16 Eylül 2024 Pazartesi

SA10973/SD3253: Nezdîra | Nesnel Dokunuşlar 32: Seküler Aklın Ürettiği Şizofreni Problemi

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

""

Analizin yazımı sürmektedir, tamamlandığında yayına dahil edilecektir.

SA10972/KY28-ATA480: Coni Niye Kıbrıs’ta?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bu imzayla ABD Kıbrıs adasının üzerinde “ikinci” bir askeri üs kurmanın kapısını araladı ve garantiledi."

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi güya bağımsız olduğunu iddia ediyor ama yönetim, mali bütçe, ekonomi, finans, ticaret, gümrük, dolaylı ve dolaysız vergiler, insan hakları ile ilgili kuralları belirleyen Avrupa Birliği. 'Egemenim' dese de, 20 sene önce egemenliğini kendi elleri ile yalvar yakar ve de Yunanistan’ın AB’nin 3. genişleme uygulamasında veto şantajı ile hem AB’nin kendi kuruluş yasasını hem de uluslararası kuraların çiğnenmesi pahasına Avrupa Birliğine zorla kabul ettirdi. 

SA10971/EK50: Google'lamak ya da Google'lamamak?

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  'The Code of Capital: How the Law Creates Wealth and Inequality -Sermayenin Şifresi: Hukuk Zenginlik ve Eşitsizliği Nasıl Yaratır?' (Princeton Üniversitesi Yayınları, 2019) adlı kitabın yazarı, Columbia Hukuk Fakültesi'nde Karşılaştırmalı Hukuk Profesörü Katharina Pistor'a aittir ve Google'un tekel gücüne odaklanmaktadır. Analistin şu cümlesi dikkat çekicidir: "İnternet kütüphanesi kamuya açık bir depo değil, Google'ın yörüngesindeki şirketlere cömertçe ödeme yapan özel, kâr amaçlı bir girişimdir. İnternet kullanıcıları gerçekleri ve doğruları daha önceki hiçbir neslin yapamadığı şekilde arayabileceklerine inanıyor olabilirler, ancak bu oyunda hiçbir söz hakları yoktur ve sadece ne alırlarsa onu alırlar ya da almazlar."
Seçkin Deniz, 16.09.2024, Sonsuz Ark 

To Google or Not to Google?

"Tekel statüsünü daha iyi ürün veya hizmetler sunarak elde eden bir şirket herhangi bir yasayı çiğnemiş sayılmaz; ancak bu gücü kasıtlı olarak elde ettiğinde veya sürdürdüğünde durum değişir. Federal bir yargıcın Google'ın çizgiyi aştığına hükmetmesiyle birlikte, internet aramasının geleceği artık açık bir soru haline geldi."

Shakespeare'in Hamlet'i gerçek ve güç arasındaki seçimle yüzleşirken ünlü varoluşsal sorusunu sorar: “Olmak mı, olmamak mı?” Cevap arayışı, hem kahramanları hem de kötü adamları ölüm ya da umutsuzluk ihtimaliyle karşı karşıya bırakacaktır.

15 Eylül 2024 Pazar

SA10970/SD3252: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 8

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Herkes aşkın peşindeydi ve zaten Mahir’le aşk konusunda hiç anlaşamıyorduk."

Bugünkü devleti anlamakta güçlük çeken gençlerin geçmişi doğru yorumlayamadıkları gerçeği de ortadaydı. Çünkü geçmiş doğru bir şekilde anlatılmamış ve aklın alacağı özgürlük yolu hoyrat bir şekilde tıkanmıştı. Üniversiteler bilim yerleri değildi, masum gençleri almış, ideolojik örüntülerle beyinleri yıkanmış birer terörist olarak yetiştirmişlerdi.

14 Eylül 2024 Cumartesi

SA10969/SD3251: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 7

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Fatih Sultan olarak II. Mehmet’ten itibaren Vatikan’ın iddialarına neredeyse tıpatıp benzeyen bu uluhiyet sıfatı uydurulmuştu. Ama yıkılmaktan kurtulamamıştı, kendisine ‘Allah’ın yeryüzündeki gölgesi’ diyen aklını ve imanını kaybetmiş beşerî güç; tıpkı Muaviye’nin kendisini ‘Halîfetullah’, yani ‘Allah’ın halifesi’ ilan etmesi gibi."

Karım hiç telaşsız gülümsedi:

‘Onlar bugün çok yoruldular, muhtemelen uyuyorlardır, günlük uyku saatleri çünkü!’ dedi. ‘Sen bu anlara şahit olamadığın için doğal olarak bilmiyorsun!’

13 Eylül 2024 Cuma

SA10968/MT298: Hâlâ Köleliğe Doğru Gidiyoruz

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Amerikan Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'nün Baş Editörü ve Yayınlar Direktörü ve Law & Liberty'nin kıdemli yazarı Richard M. Reinsch II'ye aittir ve Serbest piyasa ekonomisini 20. yüzyıl ortasında yükselen sosyalist dalgaya karşı savunmasıyla tanınan, Hukuk ve epistemolojiye önemli katkılar yapan, 1974'te Nobel Ekonomi Ödülü'nü düşünsel rakibi Gunnar Myrdal ile paylaşan Avusturya ekolüne bağlı ekonomist ve siyaset bilimci Friedrich August von Hayek'in, 'yeni özgürlüklere sevdalı olduğu iddia edilen, vatandaşların tepesinde kırbaç tutan hükümetteki küçük bir kesimin, her zaman insanlar, mülkler, gelirler, para birimleri ve kariyer fırsatları üzerindeki kontrolün genişletilmesini meşrulaştırmaya hizmet eden kolektivist mantığın karanlık doğasına girme riskini göze alan bir tür 'cri de coeur (yürekten bir haykırış)' olarak tanımladığı, 1944'te yayınlanan The Road to Serfdom (Köleliğe Giden Yol) adlı kitabına odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 13.09.2024, Sonsuz Ark


Still Trudging Towards Serfdom

"İlk yayımlanışından seksen yıl sonra, Hayek'in başyapıtı hala yankılanıyor."

Friedrich Hayek, The Road to Serfdom (Köleliğe Giden Yol)'un 1944'te yayınlanan orijinal önsözünde "Bu politik bir kitaptır" demişti. Hayek, 1930'larda John Maynard Keynes ile onun Treatise on Money (Para Üzerine İnceleme) konusunda tartışmış ve diğer önceki çalışmalarının yanı sıra The Pure Theory of Capital (Sermayenin Saf Teorisi'ni) (1941) yayınlamış akademik bir ekonomistti. Ancak şimdi devlet planlamasının doğası ve her yerde bundan kaynaklandığına inandığı kasvetli sonuçlar üzerine muazzam bir tartışmaya karışmıştı. 

12 Eylül 2024 Perşembe

SA10967/KY77-NAİFK1: Kahvaltı Haberleri…

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Pembe haberler gibisi var mı, yok."

Her gün sabahın ilk ışıklarıyla uyanıyorum. Kahvaltı masasında beni bekleyen gazetemin sayfasını henüz çevirmeden ağzıma bir kaşık bal alıyorum. Önce gözlerimi kapatıyor, sonra balın lezzetini dilim, damağım ve bütün vücudumla hissederek, gazete okumaya hazır hale geliyorum. 

SA10966/AF33: Scholasticide (Okul Katliamı): Hafızayı Silmek, Muhalefeti Susturmak ve Gazze'den Batı'ya Eğitime Savaş Açmak

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Truthout yönetim kurulu üyesi, 'Öngörülemeyenin Terörü' (Los Angeles Review of books, 2019), 'Eleştirel Pedagoji Üzerine', 2. baskı (Bloomsbury, 2020); 'Irk, Politika ve Pandemi Pedagojisi: Kriz Zamanında Eğitim' (Bloomsbury 2021); 'Direniş Pedagojisi: Üretilmiş Cehalete Karşı' (Bloomsbury 2022) ve 'Ayaklanmalar: Karşı-Devrimci Politikalar Çağında Eğitim' (Bloomsbury, 2023) ve Anthony DiMaggio ile birlikte yazdığı 'Yargılanan Faşizm: Eğitim ve Demokrasi Olanağı' (Bloomsbury, 2025) adlı eserlerin yazarı, McMaster Üniversitesi İngiliz ve Kültür Çalışmaları Bölümü'nde Kamu Yararına Burs Kürsüsü' sahibi ve Eleştirel Pedagoji alanında Paulo Freire Seçkin Bilim İnsanı Henry A. Giroux'ya aittir ve İsrail'in Gazze'de uyguladığı planlı soykırıma ve sonuçlarına odaklanmaktadır. 
Seçkin Deniz, 12.09.2024, Sonsuz Ark 


Scholasticide: Erasing Memory, Silencing Dissent, and Waging War on Education from Gaza to the West

Ölüm Bölgeleri Çağında Devlet Terörü

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını diğerlerinden ayıran şey, yalnızca kadın ve çocukların ayrım gözetmeksizin öldürüldüğü şiddetli askeri operasyonları değil, aynı zamanda muhalefete, eleştiriye ve uluslararası alanda kınanan insan hakları ihlallerine ve savaş suçlarına yönelik en hafif muhalefete bile amansızca saldırmasıdır. 

SA10965/SD3250: Seçkin Deniz Twitter Günlükleri 789 (16-20 Temmuz 2022)

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 “Tarih, yazanların değil yorumlayanların toprağıdır.”

  
(Lütfen, Twitter alttan yukarıya doğru olan tweet akış grafiğinin tersine göre, tweetleri yukarıdan aşağıya doğru okuyunuz, orijinalini aramak istediğiniz tweet metnini kopyalayınız, Twitter arama motoruna yapıştırıp arama yaptırınız.) 
(16-20 Temmuz 2022)  (Temmuz 2022: 2.089 Tweet- Önceki Toplam: 510.017 + 2.089  = 512.106 Tweet)

16 Temmuz 2022
Sonsuz Ark: SA9748/MT72: 'Network-Ağ' Filmi Paranoyak Politikamızı Karanlık Bir Şekilde Öngörüyor- Mustafa Tamer @SonsuzArk  https://t.co/0woUkkpLqG

11 Eylül 2024 Çarşamba

SA10964/SD3249: Mıra | Öznel Şeyler 31: Aldanmamanın İlk Koşulu Nedir?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Bildiğiniz şeylerin çokluğuna ya da azlığına bakmadan her konuda yetkin olduğunuzu kabullenmeniz -böyle kabul etmezseniz yaşayamazsınız zaten- size her konuda kesin hüküm vermeniz için güç verebilir."

İnsan neden çok güçlü olduğunu zanneder, hiç düşündünüz mü?

Düşünmeye kendinizden başlayın, evrenin merkezi sizsiniz ve her şey sizin kendinize göre belirlediğiniz çerçevede gerçekleşmek zorunda; öyle değil mi?

SA10963/MT297: Yapay Zeka Depremleri Benzeri Görülmemiş Bir Doğrulukla Tahmin Ediyor

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Teksas Üniversitesi tarafından geliştirilen bir yapay zeka algoritması, bir denemede depremlerin %70'ini başarıyla tahmin ederek depreme hazırlık ve risk yönetimindeki potansiyel gelişmeleri gözler önüne serdi. Algoritmanın uluslararası bir yarışmadaki performansı, doğruluğunu ve uyarlanabilirliğini vurguluyor."


Artificial Intelligence Predicts Earthquakes With Unprecedented Accuracy

Teksas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Çin'deki bir deneme sırasında depremlerin %70'ini tahmin eden ve gelecekteki deprem riskini azaltma potansiyeline işaret eden bir yapay zeka geliştirdi.

Sismik veriler üzerinde eğitilen yapay zeka, uluslararası bir yarışmada da birinci olarak etkinliğinin altını çizdi ve Kaliforniya ve Teksas gibi bölgelerde daha fazla geliştirme için kapıları açtı.

10 Eylül 2024 Salı

SA10962/SD3248: Yeni Nesil Öncüler İsrail'i Yeniden Tanımlayacak

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Siyonist The Jerusalem Post gazetesinin genel yayın yönetmeni Zvika Klein'a aittir ve ideolojik, sosyolojik, politik ve dinî olarak parçalanmış olan İsrail toplumuna odaklanmaktadır. 7 Ekim 2023'ten önce İsrail'in iç savaşın eşiğinde olduğunu itiraf eden analistin, 7 Ekim'den başlayarak yaklaşık 11 ay boyunca Gazze'de uyguladığı soykırımın sonuçlarının İsrail'i nasıl etkilediğinin ve etkileyeceğinin farkında olarak İsrail'in geleceğine dair yeni bir arayışa girmesi dikkat çekicidir: "Knesset'in 120 üyesi ve üst düzey güvenlik yetkilileri geçmişin kalıntılarıdır. Hepsinin istifa etme zamanı gelmiştir. Bize liderlik edecek yeni entelektüellere, hahamlara ve eğitimcilere ihtiyacımız var."
Seçkin Deniz, 10.09.2024, Sonsuz Ark 

A new generation of pioneers will redefine Israel

"Daha iyi bir gelecek için eğitim vermek üzere bu anı yakalayamazsak, eski yöntemlerimize geri dönecek ve daha fazla travma ve bölünme riskiyle karşı karşıya kalacağız."

Bu hafta başında, İsrail Savunma makamlarında önemli bir pozisyonda bulunan bir arkadaşımla samimi bir sohbet gerçekleştirdim. 

SA10961/SD3247: "kokuşmuş ağaçlar ve fidan" /10.07.2002/ 21. patika

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

...kızgınlıklar, ilk zamanlar ya da son zamanlar arasında değildir ya...
...daimadırlar; yaşandıkları sürece...
...bir çocuğun 'bilgiç"' tavırlarına küçümseme kısmında ayaklanan davranışlar bir yaşlının akıl zaafında düğümlenmez...
...aynı kalırlar...
...sübyan ile bunak arasında o kadar çok benzerlik var ki kızgınlıklarımızın değişmesine sebep aramamız gerekmiyor...
...gibi...

9 Eylül 2024 Pazartesi

SA10960/SD3246: Nezdîra | Nesnel Dokunuşlar 31: Seküler Aklın Travmaları

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Din’in karşısına konan ‘seküler akıl’ kristalleştiği, yani katılaştığı, donduğu için, bugüne kadar seküler yaklaşımlarla yapılan akıl yürütmelerin doğal olmadığını, aklın çalışma biçimi dışında çalışmaya zorlandığını gösteriyor."

Öncelikle ‘Seküler Akıl’ nedir, ne değildir üzerinde durmak gerekiyor. Seküler Akıl seküler yaklaşımların kavramsal dizini içerisinde bağımsız olarak irdelenmemiştir, buna dair bazı akademik çalışmalar olsa da somut bir literatür bulunmamaktadır.

SA10959/KY28-ATA479: Mağusa’yı Mağusalılar'dan Dinleyin

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Dizinin yapımcısı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vatandaşı Kullis Nikolau, Alfanews’e yaptığı açıklamada, “Bu, gerçek olayların içine yerleştirilmiş bir kurgu ürünüdür ve izleyici bunu bilmektedir...” diyerek uyduruk bir senaryo olduğunu söylüyor açık açık."

Ben Mağusalı'yım.

Ailem ve köklerimiz, Karpaz yarımadasının başlangıç bölgesi olan Boğaz’ın Ergazi köyünden.

1970 yılında üniversite eğitimimi tamamlayıp Mağusa’ya döndüm.

SA10958/EK49: Erkek Kardeşler Dikkat: Trump'ın Testislerinizi Küçültme Planı Var

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Amerikan Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi'nde (Center for Economic and Policy Research- CfEPR) kıdemli danışman olarak görev yapan Justin Zorn'a aittir ve eski ABD Başkanı ve 2024 başkan adayı Trump'ın atadığı üç Yüksek Mahkeme üyesinin etkili olduğu Çevre Koruma Ajansı ve diğer federal kurumların çevre ve tüketici güvenliği kurallarını yorumlama ve uygulama yetkisini ertelediği Chevron doktrinini bozan kararı sonrası, seçilmesi durumunda Trump'ın endüstriye PFAS, pestisitler, mikroplastikler ve diğer ciddi sağlık etkilerinin yanı sıra erkek doğurganlığı üzerinde önemli olumsuz etkileri olduğu gösterilen diğer toksik maddelerle kirletme konusunda daha geniş bir destek verebilme olasılığına odaklanmaktadır. Analistin, bunama belirtilerinin artması sonrası başkanlık yarışından çekilmek zorunda kalan ve uzun süren politik hayatı boyunca dünyayı kana bulayan, insan varlığına yönelik her türlü saldırıyı planlayan, uygulayan ve destekleyen Demokrat Başkan Joe Biden'ın yerine Kamala Harris'in seçilmesi ile Trump'ın seçilmesi arasında yaptığı karşılaştırma komiktir ve dikkat dağıtıcıdır. ABD'de başkanların Amerikan politikalarına etkisi yoktur; ABD'de her başkan 'Küresel Derin Devlet'in ürettiği politikaları uygulamak zorundadır.
Seçkin Deniz, 09.09.2024, Sonsuz Ark 

Bros Beware: Trump Has a Plan to Shrink Your Testicles

"Eski başkanın erkeklik kültürüne yaptığı kaba çağrılar, testosteron ve sperm sayısının azalmasıyla bağlantılı olan PFAS ve pestisitlere yönelik gevşek yaklaşımıyla çatışıyor."

Bu ay ABD Hava Kuvvetleri sürpriz bir açıklama yaparak, PFAS “sonsuza kadar kimyasallar”la - hormon bozulması, karaciğer hasarı ve bir dizi başka sağlık sorunuyla bağlantılı maddeler - kirlettiği içme suyunu temizleme emrine uymayı reddettiğini duyurdu. Temizliğin durdurulmasının gerekçesi, bu yıl ABD Yüksek Mahkemesi'nin, mahkemelerin genellikle Çevre Koruma Ajansı ve diğer federal kurumların çevre ve tüketici güvenliği kurallarını yorumlama ve uygulama yetkisini ertelediği Chevron doktrinini bozan kararıydı.

8 Eylül 2024 Pazar

SA10957/SD3245: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 6

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Tarih’in yakın ya da uzak olmasının ânda yaşayanlar için bir anlamı yoktu; doğal olarak ‘yakın tarih’ dediğimiz ve bir kısmını tanık olarak yaşadığımız tarih aralığında yaşanılan her şey adım adım geriye gidildiğinde birer sonuç olarak nedenlerinin de açıkça görülebilir olmasını sağlıyordu."

Eleştiri kabiliyetini kaybetmiş bir toplumda, daha doğrusu bir dünyada yaşamak kolay değildi. Batı bütünüyle satanist diktatörlüğün emrine girmiş, özgür düşünce buharlaşmıştı. Türkiye’de yaşayanların küçük de olsa bir imkânı vardı; ABD-NATO’un ürettiği cehalet kasırgaları halkın direnişi ile durdurulmuştu. 

7 Eylül 2024 Cumartesi

SA10956/SD3244: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 5

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Derme çatma fikirler, eleştiri kabiliyetini kaybetmiş bir toplumun ruhunu eritmişti her türlü zulmün ürettiği cehennemde."

Bu sorgulamaya belki okurun da ihtiyacı vardı. Karakterlerden kendisine yansıyan her şeyi sorgulayan bir okur için o ânda bir sonraki sorgulama ânına kadar açık kalacak olan bir etkileşim kapısı aralanıyordu. Çünkü bir roman en çok okunduktan sonra ruhunun derinliklerine yapışan parçacıklarından sesleniyordu okura.

Ben de inmiştim arabadan, ikimizin de kapısı açıktı; arabanın üstünden birbirimize bakarak konuşuyorduk.

6 Eylül 2024 Cuma

SA10955/SD3243: Dûrira | Post-Analitik Bakışlar 31: Türkiye’nin İç Tasarım Süreçleri 14; Ülke / İlaç Tasarımı

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

""

Analizin yazımı sürmektedir, tamamlandığında yayına dahil edilecektir.

SA10954/MT296: Kabalistik Ağaç: Tanrı'nın Haritası

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İsrail Ulusal Kütüphanesi'nden Chen Malul'a aittir ve Tasavvuf'a da kaynaklık eden ve Antik Yunan'dan Plotinos'un 'Sudur teorisi'  ile eşleşen ezoterik Yahudi Mistisizmi olan Kabala'ya(*) ve kökenlerine odaklanmaktadır. İsrail Devleti Kabala'nın daha derin köklerine ve detaylarına ulaşmak için Hayfa Üniversitesi'nde İlanot Projesi'ni hayata geçirmiştir.
Seçkin Deniz, 06.09.2024, Sonsuz Ark

The Kabbalistic Tree: The Map of God

"İkinci emir "Kendin için bir heykel ya da herhangi bir suret yapmayacaksın" der. Yahudi Kabalistler bu yasağı aşmak için oldukça benzersiz ve karmaşık bir yol bulmuşlardır..."

12. yüzyıldan itibaren, Yahudi alimlerden oluşan gizli gruplar "Kabala"dan bahsetmeye başladılar; gizli öğretiler için yeni bir kod adı, yeni olmasına rağmen bunların aslında ezoterik kadim bilginin aktarımı veya alımı olduğunu ve çığır açan bir yenilik olmadığını vurguladılar (kabala kelimesi tam anlamıyla "alım" anlamına gelir). Yahudi geleneğinin bu yeni-eski yorumunun bir parçası olarak, Kabalistler İlahi olanın yönlerine atıfta bulunmak için yeni ve benzeri görülmemiş bir sistem önermeye başladılar: Kabalistik Sefirot.

5 Eylül 2024 Perşembe

SA10953/AF32: Para Politikasının Etkisini Yanlış Okumak

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Adam Posen'a aittir ve Amerikan Merzkez Bankası FED'in uyguladığı para politikalarına odaklanmaktadır. Analistin önerisi şöyle özetlenebilir: "ABD para politikasının birçok kişinin düşündüğünden daha gevşek olması, Fed'i Eylül ve Kasım aylarında faiz indirimine gitmekten vazgeçirmemelidir. Risk yönetimi perspektifinden bakıldığında, enflasyonun düşüş eğilimini sürdürmesi ve işsizliğin artması halinde, resesyonist bir kaymayı önlemek için politikayı gevşetmek ihtiyatlı bir yaklaşım olacaktır (en azından Kasım ayındaki ABD seçimlerinin ekonomik etkileri gelecek yıl netleşene kadar)." 
Seçkin Deniz, 05.09.2024, Sonsuz Ark 


Misreading the Impact of Monetary Policy

"ABD Merkez Bankası'nın ekonomiyi aşağı çektiği uyarısında bulunanlar büyük bir yanılgı içindedir. Çok kısıtlayıcı olmaktan uzak olan ABD para politikası, 500 baz puanlık faiz artışından sonra bile finansal piyasaların ve daha geniş ekonomik koşulların sağlamlığına bakılırsa, neredeyse kesinlikle çok gevşektir."

Dünyanın dört bir yanından merkez bankacılarının katıldığı bu yılki Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu, para politikasının daha geniş ekonomik ve finansal koşulları etkilediği kanal olan parasal aktarım mekanizmasına odaklanmakta haklıdır. ABD Merkez Bankası Mart 2022 ile Temmuz 2023 arasında faiz oranlarını 500 baz puan artırmış olsa da, ABD reel ekonomisine veya finansal sistemine çok az zarar verilmiş gibi görünüyor.

SA10952/SD3242: Seçkin Deniz Twitter Günlükleri 788 (11-15 Temmuz 2022)

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 “Tarih, yazanların değil yorumlayanların toprağıdır.”

  
(Lütfen, Twitter alttan yukarıya doğru olan tweet akış grafiğinin tersine göre, tweetleri yukarıdan aşağıya doğru okuyunuz, orijinalini aramak istediğiniz tweet metnini kopyalayınız, Twitter arama motoruna yapıştırıp arama yaptırınız.) 
(11-15 Temmuz 2022)  (Temmuz 2022: 2.089 Tweet- Önceki Toplam: 510.017 + 2.089  = 512.106 Tweet)

11 Temmuz 2022
Sonsuz Ark: SA9742/SD2458: Sıkıntı (Roman); 3. Bölüm-Cennet 35- @Seckin_Deniz @SonsuzArk  https://t.co/2lGOsuc0e6

4 Eylül 2024 Çarşamba

SA10951/SD3241: Mıra | Öznel Şeyler 30: İyilik Sizi İnsan Yapar

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yani zamana bağlı olarak insanın yapabilecekleri listesi insanın yapamayacakları listesinden adım adım unsur eksiltiyor ve insandan beklenmeyecekler listesi insandan beklenecekler listesine unsur kaybediyor."

İnsan kendisinden beklenmeyecek olan şeyleri de yapabilen bir varlıktır. Onun kendisinden beklenecekleri yaptığında ‘insan’ olduğunu düşündüğümüze göre, kendisinden beklenmeyecekleri yaptığında onun ‘ne’ olduğunu düşüneceğiz?

Bu konuda biraz çalışmamız gerekiyor.

Öncelikle bir soru sormak istiyorum: ‘İnsandan beklenecekler ve beklenmeyecekler listesi hazırlayabilir miyiz?’

SA10950/MT295: Bilim İnsanları Yapay Tatlandırıcının Ekosistemi Bozma Potansiyelini Ortaya Çıkardı

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yapay bir tatlandırıcı olan sukraloz, insanlar veya birçok mikroorganizma tarafından parçalanamaz ve bu da su sistemlerinde bulunmasına neden olur. Yapılan bir araştırma, sukralozun siyanobakteri ve diyatomların davranışlarını değiştirerek ekosistemleri bozma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çevresel etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır."


Scientists Uncover Ecosystem Disrupting Potential of Artificial Sweetener

Yeni bir araştırma sukralozun çevresel etkilerini incelemekte, sucul mikrobiyal popülasyonları bozma potansiyelini göstermekte ve tam etkisinin değerlendirilebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır. Bilimsel araştırmalar, insan vücudunun çok sayıda sıfır kalorili yiyecek ve içecekte bulunan yapay bir tatlandırıcı olan sukralozu parçalayamadığını ortaya koymuştur.

3 Eylül 2024 Salı

SA10949/SD3240: CIA Dünyayı Nasıl İstikrarsızlaştırıyor?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2002'den 2016'ya kadar Yeryüzü Enstitüsü'nü yöneten, üç Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine danışmanlık yapmasının yanı sıra şu anda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yönetiminde SKH Savunucusu olarak görev yapan, BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın Başkanı ve BM Genişbant Kalkınma Komisyonu'nun komisyon üyesi, Columbia Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Direktörü ve "A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism- Yeni Bir Dış Politika: Amerikan İstisnacılığının Ötesinde" (2020) kitabının yazarı Prof. Jeffrey D. Sachs'a aittir ve Amerikan istihbarat örgütü CIA'ye ve dünyanın her yerinde yürüttüğü yasadışı işlere odaklanmaktadır. Analistin şu cümlesi çok açıklayıcıdır: "Gerçekte CIA, ABD'nin gizli bir ordusudur ve hiçbir hesap verme yükümlülüğü olmaksızın dünya çapında kargaşa üretebilmektedir."
Seçkin Deniz, 03.09.2024, Sonsuz Ark 

How the CIA Destabilizes the World

"Keşke CIA'in haydut operasyonları Church Komitesi'nin ifşa ettiği suçlar sonucunda tarihe gömülmüş olsaydı ya da en azından CIA'i hukukun üstünlüğü ve kamusal hesap verme sorumluluğu altına sokmuş olsaydı. Ama öyle olmadı."

CIA ile ilgili üç temel sorun vardır: hedefleri, yöntemleri ve hesap verilemezliği. Operasyonel hedefleri, uluslararası hukuka ya da ABD yasalarına bakılmaksızın, CIA ya da ABD Başkanı'nın belirli bir zamanda ABD'nin çıkarına olduğunu düşündüğü şeylerdir. Yöntemleri gizli ve ikiyüzlüdür. Hesap verilemezliği, CIA ve başkanın dış politikayı herhangi bir kamu denetimi olmaksızın yürüttüğü anlamına gelir. Kongre bir paspas, bir yan gösteridir.

SA10948/SD3239: "bizans rölyefleri ve siyâset" /10.07.2002/ 22. patika

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

...ülke yönettiklerini sanırlar ya...
...öyle görünürler gözlerine insanların...
...sinsi gülüşlerini gördükçe bunların, zihinsel güç kaynaklarım...
...bizans'ı hatırlatsa bile oyunlarının rengi, onu görmekten hoşlanmam mümkün değil ki...
...aç kalanların yüzlerinde bizans rölyeflerini görmek, ne yazar-ne okur...
...fahişeleri, katilleri, hırsızları çıkarıp alabilir misiniz?...

2 Eylül 2024 Pazartesi

SA10947/KY28-ATA478: Netflix Eğlence Platformu mu, Propaganda Aracı mı?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Propaganda ve tanıtım eksikliği nedeni ile 1963-1974 yılları arasında bizlere, Kıbrıs Türklerine uygulanan soykırımdan bırakın dünyayı, soykırımı uygulayan Rumların ve kendi yeni yetme gençlerimizin bile haberleri yok."

Dizi ve film Platformu Netflix, senaryonun içeriğini araştırmadan belli ki Yunan ve Rum propagandasına alet olmayı yeğlemiş.

Basında çıkan yazılara göre Andreas Georgiou'nun yönetmenliğini yapıp başrolünü oynadığı “Famagusta” adlı dizi Eylül ayının sonlarına doğru yayınlanacakmış.

SA10946/SD3238: Nezdîra | Nesnel Dokunuşlar 30: Kur’an Anlamamanız İçin mi Gönderildi?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Sizce Kur’an insanlara niçin gönderilmiştir?"

Çok basit, çok net bir soru sorarak başlayalım: ‘Hangi mesaj anlaşılmamak için gönderilir?’

Devletlerin vatandaşlarına doğrudan veya dolaylı bir şekilde ilettiği ve herkesi sorumlu tuttuğu kanunların vatandaşlar tarafından anlaşılmaması için tasarlandığını iddia edebilir misiniz?

SA10945/EK48: Kâr Tuzağı

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, BC Partners'ın eski yatırım direktörü ve Sciences Po öğretim görevlisi Jean-Baptiste Wautier'e aittir ve Colin Mayer'in  'Firm Commitment-Firma Bağlılığı' ve 'Prosperity-Refah'tan sonra üçlemesinin üçüncü kitabı olan 'Capitalism and Crises: How to Fix Them- Kapitalizm ve Krizler: Nasıl Düzeltilir?' (Oxford University Press, 2024) adlı kitabına odaklanmaktadır. Kitap, Kapitalizmin başarısızlıklarına bakmaya yönelik kökten yeni bir yaklaşım sunmakta, iş uygulamaları, kamu politikaları, akademik araştırmalar ve öğretim için temel içgörüler paylaşmakta, erişilebilir, uygulanabilir ve ikna edici uluslararası kapsam, kanıt temelli, sorunların ve çözümlerin pratik örnekleri üzerinden geniş bir okuyucu kitlesi için entelektüel açıdan uyarıcı disiplinler arası ve kapsamlı analizler içermektedir.
Seçkin Deniz, 02.09.2024, Sonsuz Ark 

The Profit Trap

"Kapitalizm, çözüm üretmesi gerekirken küresel sorunların ana kaynağı haline gelmiştir. Ancak, siyasi özgürlüğün savunulmasına da katkıda bulunan güçlü bir refah motoru olarak sistem, gözden geçirilmiş bir biçimde de olsa kurtarılmaya değer."

"Sizi daha fazla rahatsız etmeyeceğim." Colin Mayer modern dünyada ticari şirketlerin rolünü analiz eden 'Firm Commitment-Firma Bağlılığı' ve 'Prosperity-Refah'tan sonra üçlemesinin üçüncü kitabı olan 'Capitalism and Crises: How to Fix Them- Kapitalizm ve Krizler: Nasıl Düzeltilir?' adlı kitabını böyle bitiriyor. Bu son bölümün hedefi büyük ve muhtemelen Mayer'in çağdaş kapitalizmin, işlev bozukluklarının ve bunları ele almak için nelerin gerekeceğinin derin ve incelikli bir tanımını sunma çabalarının doruk noktasını temsil ediyor.

1 Eylül 2024 Pazar

SA10944/SD3237: Sıkıntı (Roman); 9. Bölüm-Irmak 4

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

‘Ama,’ dedi Karım. ‘Romanı yazan sensin, çağı da, karakterleri de bu bağlamda tasarladığın mimarîye göre genetikle sınırlandırıyorsun. Bence burada tek özgür olan sensin! Okur ve romandaki karakterler senin çerçevesini belirlediğin bir özgürlük alanında hareket etmek zorundalar!’

Analitik aklım muzip sözcükler üretip duruyordu, aslında neşem yerine gelmişti:

‘Evet; o kadar özgürüm ki!’ dedim sesimdeki coşkuyu abartarak. ‘Romanımdaki her karakteri derinlemesine işleyebilir, okurla özdeşleştirebilirim!’

Seçkin Deniz Twitter Akışı