26 Ağustos 2024 Pazartesi

SA10932/EK47: On Emir Sadece Duvara Asılmamalı, Sınıflarda Öğretilmeli

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, yazıları Wall Street Journal, Claremont Review of Books, The New York Post ve başka yerlerde yayınlanan, 'Pagan America: the Decline of Christianity and the Dark Age to Come -Pagan Amerika: Hıristiyanlığın Çöküşü ve Gelecek Karanlık Çağ' adlı kitabın yazarı ve  The Federalist kıdemli editörü John Daniel Davidson'a aittir ve ABD'nin Louisiana Eyaleti'nde Yahudiliğin ve Hristiyanlığın 'On Emir'inin (*) ilkokullar, ortaokullar, liseler ve tüm devlet üniversitelerinin sınıfları dahil olmak üzere tüm devlet okulu sınıflarının duvarlarında sergilenmesini zorunlu kılan bir yasayı kabul etmesi sonrası yapılması gerekenlere odaklanmaktadır. "Ülkenin dört bir yanındaki devlet okulu öğretmenlerinin ortalama bir Amerikalıdan çok daha solcu olma eğiliminde olduğu ve toplumunuz ne kadar küçük veya muhafazakar olursa olsun, öğretmenlerinin, kütüphanecilerinin ve devlet okulu yöneticilerinin toplumdaki en radikal insanlar arasında yer aldığı bir sır değil. Bu kişiler güçlü öğretmen sendikaları tarafından desteklenmekte ve sol görüşlü ideologları sınıflara ve okul bürokrasilerine yerleştirmek için var olan bir eğitim ve yeterlilik hattından gelmektedirler." diyen analist Marksist ideoloji ile yetişen öğretmenlere ve sol tarafından üretilen müfredata dokunulmadan 'On Emir'in okul duvarlarına asılmasının yeterli olmayacağını vurgulamakta, bu konuda solun propagandasını yaptığı ama uygulamadığı tarafsızlığın anlamsız olduğunu söylemektedir.
Seçkin Deniz, 26.08.2024, Sonsuz Ark 

The Ten Commandments Should Be Taught In Classrooms, Not Just Hung On The Wall

"Sorun radikal sol görüşlü öğretmen ve idarecilerde, sınıf duvarlarında asılı olanlarda değil."

Louisiana bu hafta (19 Haziran 2024), On Emir'in ilkokullar, ortaokullar, liseler ve tüm devlet üniversiteleri sınıfları dahil olmak üzere tüm devlet okulu sınıflarının duvarlarında sergilenmesini zorunlu kılan bir yasayı kabul ettiği için haberlere konu oldu.


GUSTAVE DORE/WIKIMEDIA COMMONS/PUBLIC DOMAIN

Yasa, Kentucky'de benzer bir yasayı iptal eden 1980 tarihli bir Yüksek Mahkeme kararına meydan okuyor, bu nedenle yasaya mahkemede itiraz edileceği kesin; yasanın destekçileri de buna güveniyor. Yasanın amaçlarından biri konusunda oldukça açık olan Louisiana Valisi Jeff Landry, "Dava edilmek için sabırsızlanıyorum" dedi: Yüksek Mahkeme'nin yaptığı Birinci Değişiklik, özellikle de son yarım yüzyıldır Amerika'nın devlet okullarından dinin neredeyse bütün resmi varlığını ortadan kaldırmak için kullanılan kuruluş maddesiyle ilgili içtihadına meydan okumaktadır.

Kötü emsallere karşı çıkmak için bir araç olarak yasa yeterli görünüyor. Ancak en azından Landry ve diğer Cumhuriyetçilere göre bunun bir başka amacı da öğrencileri eğitmek ve şekillendirmektir. Vali, "Hukukun üstünlüğüne saygı duymak istiyorsanız," dedi, "ilk kanun koyucudan başlamalısınız, o da Musa'ydı."

Bu bir yere kadar doğru, ancak çok da ileri gitmiyor. Devlet okullarındaki sınıflara On Emir'i asmanın öğrencilere hukukun üstünlüğüne saygı aşılamak için bir işe yarayacağı düşüncesi, temel ahlaki değerlerden bahsetmek bir yana, tamamen hayal ürünüdür. Bunun gerekli olduğunu söyleyebilirsiniz ancak yeterli olduğu söylenemez.

Öğrencilere hukukun üstünlüğüne saygı duymayı ve adil yasaların nesnel ahlaki standartlara dayandığını anlamayı öğretmek istiyorsanız, On Emir'i yayınlamaktan daha fazlasını yapmanız gerekecektir. Bunların neden artık devlet okullarında öğretilmediğinin - aslında tam tersinin öğretildiğinin, nesnel ahlakın baskıcı olduğunun ve hukukun üstünlüğünün sistematik olarak ırkçı olduğunun - temel nedenine inmeniz gerekecek.

Bu da öğretmenler ve yöneticiler hakkında bir şeyler yapmanız gerektiği anlamına geliyor. Ülkenin dört bir yanındaki devlet okulu öğretmenlerinin ortalama bir Amerikalıdan çok daha solcu olma eğiliminde olduğu ve toplumunuz ne kadar küçük veya muhafazakar olursa olsun, öğretmenlerinin, kütüphanecilerinin ve devlet okulu yöneticilerinin toplumdaki en radikal insanlar arasında yer aldığı bir sır değil. Bu kişiler güçlü öğretmen sendikaları tarafından desteklenmekte ve sol görüşlü ideologları sınıflara ve okul bürokrasilerine yerleştirmek için var olan bir eğitim ve yeterlilik hattından gelmektedirler.

Eğer öğrencilerin On Emir'in önemini öğrenmelerini gerçekten istiyorsanız - Hıristiyanlık, Batı felsefesi ya da Amerika'nın kuruluşu bir yana - o zaman öğretmen sendikalarını karşınıza almaya ve öğretmen kolejleri ile diploma programlarını ortadan kaldırmaya hazır olsanız iyi edersiniz.

Tüm bunlar elbette eyalet yasama organlarının yetkisi dahilindedir. Eğer GOP (Cumhuriyetçiler) kontrolündeki Louisiana yasama meclisi On Emir'in eyaletteki her sınıfta sergilenmesini zorunlu kılacak kadar oya sahipse, elbette öğretmen kolejlerini kapatacak ve her devlet okulu öğretmeninin bu kolejlerden mezun olmasını gerektiren yasaları yürürlükten kaldıracak kadar oya da sahiptir.

Yüksek Mahkeme'nin kuruluş hükmü içtihadını değiştirmek amacıyla yasalar çıkarmak iyi ve güzel, ancak bu gerçekten sorunun kökenine inmiyor. On Emir'in Louisiana'daki sınıfların duvarlarında asılı kalmasına izin verilse bile, öğrenciler On Emir'in önemini anlayan öğretmenler tarafından eğitilmedikleri sürece bu konuda hiçbir şey öğrenemeyeceklerdir.

İşte sorun burada yatıyor. Bir zamanlar eğitim sistemimizi koruması gereken kurumlar, hukukun üstünlüğüne saygı ya da On Emir'in ne olduğu ve nereden geldiği gibi öğrencilerimize öğretmelerini istediğimiz şeylerden nefret eden solcu radikaller tarafından ele geçirilmiş ve dönüştürülmüştür.

Bu konuda ne yapılabilir? Çok şey. Bu tür şeyleri gerçekten önemseyen muhafazakârlar Amerika'da azınlıkta. Çok fazla kurumsal güce sahip değiller. Ancak aralarında en azından bazı muhafazakarları sayan Cumhuriyetçiler şu anda 23 eyalette eyalet yasama meclislerini ve vali konaklarını (üçlü kontrol) kontrol ediyor. Eğer bu eyaletlerdeki GOP, solun devlet okulları üzerindeki kontrolüne karşı gerçekten mücadele etmek isteseydi, öğretmen kolejlerinin kaldırılması için baskı yapabilir ya da Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bir eyalette öğretmenlik yapmak için devlet okulu öğretmenlerinin Marksist ideolojiyle aşılanmasına gerek kalmayacak şekilde değiştirebilirdi.

Ve elbette, eğer sağ mücadele etmek isterse, bundan çok daha fazlası yapılabilir. Önemli olan, kamu kurumlarımızda modası geçmiş ve temelden hatalı bir tarafsızlık kavramını ne pahasına olursa olsun korumamız gerektiği, örneğin devlet okullarının, öğrencileri eleştirel ırk teorisi ve LGBT ideolojisinden türetilen derslerle bombardımana tutarak yeni bir solcu siyasi aktivizm dinine aşılarken bile din ve ahlak konusunda sessiz kalmaları gerektiği fikrinden kurtulmaktır.

Solun tarafsızlığı önemsemediği çok açık. Kontrol edebildikleri her kurum ve kamusal alan derhal tarafsız olmayan mesajları ve gündemi yaymak için kullanılıyor. Artık tarafsızlığı önemsiyormuş gibi yapanlar sadece muhafazakârlar. Bunu değiştirmenin zamanı geldi. Tarafsızlık her zaman sadece dini ve kültürel olarak homojen bir toplumun karşılayabileceği lüks bir mal olmuştur. Sol, kurumları ele geçirme kampanyasının bir parçası olarak bunu silah haline getirdiğinde, buna bağlı kalmak aptallık haline geldi.

Yine de Cumhuriyetçi makam sahiplerinin çoğu hala bunu yapıyor. Durmalı ve On Emir'i devlet okullarına geri getirme konusunda ciddi olmalılar; sadece duvara asmak yerine müfredata da dahil etmeliler.

John Daniel Davidson, 21 Haziran 2024, The Federalist

(John Daniel Davidson The Federalist'te kıdemli editördür. Yazıları Wall Street Journal, Claremont Review of Books, The New York Post ve başka yerlerde yayınlanmıştır. 'Pagan America: the Decline of Christianity and the Dark Age to Come -Pagan Amerika: Hıristiyanlığın Çöküşü ve Gelecek Karanlık Çağ' adlı kitabın yazarıdır.)


Eyüp Kaan, 26.08.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları

On Emir:

Emirlerin İbraniceden birebir çevirisi:

  1. Tanrın YHVH'den başka ilah(lar)ın olmayacak.
  2. Kendine yukarıda, gökte; aşağıda, yerde; veya derinlerde, yeraltında yaşayan put(lar) yapmayacaksın. Onlara eğilmeyeceksin ve onlara ibadet etmeyeceksin.
  3. Tanrın YHVH'nin ismini boş yere anmayacaksın. Çünkü YHVH onun adını boş yere ağza alan kişiyi cezasız bırakmayacaktır.
  4. Haftanın altı günü üretecek ve dünyevi çalışmalarını gerçekleştireceksin. Haftanın son günü, yedinci gün mukaddes Şabat günündeyse bütün işlerini bırakacak ve Tanrın YHVH'e ibadet edeceksin. O gün Sebt'tir.
  5. Annene ve babana hürmet edeceksin.
  6. Öldürmeyeceksin.
  7. Zina etmeyeceksin.
  8. Çalmayacaksın.
  9. Komşu(ları)na karşı yalan yere şahitlik yapmayacaksın.
  10. Komşu(ları)nın, yakın(lar)ının mülklerine tamah etmeyeceksin.

Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı