14 Ağustos 2024 Çarşamba

SA10912/SD3217: Mıra | Öznel Şeyler 27: 'Bir Ömür Filmi' için Çekilen Fotoğraflar

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Şu ândaki siz binlerce değişimden geçerek bugüne gelmişsinizdir; ama bundan habersiz olduğunuzdan da haberiniz olmayabilir; insan böyle yaşlanır çünkü, böyle ruhunuzu gerer zaman."

Zamanın nasıl geçtiğini hiç düşündünüz mü?

Yer kürenin evrendeki, güneş sistemindeki döngülerini kastetmiyorum. O döngülerden doğan zamanın geçip giderken sizi nasıl etkilediğinden söz ediyorum.

Zaman önümüzden geçip giden ve bizim de oturduğumuz yerden geçişini izlediğimiz bir şey değildir; geçerken bizi de sürükleyen ve hem içimizi hem de dışımızı umursamadan değiştiren hayatın varoluşunun temelidir. 

Onun nasıl geçtiğini hiç düşündünüz mü?

Fotoğraflarınız size kişisel zamanınızın nasıl geçtiğini gösterebilir, eğer bakabilirseniz, eğer fotoğraflardaki sizi şu andaki siz saymadan eski fotoğraflarınıza bakabilirseniz zamanın nasıl geçtiğini ve dışınızdaki sizin sürekli değiştiğini görebilirsiniz. Zaman sizin kendinizi fotoğrafladığınız ânlarda nasıl geçtiğini size acımasızca anlatır.

Belki bir hüzün dalgası eser o ânda; zamanın nasıl geçtiğini gördüğünüz o ânda. İçinizdeki derin sızıntılar gün yüzüne çıkar her bir fotoğrafa iliştirilmiş ama sizden başkasının görmediği ayrıntılardan.

Kimi zaman kısa bir süre geçmiştir, kimi zaman da yarım asır, belki de on yıl. Dışınızı değiştiren yıllar içinizi de değiştirmiştir haberiniz olmadan. Nasıl her gün baktığınız aynalarda yüzünüzün değiştiğini fark etmiyorsanız ve fark etmeden yaşlanıyorsanız, içinizdeki her şey de size fark ettirmeden değişir, yaşlanır.

Şu ândaki siz binlerce değişimden geçerek bugüne gelmişsinizdir; ama bundan habersiz olduğunuzdan da haberiniz olmayabilir; insan böyle yaşlanır çünkü, böyle ruhunuzu gerer zaman.

Fark ederseniz eğer zamanın sizi nasıl değiştirdiğini, sonraki zamanı daha dikkatli bir şekilde geçirmeye özen gösterirsiniz. Ne var ki ne kadar özen gösterseniz de zaman geçer, geride sizden bir toz zerresi bırakana kadar, sonra siz hiç olmamışçasına izlerinizi silip süpürerek akıp gider.

Evet; zaman sizi siler ve bedeninizi gömdüğü gibi duygularınızı da gömer geçmişe. Tıpkı tarih boyunca yaşamış, yok olmuş ve medeniyetlerinden izler bırakmış devletler gibi, siz fotoğraflardan izlersiniz kendi zamanınızın geçişini.

Kimi zaman da soykırımlar fotoğraflanır Gazze’deki gibi; zaman değişir, değiştirir ve döngülerine esir eder, ama asla unutmaz, tıpkı sizin yaşlanırken yapıp ettiklerinizi asla unutmadığınız gibi.

Zamanın nasıl geçtiğini düşünmemiz gerekiyor her geçişinde. Bıraktığımız izlerden doğuyor her şey; ister tek kişi olarak, ister bir ırk olarak, ister bir dinin inananı olarak.

Zaman geçerken bizi umursamaz, ama tek tek kaydeder bizi, hepimizi…

Hesap gününde 'bir ömür filmi’ izletecek kadar fotoğraf biriktirir bizim için.


<<<Önceki                           Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 14.08.2024, Sonsuz Ark, Mıra | Öznel Şeyler


Mıra | Öznel Şeyler

Seçkin Deniz Yayınları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı