1 Ağustos 2024 Perşembe

SA10888/AF27: Yumuşak Gücün Sonu mu?

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, eski ABD savunma bakan yardımcısı, 'A Life in the American Century- Amerikan Yüzyılında Bir Hayat' (Polity Press, 2024) kitabının yazarı, Harvard Üniversitesi Emeritus Seçkin Hizmet profesörü Joseph S. Nye'a aittir ve küresel rekabette 'Yumuşak Güç' kavramına odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 01.08.2024, Sonsuz Ark 

The End of Soft Power?

"Silahların ve orduların sert gücü küresel sahnede yeniden canlansa bile, yumuşak gücün geliştirilmesi ve kullanılması yirmi birinci yüzyılda hala geçerliliğini koruyacaktır."

Ukrayna ve Gazze'deki savaşların damgasını vurduğu bir dünyada, yumuşak güç çağı sona mı erdi? Otuz yıl önce, Sovyetler Birliği'nin sona ermesi, Avrupa'da artan entegrasyon ve Amerika'nın "Tek Kutuplu An"ı ile birlikte, devletlerarası savaş olasılığı düşük görünüyordu. Bazı gözlemciler sert güç çağının azaldığını ve dünyanın yumuşak güç çağına girdiğini savunuyordu. Bunun yanlış olduğu açıkça ortaya çıktı, ancak benim görüşüm hiçbir zaman bu olmadı. Yumuşak güç kavramını Soğuk Savaş sırasında formüle ettim ve bunun barışla olduğu kadar gerçekçilik ve çatışmayla da ilgili olduğunu savundum.

Yumuşak güç, başkalarını zorlama veya ödeme yerine cazibe yoluyla etkileme yeteneğidir ve hem savaşta hem de barışta geçerlidir. On sekizinci yüzyıldaki Yedi Yıl Savaşları'nda Rusya, Prusya'ya karşı oluşturulan koalisyondan çekilmişti çünkü Çar Peter III (çatışma sırasında yeni atanmıştı) Büyük Frederick hayranıydı. Ancak genellikle etkileri yavaş ve dolaylıdır ve kısa vadede dış politika için en önemli güç kaynağı değildir.

Ancak yumuşak gücü görmezden gelmek veya ihmal etmek stratejik ve analitik bir hatadır. Yumuşak güç yeni değildir. Roma'nın gücü kısmen kültürünün çekiciliğine dayanıyordu. Norveçli akademisyen Geir Lundstadt, Soğuk Savaş Avrupa'sını Sovyet ve Amerikan olmak üzere iki imparatorluğa bölünmüş olarak tanımlamıştır, ancak Batı Avrupa'daki Amerikan varlığı "davetle gelen bir imparatorluk"tur. Sovyetlerin Macaristan ve Çekoslovakya'daki askeri müdahalelerinin aksine, Amerika Birleşik Devletleri Batı Avrupa'nın entegrasyonunu desteklemiş ve Charles De Gaulle'ün bağımsızlığını hoş görmüştür. Soğuk Savaş'ın sonunda Berlin Duvarı, Sovyet İmparatorluğu'nda zihinleri Batı'nın yumuşak gücünden etkilenmiş insanların kullandığı çekiç ve buldozerlerin saldırısı altında yıkıldı.

Mao, gücün bir silahın namlusundan çıktığı konusunda haklı olabilir, ancak güç aynı zamanda değerlerden de kaynaklanır. Kısa vadede kılıçlar kelimelerden daha güçlüdür, ancak uzun vadede kelimeler kılıçları yönlendirir. Eğer istediğim şeyi yapmanızı sağlayabilirsem, sizi istemediğiniz şeyi yapmaya zorlamak zorunda kalmam. Eğer bir ülke başkalarının çekici bulduğu değerleri temsil ediyorsa, sopa ve havuçlara daha az ihtiyaç duyar. Sert ve yumuşak güç bazen birbiriyle çelişir, ancak akıllıca bir araya getirildiklerinde cazibe bir güç çarpanıdır. Devlet Başkanı Zelenskiy bir aktör olarak yeteneklerini kullanarak Batı parlamentolarından sempati topladı ve bu sempati daha sonra Ukrayna'nın sert gücünü arttıran silahlar için bütçeye dönüştürülebildi.

Yumuşak güç, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki büyük güç çatışmasının ayrılmaz bir parçasıdır. Başkan Hu Jintao 2007 yılında Çin Komünist Partisi'nin 17. Kongresi'nde Çin'in yumuşak gücünü arttırması gerektiğini söyledi ve Çin hükümeti bu amaçla on milyarlarca dolar harcadı, ancak uluslararası anketler karışık sonuçlar gösteriyor.

A Life in the American Century kitabımda anlattığım gibi, Çin Dışişleri Bakanı bir keresinde beni özel bir akşam yemeğine davet ederek Çin'in yumuşak gücünü nasıl artırabileceği konusunda fikrimi sordu. Tavsiyem doğruydu ama muhtemelen onun için faydasızdı. Çin aşılması zor iki büyük engelle karşı karşıyadır. Birincisi, Asya'daki bazı komşularıyla yaşadığı toprak anlaşmazlıkları. Geleneksel Çin kültürünü yücelten Konfüçyüs Enstitüleri, PLA Himalayalar'da Hint askerlerini öldürüyorsa ya da Çin gemileri Güney Çin Denizi'nde Filipin botlarını taciz ediyorsa pek bir işe yaramaz. Çin'in ikinci sorunu ise Komünist Parti'nin sivil toplumdaki tüm örgütler ve görüşler üzerindeki sıkı kontrolü. Bu durum Çin'in demokratik ülkelerdeki cazibesini azaltmaktadır. İnsan hakları avukatlarının, yazarların ve sanatçıların hapse atılması Çin'in Avrupa, Avustralya, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerdeki cazibesini azaltmaktadır.

Askerler, tanklar ve uçaklar gibi sert güç varlıklarının aksine, bir ulusun yumuşak güç rezervleri hükümetlerden ziyade sivil toplum tarafından üretilir. Amerikan yumuşak gücünün büyük bir kısmı, örneğin bağımsız kadın karakterleri, hakları için gösteri yapan protestocuları ve farklı ve özgür bir basının işleyişini konu alan Hollywood filmleri tarafından yaratılmaktadır. Diğerleri ise Amerikan vakıflarının hayırsever çalışmaları ve Amerikan üniversitelerindeki araştırma özgürlüğünden etkilenmektedir. Firmalar, üniversiteler, vakıflar, kiliseler ve protesto hareketlerinin her biri kendi yumuşak gücünü geliştirerek yabancıların ülke hakkındaki görüşlerini pekiştirebilir.

Geçenlerde önde gelen bir Avrupalı bana eskiden Amerikan dış politikası konusunda sert gücümüzün azalması açısından endişelendiğini söyledi. Şimdi ise Amerika'nın iç politikasının dış politikasının temelini oluşturan yumuşak gücü aşındırmasından daha çok endişe duyduğunu söyledi. Yumuşak güç, güç madalyonunun sadece bir yüzüdür, ancak dünya politikasının herhangi bir realist analiziyle ilgili olmaya devam etmektedir.

Joseph S. Nye Jr., 12 Haziran 2024, The National Interest

(Joseph S. Nye, eski savunma bakan yardımcısı, Harvard Üniversitesi'nde Emeritus Seçkin Hizmet Profesörü ve A Life in the American Century (Polity Press, 2024) kitabının yazarıdır.)


Ahmet Faruk, 01.08.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı