28 Ağustos 2024 Çarşamba

SA10937/MT293: Omega-3 Çocukların Düşünme ve Hissetme Şeklini Değiştirebilir mi?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Swansea Üniversitesi, omega-3 takviyelerinin çocukların davranışları ve ruh sağlığı üzerindeki etkisini inceliyor ve hangi çocukların artan alımdan en fazla fayda sağladığını belirlemeyi amaçlıyor.."


Can Omega-3 Change the Way Children Think and Feel?

Yeni araştırma bu soruya yanıt vermeyi amaçlıyor.

Swansea Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, omega-3 takviyelerinin çocukların davranışları, ruh halleri ve zihinsel sağlıkları üzerindeki etkilerini araştırmak için hem sağlık hem de eğitim açısından önemli etkileri olabilecek bir araştırma yürütüyor.

Balık ve deniz ürünlerinde bulunan Omega-3 yağ asitleri, çocuklarda düzgün beyin fonksiyonu ve gelişimi için gereklidir. Vücut bunları güvenilir bir şekilde üretemediğinden, diyet yoluyla sağlanmaları gerekir.

Birleşik Krallık'taki çocukların çoğu tavsiye edilen omega-3 yağlarının yarısından daha azını tükettiğinden, Üniversitenin Psikoloji Okulu liderliğindeki bir ekip, omega-3 takviyelerinin yardımcı olup olamayacağını araştırmak için 81.000 £ hibe aldı.

Çalışma, Waterloo Vakfı tarafından bağımsız olarak finanse ediliyor ve beslenme ile insan davranışı arasındaki bağlantılara ilişkin bilimsel araştırmaları ilerletmeye adanmış İngiltere merkezli bir hayır kurumu olan Gıda ve Davranış (FAB) Araştırması ile işbirliği içinde yürütülüyor.

Araştırmaya Katılım ve Metodoloji

Ekip, Birleşik Krallık'ın anakarasından 6-12 yaş arası çocukların katılabileceği, tamamen çevrimiçi olarak tamamlanabilecek ve katılımcılara postayla üç aylık yutması kolay takviyeler verilecek bir çalışma arıyor.

Ebeveynler ve velilerden de takviyeleri almadan önce ve aldıktan sonra çocuklarının davranışları hakkında anket doldurmaları istenecek ve ruh hali ve uyku dahil olmak üzere davranışlardaki herhangi bir değişiklik not edilecektir.

Projenin Baş Araştırmacısı Dr. Hayley Young şunları söylüyor: "Bu besinlerin zihinsel olduğu kadar fiziksel sağlık ve refah için de kritik önemine rağmen, diyetteki omega-3 eksiklikleri Birleşik Krallık'taki çocuklarda norm haline gelmiştir. Yeterli omega-3 eksikliğinin birçok farklı çocuğun davranış, ruh hali ve öğrenme güçlüklerini öngördüğünü zaten biliyoruz.

"Önceki araştırmalar, omega-3 alımının artırılmasının, yaşadıkları zorluklar DEHB ya da otizm gibi durumların tüm kriterlerini karşılasa da karşılamasa da en azından bazı çocuklara fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Bu yeni çalışma, hangi çocukların gerçekten daha fazla fayda sağlayabileceğini ve bu çocukların en iyi nasıl tespit edilebileceğini bulmamıza yardımcı olacaktır."

FAB Ortağı ve Ortak Araştırmacı Dr. Alex Richardson şunları ekliyor "FAB Research, Swansea Üniversitesi Psikoloji Okulu gibi bu alanda uzun bir araştırma geçmişine sahiptir, bu nedenle bu önemli yeni çalışmada işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.

"Pek çok ebeveyn, öğretmen ve sağlık çalışanının, pek çok çocuğun ihtiyaç duyduğu yardım ve desteği sağlamakta zorlandığını biliyoruz. Kendileriyle temasa geçmelerini çok isteriz, zira bu sayede onlara faydalı olabilecek daha fazla bilgi verebiliriz."

SWANSEA ÜNİVERSİTESİ, 12 Mayıs 2024, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 28.08.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı