19 Ağustos 2024 Pazartesi

SA10919/EK46: Biden'ın Ekonomisi 'Güçlü' Olsaydı, Ticaret Ortaklarımız Dolarsızlaşmaya Gitmezdi

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İngilizce öğretmeni ve Right Side Broadcasting Network ve Mid Rivers Newsmagazine için America First muhabiri Jessica Marie Baumgartner'a aittir ve 9 Haziran 2024'te sona eren ABD-Suudi Arabistan arasındaki petrodolar anlaşması sonrası artan dolarsızlaşmaya (de-dollarization) odaklanmaktadır...
Seçkin Deniz, 19.08.2024, Sonsuz Ark 

If Biden’s Economy Were ‘Strong,’ Our Trade Partners Wouldn’t Be De-Dollarizing

"ABD dolarını petrol satışları için küresel ticaret para birimi olarak belirleyen ABD-Suudi anlaşması sona erdi ve dolarsızlaşma daha da ilerledi."

ABD ile Suudi Arabistan arasında 50 yıldır devam eden ve ABD dolarını petrol satışlarında küresel ticaret para birimi olarak belirleyen petrodolar anlaşması 9 Haziran'da sona erdi. ABD doları esasen küresel petrol ticaretinin "altın standardı" idi. Artık böyle bir şeyin söz konusu olmaması, "dolarsızlaşma" ve Amerikan ekonomisinin geleceğine ilişkin endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Investopedia'ya göre, "Petrol ihracatçıları satışlarını ABD doları üzerinden gerçekleştiriyor çünkü dolar en yaygın kullanılan para birimi ve bu da ihracat gelirlerine yatırım yapmalarını kolaylaştırıyor."

Heritage Foundation geçtiğimiz yıl doların sürekli düşüşünden ABD yaptırımlarını sorumlu tutmuştu. Ekonomist Peter St Onge, "Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin intikamı olarak tasarlanan Rusya'ya yönelik eşi benzeri görülmemiş ABD yaptırımlarının, Brezilya'dan Suudi Arabistan'a kadar dost ülkeleri dolardan uzaklaştırdığını ve Çin'in başını çektiği dolar karşıtı BRICS koalisyonunun kollarına ittiğini" belirtti.

"Çin'in bu yoğun baskısı sayesinde doların küresel ticaretteki payı düşüyor. Sadece on yıl önce %52 olan dünya ticaretinin bugün sadece %40'ı ABD doları üzerinden gerçekleşiyor."

Dış İlişkiler Konseyi'nde uluslararası ekonomi direktörü olan Benn Steil, "doların hakimiyetine yönelik en büyük tehdidin rekabetçi alternatiflerden değil, bizzat ABD hükümetinden geldiği" görüşünde. Steil'e göre, "ABD öncülüğündeki yaptırımlar" diğer ülkeler için ekonomik zorluklar yarattı ve bu ülkelerin "ABD finans sistemiyle ilişkilerini azaltmalarına" yol açtı.

BRICS'in Artan Etkisi

Rusya ve Çin gibi ülkeler tam da bu nedenlerle dolarsızlaşmaya ilgi duyduklarını ifade etmişlerdir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz günlerde St Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda dolarsızlaşmayı müjdeledi. Putin'e göre ruble artık Rusya'nın ihracat ve ithalat işlemlerinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Putin dış ticarette ABD doları dışındaki para birimlerinin daha fazla kullanılması çağrısında bulundu ve bunun 2009 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından kurulan ortaklığın kısaltması olan BRICS'in yardımıyla yapılacağını belirtti. BRICS'in ana hedefi Batı liderliğindeki dünya düzenine meydan okumak ve kendi çıkarlarını güçlendirmektir.  

BRICS geçen yıla kadar yavaş bir tempoda büyümeye devam etmişti. Ardından Şubat ayında Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) katılmaya davet edildi. Reuters'e göre ABD'nin petrodolar anlaşmasının sona ermesinin ardından Çin de BRICS'te daha büyük bir rol üstlenmek istiyor.

teleSUR'un haberine göre Venezuela, ABD'nin ülkenin gaz ve petrol endüstrisine uyguladığı yaptırımlarla mücadele etmek için BRICS'ten yardım isteyen son ülke oldu.

Amerikan Para Sorunları

Bu arada, ABD ekonomisi artan enflasyon, rekor düzeyde yüksek mortgage oranları ve belirsiz bir iş piyasası gördü. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Fitch derecelendirme kuruluşu ABD'nin kredi notunu AAA'dan AA+'ya düşürdü. Fortune'a göre Amerikalıların üçte biri ekonomik çöküşün ABD'nin ölümü olacağına inanıyor.

Biden yönetimi ekonominin "güçlü" olduğunu iddia etmeye devam ederken, dolarsızlaşma olasılığı diğer uluslar tarafından fark ediliyor. Ekonomist Yuefen Li Ocak ayında International Banker'da "Dolardan arındırma durdurulamaz" diye yazdı.  

Petrodolar'ın sona ermesi ABD para biriminin gücünü daha da azaltacak ve ABD dolarının yabancı sahipleri bu parayı geri gönderdiğinde enflasyonun artmasına yol açacaktır. BRICS'in daha fazla üye kazanması ve ABD dolarının sürekli değer ve saygınlık kaybetmesiyle birlikte Amerikan serveti bıçak sırtında.

Jessica Marie Baumgartner, 17 Haziran 2024, The Federalist

(Jessica Marie Baumgartner evde eğitim gören beş çocuk annesi, İngilizce öğretmeni ve Right Side Broadcasting Network ve Mid Rivers Newsmagazine için America First muhabiridir.)


Eyüp Kaan, 19.08.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı