12 Ağustos 2024 Pazartesi

SA10906/EK45: Yeşillere Karşı Küresel Ters Tepki

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Enerji, İklim ve Çevre Merkezi Direktörü ve Herbert ve Joyce Morgan Araştırmacısı Diana Furchtgott-Roth'a aittir ve ABD, Afrika ve Avrupa'da Fosil Yakıtlar karşıtı Yeşil Enerji planlamalarına yönelik tepkilere odaklanmaktadır...
Seçkin Deniz, 12.08.2024, Sonsuz Ark 

Global Pushback Against the Greens

ANAHTAR ÇIKARIMLAR:

  • ABD ve Güney Afrika'da yeşil enerji hareketine karşı halihazırda başlamış olan geri itmeye çok sayıda Avrupalı da katıldı.
  • Virginia Başsavcısı Jason Miyares ve Vali Glenn Youngkin, Kaliforniya'nın yeni Gelişmiş Temiz Arabalar II standartlarına uymama kararı aldı.
  • Dayanıklı yakıt kaynakları birçok ülkenin imalat sektörü için elzemdir. Seçmenler bunu biliyor ve seslerini tüm dünyaya duyuruyorlar.

Bir oy verme merkezinin başkanı, Avrupa Seçimleri için önceden kullanılan oy pusulalarını 09 Haziran 2024 tarihinde Portekiz'in Lizbon kentinde sandığa atıyor. Horacio Villalobos / Corbis / Getty Images

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres fosil yakıt şirketlerini "iklim kaosunun vaftiz babaları" ilan etti ama pek çok Avrupalı, Afrikalı ve Amerikalı aynı fikirde değil. Yakın zamanda, yüksek maliyetli yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yeşil gündem hakkında ne düşündüklerini gösterdiler ve bunun yerine arabalarını ellerinde tutmalarına izin verecek politikacıları desteklediler.

Bu hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde çok sayıda Avrupalı, ABD ve Güney Afrika'da yeşil enerji hareketine karşı başlamış olan geri itmeye katıldı. İtalya, Almanya ve Fransa'da platformları yeşil gündeme karşıtlığı içeren sağcı partiler çarpıcı bir şekilde başarılı oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Marine Le Pen'in fosil yakıtları destekleyen Ulusal Ralli partisinin on iki sandalye kazanması ve oyların yüzde 31'ini almasının ardından ulusal seçim çağrısında bulundu: bu, Macron'un Rönesans partisinin elde ettiği toplamın yaklaşık iki katı bir çoğunluk anlamına geliyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en çok kaybedenler arasında "Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşma hedefinin yükseltilmesinde öncü bir rol oynamakla" övünen Renew Europe partisi ile yeşil bir anlaşma isteyen ve birliğin 2040 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışmasını isteyen Avrupa Yeşiller partisi yer aldı.

5 Haziran'da New York Valisi Kathy Hochul, New York'un 30 Haziran'da yürürlüğe girmesi planlanan "trafik sıkışıklığı ücreti" ya da vergisini süresiz olarak erteledi. Bu uygulama hayata geçirilmiş olsaydı, sürücülerin Manhattan'ın merkezi iş bölgesine 60. Cadde'nin altından girmek için günde 15 dolar ödemeleri gerekecekti. ABD Temsilcisi Josh Gottheimer (D., N.J.) tarafından hazırlatılan bir kongre raporunda 3.4 milyar doların üzerinde gelir elde edileceği tahmin edilmesine rağmen New York, toplu taşımayı finanse etmek için sürücülerden yılda 1 milyar dolar toplamayı bekliyordu.

Vergiyi savunanlar, verginin hava kalitesini iyileştireceğini, trafik sıkışıklığını azaltacağını ve toplu taşımaya fon sağlayacağını söylese de vergi, küçük işletmelere, yoksullara ve kişisel ulaşımına güvenen diğer kişilere orantısız bir şekilde zarar verecekti. Vergi, birçoğu toplu taşıma araçlarına binemeyen yaşlı ve engelliler için de ağır olacaktı. Ve evden çalışmanın Manhattan şehir merkezinin ekonomisini vurduğu bir dönemde, ofis çalışanlarının şehri terk etmeleri için ek bir neden olurdu.

Büyük Elma bu sonuçtan kurtulduğu için çok şanslı. Yeni vergiye karşı büyük bir direnç vardı ve Vali Hochul vergiyi iptal etmekle akıllıca davrandı. İnsanlar arabasız kalmaktan hoşlanmıyor ve o da bunu dinledi.

Virginia Başsavcısı Jason Miyares ve Vali Glenn Youngkin, 2022 yılında kabul edilen ve Altın Eyalet'te satılan yeni binek araçların yüzde 35'inin 2026 yılına kadar elektrikli veya hidrojen yakıtlı olmasını ve 2035 yılına kadar yüzde 100'ünün elektrikli veya hidrojen yakıtlı olmasını gerektiren Kaliforniya'nın yeni Gelişmiş Temiz Arabalar II standartlarına uymamaya karar verdiğinden, Virginia sakinleri geçtiğimiz Çarşamba günü benzer bir sonuçtan kurtuldu. Virginia, Kaliforniya yasalarından ziyade federal yasalara uyacaktır.

Virginia'nın bir önceki valisi Demokrat Ralph Northam, eyaletin Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu'nun 2021 otomobil standartlarını benimsemesini istemişti; bu standartlar 2025 yılında otomobil satıcılarının satışlarının belirli bir kısmının akülü araçlardan oluşmasını zorunlu kılacaktı. 2022 standartları daha katıdır, ancak Virginia (ve diğer 15 eyalet) Kaliforniya'nın 2021 standartlarını imzaladıktan sonra kabul edilmiştir.

Virginia, Kaliforniya'nın 2022 standartlarından uzaklaşan ilk eyalettir ve diğerlerini de aynı şeyi yapmaya teşvik edecektir. İnsanların kişisel ve iş amaçlı kullanım için uygun fiyatlı, güvenilir ulaşıma ihtiyacı var. Elektrikli traktörler dizel motorlu traktörlerin yerini alamaz. Küçük işletmeler, uzun yolculuklar sırasında şarj etmek için bir veya iki saat durmak zorunda kalmadan ekipman çekebilen benzinli kamyonetlere güveniyor. İnşaat işçilerinin işe gitmek için ucuz arabalara ihtiyacı var. Ve bu küresel bir gerçekliktir.

Geçtiğimiz ay Güney Afrika'da yapılan genel seçimlerde Afrika Ulusal Kongresi oyların yalnızca yüzde 40'ını alarak partinin 1994'teki kuruluşundan bu yana ilk kez çoğunluğu sağlayamadı. Güney Afrika'da büyük miktarda kömür ve doğalgaz bulunmasına rağmen, elektrik kesintileri ekonomiye zarar verdi ve ANC hükümetinin popüler olmamasına katkıda bulundu. Plansız kesintiler 2007'de 176.000 iken 2023'te neredeyse 20 milyona yükseldi. 2012 ve 2022 yılları arasında Güney Afrika'nın kişi başına düşen GSYH'si yüzde 17 azalarak 8.174 dolardan 6.766 dolara geriledi ve imalat üretimi neredeyse üçte bir oranında azaldı. En son açıklanan resmi işsizlik oranı yüzde 32,9'dur. Yeni hükümetin ülkenin imalat sektörünü canlandırmak ve işsizliği azaltmak için güvenilir bir enerji arzı sağlaması gerekecektir.

Fosil yakıtlar BM Genel Sekreteri tarafından şeytanlaştırılsa da, insanların evlerini ısıtmalarını ve soğutmalarını, araçlarını çalıştırmalarını ve elektrikli aletleri güvenilir bir şekilde kullanmalarını sağlıyor. Ve dayanıklı yakıt kaynakları birçok ülkenin imalat sektörü için vazgeçilmezdir. Seçmenler bunu biliyor ve dünyanın her yerinde seslerini duyuruyorlar.

Diana Furchtgott-Roth, 17 Haziran 2024, Heritage

(Diana Furchtgott-Roth, Enerji, İklim ve Çevre Merkezi Direktörü ve Herbert ve Joyce Morgan Araştırmacısıdır.)


Eyüp Kaan, 12.08.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı