonsuz Ark: SA9734/SD2455: "gözlerimin sesi, acıtan dilim" /15.12.2002/ 135. patika- @Seckin_Deniz @SonsuzArk  https://t.co/UXwz2mjsSN

28 Ağustos 2024 Çarşamba

SA10938/SD3233: Mıra | Öznel Şeyler 29: İçinizdeki İyilik Size Ne Söyler?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Kötülüğün sesleri içinizi kapladığında ve siz bunu fark ettiğinizde, eğer kendinizden nefret etmekten bıkmışsanız ve kendinize saygınızı yitirmişseniz yapacağınız çok iyi bir şey var; hep var, daima var ve var olacak."

Kulaklarımızın -uygun desibel aralığında- kendilerine ulaşan bütün sesleri duyduğunu, ama dikkatimizi çeken ya da dikkatimizin seçtiği sesleri öne çıkardığını biliyor olmalısınız. Eğer farkındaysak her ses bize bir şeyler söyler ve biz duyduğumuz seslerden bize ne söylendiğini, bizden ne istendiğini ve bize ne öğretildiğini anlarız. 

SA10937/MT293: Omega-3 Çocukların Düşünme ve Hissetme Şeklini Değiştirebilir mi?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Swansea Üniversitesi, omega-3 takviyelerinin çocukların davranışları ve ruh sağlığı üzerindeki etkisini inceliyor ve hangi çocukların artan alımdan en fazla fayda sağladığını belirlemeyi amaçlıyor.."


Can Omega-3 Change the Way Children Think and Feel?

Yeni araştırma bu soruya yanıt vermeyi amaçlıyor.

Swansea Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, omega-3 takviyelerinin çocukların davranışları, ruh halleri ve zihinsel sağlıkları üzerindeki etkilerini araştırmak için hem sağlık hem de eğitim açısından önemli etkileri olabilecek bir araştırma yürütüyor.

27 Ağustos 2024 Salı

SA10936/SD3232: Dini Reform Arayışları Küreselleşiyor

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda kıdemli araştırmacı, Würzburg Üniversitesi Taraftar Kültürü Enstitüsü'nün eş direktörü ve 'The Turbulent World of Middle East Soccer- Orta Doğu Futbolunun Çalkantılı Dünyası'' blogunun ve Dr. Teresita Cruz-Del Rosario ile birlikte yazdığı aynı başlıklı 'Comparative Political Transitions between Southeast Asia and the Middle East and North Africa- Güneydoğu Asya ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika Arasında Karşılaştırmalı Siyasi Geçişler' kitabının yazarı Dr. James M. Dorsey'e aittir ve Dünya'daki din algısının bozulmasına ve dinlerde reform arayışlarına odaklanmaktadır. Ne var ki, analistin CIA-MI6-MOSSAD tarafından kurulan cihatçı örgütler üzerinden İslam'a yönelik değerlendirmesi temelsizdir.
Seçkin Deniz, 27.08.2024, Sonsuz Ark 

The quest for religious reform goes global

Yirmi yılı aşkın bir süre boyunca cihatçılar aşırıcılığın sembolleri ve dini reform ihtiyacının örnekleri olarak gururla yerlerini aldılar. İslam'ı 11 Eylül sonrası dini değişim ve ılımlılık çağrılarının odağı haline getirdiler.

SA10935/SD3231: "beden özgürlüğünden önce" /10.07.2002/ 23. patika

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

...”kadını giyinik değilken ya da giyinikmiş gibiyken severim!” dermiş; kadını cinselliğiyle algılayanlar...
...”algılamayan var mı ki?” diye sormayınız...
...olabilir de; bunu, herkesi tanımadığınız için bilmeniz mümkün değil...
...insanların ne kadarının kendilerini aştığını ben bilemem şahsen ve münhâsıren...
...bu nedenle, benim için kadınlar daima sevgiye değerdirler; erkekler gibi…
...çünkü; insan olmaları sevginin yeter ve gerek şartıdır -hele bir de iyi insan olsalar-...

26 Ağustos 2024 Pazartesi

SA10934/KY28-ATA477: Niyet Başka Akıbet Başka!

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Hala daha, Kıbrıs Türklerini, uygulamaya çalıştıkları her tür izolasyon, ambargo, ekonomik baskı ve kısıtlamadan kurtulmak için Türkiye’ye ilhaka, Anavatanın bir parçası olmaya zorladıklarının farkında bile değiller."

Yunanları ve Rumları, aile yapıları, kültürleri, inanışları, eğitimleri, mizahları, kafa yapıları, dini inanışları ve duygularını iyi bilen ve tanıyan bir kişi olarak Rumların ve Yunanların Kıbrıs’ta uygulamaya koymak istedikleri ekonomik ambargo, tehdit ve tutuklamalar girişimleri üzerine, İngiliz Avrişlerinde araştırma yapmaya başladım. 

SA10933/SD3230: Nezdîra | Nesnel Dokunuşlar 29: Doğru ve Kesin Bilgi İçin Kur’an’ı Anlama İhtiyacınız Var mı?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bilgi çağında yaşadığımız bugün insanlığın bu kadar çok şey bildiği halde bu kadar çok aşağılanmaya, aldatılmaya, istismara, tacize, tecavüze, katliamlara, soykırımlara maruz kalmasının tek sebebi manipüle edilmiş bilgi ile beslenmesidir. "

Öncelikle sorulması gereken soru şu olmalıdır: ‘Doğru ve kesin bilgiye ihtiyaç duyuyor musunuz?’

İhtiyaç duymadığınız bir bilgiyi öğrenmek için çaba sarf etmek istemezsiniz. Bu ihtiyacın ‘doğal bir ihtiyaç’ mı, kasıtlı olarak oluşturulmuş ‘algısal bir ihtiyaç’ mı olduğunun hiçbir önemi yoktur. Öğrenme ihtiyacınız sizi bilgiye doğru sürükler; bu kaçınılmaz bir süreçtir.

SA10932/EK47: On Emir Sadece Duvara Asılmamalı, Sınıflarda Öğretilmeli

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, yazıları Wall Street Journal, Claremont Review of Books, The New York Post ve başka yerlerde yayınlanan, 'Pagan America: the Decline of Christianity and the Dark Age to Come -Pagan Amerika: Hıristiyanlığın Çöküşü ve Gelecek Karanlık Çağ' adlı kitabın yazarı ve  The Federalist kıdemli editörü John Daniel Davidson'a aittir ve ABD'nin Louisiana Eyaleti'nde Yahudiliğin ve Hristiyanlığın 'On Emir'inin (*) ilkokullar, ortaokullar, liseler ve tüm devlet üniversitelerinin sınıfları dahil olmak üzere tüm devlet okulu sınıflarının duvarlarında sergilenmesini zorunlu kılan bir yasayı kabul etmesi sonrası yapılması gerekenlere odaklanmaktadır. "Ülkenin dört bir yanındaki devlet okulu öğretmenlerinin ortalama bir Amerikalıdan çok daha solcu olma eğiliminde olduğu ve toplumunuz ne kadar küçük veya muhafazakar olursa olsun, öğretmenlerinin, kütüphanecilerinin ve devlet okulu yöneticilerinin toplumdaki en radikal insanlar arasında yer aldığı bir sır değil. Bu kişiler güçlü öğretmen sendikaları tarafından desteklenmekte ve sol görüşlü ideologları sınıflara ve okul bürokrasilerine yerleştirmek için var olan bir eğitim ve yeterlilik hattından gelmektedirler." diyen analist Marksist ideoloji ile yetişen öğretmenlere ve sol tarafından üretilen müfredata dokunulmadan 'On Emir'in okul duvarlarına asılmasının yeterli olmayacağını vurgulamakta, bu konuda solun propagandasını yaptığı ama uygulamadığı tarafsızlığın anlamsız olduğunu söylemektedir.
Seçkin Deniz, 26.08.2024, Sonsuz Ark 

The Ten Commandments Should Be Taught In Classrooms, Not Just Hung On The Wall

"Sorun radikal sol görüşlü öğretmen ve idarecilerde, sınıf duvarlarında asılı olanlarda değil."

Louisiana bu hafta (19 Haziran 2024), On Emir'in ilkokullar, ortaokullar, liseler ve tüm devlet üniversiteleri sınıfları dahil olmak üzere tüm devlet okulu sınıflarının duvarlarında sergilenmesini zorunlu kılan bir yasayı kabul ettiği için haberlere konu oldu.

25 Ağustos 2024 Pazar

SA10931/SD3229: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 2

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"İnsan önemliydi, onun nasıl yetiştiği de önemliydi. Biz özellikle karımın ısrarıyla aslında çok iyi bir iş yapıyor ve model bir eğitim kurumu için çabalıyorduk. Kendi işim bütün zamanımı almasa yapacağım diğer iş buydu."

Tebessümüm yüzümde donmuştu; o ân bütün ruhumla sessizliğin ürettiği boşlukta askıda kalmıştım. Ellerim direksiyonda ormanın derinliklerine doğru akan yola bakıyordum. Haklıydı ve kolay unutmayacaktı.

‘Yüklerimizi her zaman biz seçmiyoruz, bu yükü de ben seçmedim!’ dedim neredeyse harf harf, dura dura konuşarak. ‘Ve şu anda biz senin seçtiğin bir yükle ilgili sorunları çözmek için gidiyoruz!’

24 Ağustos 2024 Cumartesi

SA10930/SD3228: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 1

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

‘İnananlar arasında çirkin işlerin yayılmasını arzu eden kimseler var ya; onlar için dünya ve ahirette elem dolu bir azap vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz.’
Kur'an, Nûr Suresi, 19. Ayet

9. Bölüm/Irmak

İnsanın ne kadar ağır yükleri olduğunu konuşuyorduk karımla Kô’ya giderken. Bu teknoloji çağında, teknolojinin olmadığı yüzyıllar boyunca yaşadığından çok daha fazla işle ve sorunla uğraşmaya mecburdu herkes. Çocuklarımızdan bahsediyorduk, onların masum dünyalarından, maruz kaldıkları tehditlerle dolu çağdan. 

23 Ağustos 2024 Cuma

SA10929/SD3227: Dûrira | Post-Analitik Bakışlar 29: Türkiye’nin İç Tasarım Süreçleri 12; Ülke / Temizlik-Bakım Ürünleri Tasarımı

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

""

Analizin yazımı sürmektedir, tamamlandığında yayına dahil edilecektir.

SA10928/MT292: Mezopotamya Dağlarından Kayıp Bir Dili Kurtarmak

      Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, New York Üniversitesi Deneysel Beşeri Bilimler Merkezi'nde disiplinlerarası bir akademisyen ve Yahudi Dili Projesi araştırma ortağı Ilana Cruger-Zaken'a aittir ve Yahudi atalarının Musul'daki varlığına ve bir zamanlar imparatorlukların ortak dili olan Aramice'nin hayatta kalan son kollarından biri olan atalarının Judeo-neo-Aramice'sini öğrenme arayışına odaklanmaktadır. Müslüman Gazze'de soykırım uygulayan İsraillilere tarih boyunca gösterilen Müslüman nezaketinin somut bir örneği olarak Musul'da ve daha birçok yerde Yahudilerin varlıklarını sürdürmelerine izin verilmesi dikkate değer inanç ve medeniyet farkını ortaya koymaktadır... Metin bize Filistin topraklarında Yahudi bir devlet kurmayı ana hedef olarak gösteren Siyonist ideolojinin gerçekleşmesi için Yahudilerin dünyanın her yerinden nasıl toplandığını, Filistinlilerin taşınan bu Yahudiler tarafından evlerinden nasıl kovulduklarını da belgesel niteliğindeki hatıralarla anlatmaktadır.
Seçkin Deniz, 23.08.2024, Sonsuz Ark

Recovering a Lost Language From the Mountains of Mesopotamia

"Bir akademisyen, bir zamanlar imparatorlukların ortak dili olan kadim bir dilin hayatta kalan son kollarından biri olan atalarının Judeo-neo-Aramice'sini öğrenme arayışını anlatıyor."

Babam lisedeyken, o ve en küçük kız kardeşi Sarah, büyükannem Esther'e okuma yazma öğretmeye karar vermişler. Kudüs'ün Qatamon mahallesindeki küçük dairelerinde oturuyorlardı. Bir zamanlar orta sınıf bir Filistin mahallesi olan ve Nakba sırasında Kudüslü ailelerin ilerleyen Siyonist güçlerden kaçması ve daha sonra evlerine geri dönmelerine izin verilmemesi nedeniyle boşaltılan Qatamon, 1950'lerde çoğunlukla Orta Doğu ülkelerinden gelen Yahudi ailelerle yeniden dolduruldu. Akşam yemeğinden sonra birkaç akşamı büyükanneme kalem tutmanın temellerini göstererek, çocukken okulda öğrendikleri gibi metal uçla kağıda nasıl işaret çizileceğini göstererek geçirdiler.

22 Ağustos 2024 Perşembe

SA10927/AF30: ABD-Hindistan İlişkisi Sürebilir mi?

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Hindistan merkezli bir jeopolitik ve güvenlik işleri düşünce kuruluşu olan Usanas Vakfı'nın kurucusu ve CEO'su Dr. Abhinav Pandya'ya aittir ve Rusya ile derin ilişkileri bulunan Hindistan'ın Çin ve Rusya ile rekabet eden ABD ile ilişkilerinin sürdürülebilirliğine odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 22.08.2024, Sonsuz Ark 


Can the U.S.-India Relationship Last?

"Washington ve Yeni Delhi ilişkilerini hiçbir zaman işlemselliğin ötesine taşıyamayabilir."

Hindistan'ın stratejik çevrelerinde şu anda üzerinde düşünülen tek soru, Çin'e karşı ABD ile ne ölçüde ittifak yapması gerektiğidir. Yakın ilişkileri savunanlar, iki ülkenin serbest piyasa ekonomisi, insan hakları, liberalizm, kurallara dayalı bir dünya düzeni, ifade özgürlüğü ve demokrasiye olan ortak inançları nedeniyle doğal müttefik olduklarını öne sürüyor. İkinci olarak, Sovyetlerin çöküşünden sonra Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Soğuk Savaş dönemine kıyasla mesafeli durmak için daha az nedenleri vardı.

SA10926/SD3226: Seçkin Deniz Twitter Günlükleri 786 (01-05 Temmuz 2022)

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 “Tarih, yazanların değil yorumlayanların toprağıdır.”

  
(Lütfen, Twitter alttan yukarıya doğru olan tweet akış grafiğinin tersine göre, tweetleri yukarıdan aşağıya doğru okuyunuz, orijinalini aramak istediğiniz tweet metnini kopyalayınız, Twitter arama motoruna yapıştırıp arama yaptırınız.) 
(01-05 Temmuz 2022)  (Temmuz 2022: 2.089 Tweet- Önceki Toplam: 510.017 + 2.089  = 512.106 Tweet)

01 Temmuz 2022
Sonsuz Ark: Sonsuz Ark 10. Yaşında; Yayınlar, İstatistikler ve Analiz/ 2021-2022 Raporu- @Seckin_Deniz @SonsuzArk
https://t.co/xeMqPU6uUR

21 Ağustos 2024 Çarşamba

SA10925/SD3225: Mıra | Öznel Şeyler 28: İçimizdeki İyiliği Öldürebilir miyiz?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Saf iyilik yolculuğumuz hayata doğduğumuz gün başlar ve ölene dek sürer; biz bu yolculukta sıklıkla kötülükle oynayan ve eğlenen ahmaklar olarak ruhumuzu ve bedenimizi hırpalarız."

İçindeki ‘doğuştan gelen iyiliği’ hangi insan olduğu gibi koruyabilir sonsuza dek? 

İyilik evet; kötülükle kirlenmemişliğin en doğal hâlidir iyilik, bilgiyle gelen kötülüğe karşı sürekli var olma savaşı veren ve korunmadığı an hızla azalan, içine çekilen.

Hangimiz içimizdeki iyiliği korumak için bilinçli bir çaba sarf ediyoruz? 

SA10924/MT291: Bilim İnsanları Depresyon ve Kardiyovasküler Hastalık Arasındaki Şaşırtıcı Bağlantıyı Nihayet Açıkladı

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Depresyon ve kardiyovasküler hastalık (KVH), her ikisi de belirli yaşam tarzı risklerini ve genetik yolları paylaştığından, Finlandiya'da yapılan bir çalışmada her iki durumla da ilişkili olduğu tespit edilen bir gen modülü de dahil olmak üzere, karmaşık bir şekilde bağlantılıdır. Bu keşif, her iki hastalık için yeni biyobelirteçler sağlar ve eş zamanlı olarak onları hedef alan tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir."


Scientists Finally Explain Puzzling Link Between Depression and Cardiovascular Disease

Kan gen ekspresyon analizi, hem depresyon hem de kardiyovasküler hastalıkla bağlantılı işlevsel bir gen grubunu tanımlar.

20 Ağustos 2024 Salı

SA10923/SD3224: Büyük Orta Doğu Saatli Bir Bombadır: 2. Bölüm

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız bu iki bölümden oluşan analiz, S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda kıdemli araştırmacı, Würzburg Üniversitesi Taraftar Kültürü Enstitüsü'nün eş direktörü ve 'The Turbulent World of Middle East Soccer- Orta Doğu Futbolunun Çalkantılı Dünyası'' blogunun ve Dr. Teresita Cruz-Del Rosario ile birlikte yazdığı aynı başlıklı 'Comparative Political Transitions between Southeast Asia and the Middle East and North Africa- Güneydoğu Asya ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika Arasında Karşılaştırmalı Siyasi Geçişler' kitabının yazarı Dr. James M. Dorsey'e aittir ve Orta Doğu'daki genel duruma odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 20.08.2024, Sonsuz Ark 

The Greater Middle East is a ticking time bomb -Part 2

Birinci bölümde bölge geneline ve savaşın sekizinci ayında Hamas'ın Gazze'deki durumuna bakıldı. Bugünkü 2. Bölüm ise savaşın Ürdün, Suudi Arabistan ve Mısır'daki potansiyel etkilerine odaklanıyor.

SA10922/SD3223: "ateşin harındayken" /11.07.2002/ 24. patika

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

...yazdığım anlar, ah!...
...dinlence anlarım...
...düşüncelerimi gözlerimle gördüğüm bu anı ne kadar sevdiğimi bilemez kimse...
...bilebilirler mi ki?...
...şüphelendim say; nasıl anlayacaklar ki?...
...benim aktardıklarım aktarmadıklarımın içinde ne kadar küçük, bilebilir misin?...

19 Ağustos 2024 Pazartesi

SA10921/SD3222: Nezdîra | Nesnel Dokunuşlar 28: İnsanın Kendi Evine Dönmesi Mümkün müdür?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Evsiz bir insan her türlü tehdide karşı savunmasızdır; sınırsız uyuşturucu, alkol ve seks ihtiyacı, kontrol imkânı ortadan kalkan biyolojik ve duygusal baskılar ve ruhsal, fiziksel şiddet uygulama arzusu içeren bir ev (hayat) artık ev değildir."

‘İhtiyaç duyduğunuzu hissettiğiniz ya da düşündüğünüz herhangi bir şeyin gerçekten ihtiyaç duyduğunuz bir şey olup olmadığını nasıl anlarsınız?’

Bu sorunun cevabı ‘ihtiyaç algısı’ ile oluşan ihtiyaçlarınızla, gerçekten ihtiyaç duyduğunuz şeyler arasındaki farkı görmenizi ve anlamanızı sağlayabilir. Sonrasında da aydınlanmış zihninizle ihtiyaç probleminizi nasıl çözebileceğinize karar verebilirsiniz.

SA10920/KY28-ATA476: İsrail Fikir mi Değiştiriyor?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Verilen mesajlar ve uygulamalar, BM’nin geçmişte kabul ettiği “Barış Anlaşmaları” ve bu anlaşmaların içeriğinde yer alan “İki devletli çözüm” önerisi ve tavsiyesinin artık acilen hayata geçirilmesi gerektiğini, Filistin’in kaderinin İsrail’in insafına bırakılmaması gerektiğini ortaya koyuyor…"

İsrail’de, 1 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen ve 25. Knesset'in (İsrail Meclisi) 120 yeni üyesini belirlemiş olan seçimlerde “Barı Şeria, (Şeria nehri ile Lut gölünün batısındaki Judea ve Samaria bölgelerini kaplayan ve bugün Batı dünyasında West Bank veya Cisjordanie adlarıyla tanınan bölge) Yahudiye (Youdaía, Filistin bölgesinin güneyinde yer alan tarihi İbrani ve İsrailli dağlık bölgesi) ve Samiriye (Yahudiye bölgesinden kuzeydeki Celile bölgesine giderken yol üzerinde bulunan eyalet) dahil olmak üzere "İsrail topraklarının her yerinde yerleşimi teşvik etme ve geliştirme" sözü ile koalisyon hükümeti kuran Netanyahu Başbakanlık koltuğuna tekrardan oturmuştu. 

SA10919/EK46: Biden'ın Ekonomisi 'Güçlü' Olsaydı, Ticaret Ortaklarımız Dolarsızlaşmaya Gitmezdi

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İngilizce öğretmeni ve Right Side Broadcasting Network ve Mid Rivers Newsmagazine için America First muhabiri Jessica Marie Baumgartner'a aittir ve 9 Haziran 2024'te sona eren ABD-Suudi Arabistan arasındaki petrodolar anlaşması sonrası artan dolarsızlaşmaya (de-dollarization) odaklanmaktadır...
Seçkin Deniz, 19.08.2024, Sonsuz Ark 

If Biden’s Economy Were ‘Strong,’ Our Trade Partners Wouldn’t Be De-Dollarizing

"ABD dolarını petrol satışları için küresel ticaret para birimi olarak belirleyen ABD-Suudi anlaşması sona erdi ve dolarsızlaşma daha da ilerledi."

ABD ile Suudi Arabistan arasında 50 yıldır devam eden ve ABD dolarını petrol satışlarında küresel ticaret para birimi olarak belirleyen petrodolar anlaşması 9 Haziran'da sona erdi. ABD doları esasen küresel petrol ticaretinin "altın standardı" idi. Artık böyle bir şeyin söz konusu olmaması, "dolarsızlaşma" ve Amerikan ekonomisinin geleceğine ilişkin endişeleri yeniden gündeme getirdi.

18 Ağustos 2024 Pazar

SA10918/SD3221: Sıkıntı (Roman); 8. Bölüm-Dere 20

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Aileler yetiştirdikleri çocuklarla birer dere gibi toplumları besliyorlardı; toplumlar insanlık vadilerini canlandıran ırmaklardı. Dağdakilerin amacı her bir insanlık vadisine akacak olan dereleri ve ırmakları kirletmek, kurutmak ve çölleştirmekti."

Aydın tezgahlarında tek tek övülerek satılan ünlü isimleri hepimiz biliyorduk. Fakat çoğumuz o sahte övgülerin heyecanlı inananları olmakta çok hevesliydik, ama ben hiç değildim. Uzlaşıya başkaldırdığım o günü çok iyi hatırlıyordum. 

Din bezirganlığı yaparak seçim kazanan, halkın umutla oy verdiği siyaset cambazının kuyruğunu kıstırarak kaçıp gittiği o gün, 28 Şubat 1997’de, on dört yaşımda başkaldırmıştım. Çünkü Allah’a inanan insan Allah’ın düşmanları ile uzlaşamaz ve sıkıştığında da kuyruğunu kıstırarak kaçamazdı.

17 Ağustos 2024 Cumartesi

SA10917/SD3220: Sıkıntı (Roman); 8. Bölüm-Dere 19

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Çocukluğum ve gençliğim boyunca şahit olduklarım bu ihanetin varlığına da şahit kılıyorlardı beni. Bilenmiştim benim gibi yüzbinlerce vatansever genç gibi."

Birer hatıra bırakıyorduk birbirimize bugün; çocuklar bugünü asla unutmayacaklardı, çocukken hiç dondurma yememiş olan babam da öyle. Ben ve dondurma birbirimize çok uzaktık. Eskimo yerdik çocukken ve sürekli bademciklerim şişerdi. 

16 Ağustos 2024 Cuma

SA10916/SD3219: Dûrira | Post-Analitik Bakışlar 28: Türkiye’nin İç Tasarım Süreçleri 11; Ülke / Giyim- Ayakkabı Tasarımı

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

""

Analizin yazımı sürmektedir, tamamlandığında yayına dahil edilecektir.

SA10915/MT290: Hui Müslümanları İkinci Dünya Savaşı'nda Çin İçin Kutsal Savaşı Nasıl Yürüttü?

      Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Kanada'da yaşayan gazeteci ve yazar Steven Zhou'ya aittir ve 2. Dünya Savaşı'nda Japon işgalinde Çin için savaşan vatansever Hui Müslümanlarına  ve Müslüman Hui generallerinin elde ettiği zaferlere odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 16.08.2024, Sonsuz Ark

Their patriotic loyalty was based on centuries of tradition, a history that is now largely forgotten

"Vatansever sadakatleri yüzyıllardır süregelen bir geleneğe dayanıyordu ve bu tarih artık büyük ölçüde unutulmuş durumda."

1930'ların ortalarında Çin üzerinde bir fırtına kopuyordu. Japonya İmparatorluğu, Çin'le ilgili meselelerde yıllarca sömürgeci bir müdahale politikası izlemişti. 1934 yılına gelindiğinde, büyük komşusunu kendi kendini yönetmekten aciz bir "koruma alanı" ilan ederek tam kontrol sağlamaya çalıştı. Japon birlikleri ülkenin büyük bir bölümünü istila ve işgal ederek, imparatorluk sonrası parçalanmış bir coğrafyada birbirini izleyen bölgesel güçlerin üstesinden geldi.

15 Ağustos 2024 Perşembe

SA10914/AF29: Erime Noktası mı, Kırılma Noktası mı?

     Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, eski ABD savunma müsteşarı (denetçi) vekili, American Enterprise Institute'nün kıdemli araştırmacısı Elaine McCusker'a aittir ve  eski ABD Merkez Komutanlığına (CENTCOM) komutanı General Kenneth F. McKenzie'nin yazdığı 'The Melting Point: High Command and War in the 21st Century - Erime Noktası: 21. Yüzyılda Yüksek Komuta ve Savaş' (Annapolis, U.S. Naval Institute Press) adlı kitabın içeriğine odaklanmaktadır. ABD'nin Orta Doğu'da ürettiği terörün arka planının nasıl işlediğini göstermesi açısından önemli bulduğumuz bu yayının faydalı olacağına inanıyoruz. Türkiye, Irak ve Suriye'de kurmaya çalıştığı Teöristan'ı durdurmaya kararlı olduğunu ilan etmiştir ve buna uygun olarak operasyonlarına devam etmektedir.
Seçkin Deniz, 15.08.2024, Sonsuz Ark 

Melting Point or Breaking Point?

"Eski bir CENTCOM komutanının yazdığı kitap, Amerikan savunma politikasındaki stratejik sapma konusunda uyarıyor."

Yakın zamanda emekli olan General Kenneth F. McKenzie, Erime Noktası adlı kitabında, bir muharip komutanın tekil bakış açısından tarih, strateji ve ulusal karar alma dünyasına benzersiz bir bakış sunuyor.

SA10913/SD3218: Seçkin Deniz Twitter Günlükleri 785 (26-30 Haziran 2022)

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 “Tarih, yazanların değil yorumlayanların toprağıdır.”

  
(Lütfen, Twitter alttan yukarıya doğru olan tweet akış grafiğinin tersine göre, tweetleri yukarıdan aşağıya doğru okuyunuz, orijinalini aramak istediğiniz tweet metnini kopyalayınız, Twitter arama motoruna yapıştırıp arama yaptırınız.) 
(26-30 Haziran 2022)  (Haziran 2022: 2.464 Tweet- Önceki Toplam: 507.553 + 2.464  = 510.017 Tweet)

26 Haziran 2022
Sonsuz Ark: SA9723/SD2447: Yeni, Eski Küresel Bir Gerçek- @Seckin_Deniz @SonsuzArk  https://t.co/ud9p78Tc4U

Seçkin Deniz Twitter Akışı