4 Eylül 2024 Çarşamba

SA10950/MT295: Bilim İnsanları Yapay Tatlandırıcının Ekosistemi Bozma Potansiyelini Ortaya Çıkardı

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yapay bir tatlandırıcı olan sukraloz, insanlar veya birçok mikroorganizma tarafından parçalanamaz ve bu da su sistemlerinde bulunmasına neden olur. Yapılan bir araştırma, sukralozun siyanobakteri ve diyatomların davranışlarını değiştirerek ekosistemleri bozma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çevresel etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır."


Scientists Uncover Ecosystem Disrupting Potential of Artificial Sweetener

Yeni bir araştırma sukralozun çevresel etkilerini incelemekte, sucul mikrobiyal popülasyonları bozma potansiyelini göstermekte ve tam etkisinin değerlendirilebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır. Bilimsel araştırmalar, insan vücudunun çok sayıda sıfır kalorili yiyecek ve içecekte bulunan yapay bir tatlandırıcı olan sukralozu parçalayamadığını ortaya koymuştur.

Sukraloz

Sükraloz, stabilitesi nedeniyle atık su arıtma süreçlerinden geçebilmekte ve sonuç olarak içme suyunda ve su ekosistemlerinde bulunmaktadır. "Sükralozu parçalayamıyoruz ve pek çok mikroorganizma da parçalayamıyor, çünkü gerçekten sert bir molekül ve kolayca bozunmuyor. Dolayısıyla çevreyi nasıl etkilediği ve mikrobiyal topluluklarımızı etkileyebilecek bir şey olup olmadığı konusunda pek çok soru var" diyor Florida Üniversitesi Whitney Deniz Biyobilimi Laboratuvarı ve UF'nin Gıda ve Tarım Bilimleri Enstitüsü'nün bir parçası olan Toprak, Su ve Ekosistem Bilimleri Bölümü'nde yardımcı araştırma bilimcisi olan Tracey Schafer.

Siyanobakteriler ve Diyatomlar Üzerine Araştırma 

Schafer, sukralozun suda yaşayan fotosentetik bir bakteri olan siyanobakterilerin ve deniz besin zincirindeki birincil besin üretiminin %30'undan fazlasını oluşturan mikroskobik algler olan diyatomların davranışlarını nasıl etkilediğini gösteren ve yakın zamanda yayınlanan bir çalışmanın ortak yazarıdır. 

Araştırmacılar, Florida Marineland'daki bir tatlı su alanından ve acı su alanından toprak ve su toplamışlardır. Augustine'deki laboratuvarlarında, numuneleri farklı sukraloz konsantrasyonlarına maruz bıraktılar ve iki ayrı zaman çalışmasında fotosentez ve mikrobiyal solunumu ölçtüler: tek bir gün boyunca her dört ila altı saatte bir ve beş gün boyunca her 24 saatte bir. Bir kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, tatlı su siyanobakteri konsantrasyonu numuneler sukraloza maruz kaldığında arttı, ancak acı su siyanobakteri konsantrasyonu doz verildiğinde yükseldi ve sonra düştü.

Araştırmanın başyazarı ve kimya alanında lisans eğitimini tamamlarken proje üzerinde çalışan bilimsel araştırmacı Amelia Westmoreland, "Tatlı su topluluklarının sukralozu besin olarak kullanabilecekleri bir şeker sanma potansiyeli var" diyor. 

Potansiyel Riskler ve Daha Fazla Araştırma Gerekiyor 

Sukraloza maruz bırakılan hem tatlı su hem de acı su diyatomları, kontrol grubuna kıyasla popülasyonda genel bir azalma eğilimi gösterdi. Ancak doz uygulanan örnekler ile kontrol grubu arasındaki fark en çok tatlı su deneylerinde ortaya çıkmıştır.

Sukralozun mikrobiyal topluluk popülasyonlarını hem artırma hem de azaltma kabiliyetinin doğal olarak dengeli bir ekosistemi potansiyel olarak tehdit edebileceğini belirten Westmoreland, "Bunun nasıl ortaya çıkabileceğine dair uç örnekler, diyatome topluluğunun ortadan kaybolabileceği ve diğer uç ise bu topluluğun diğer her şeyi tamamen ele geçirebileceğidir" diyor.

Hem Schafer hem de Westmoreland, sukralozu ve sucul ortamlar üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Schafer, "Bu çalışmanın, sukralozun sucul topluluklarımızı nasıl etkileyebileceğine bakmaya başlamak için iyi bir ilk adım olduğunu düşünüyorum ve umarım daha fazla araştırmayı ilerletir" diyor.

Florida Üniversitesi, 10 Temmuz 2024, SciTechDaily

Mustafa Tamer, 04.0892024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Amelia G. Westmoreland, Tracey B. Schafer, Kendall E. Breland, Anna R. Beard ve Todd Z. Osborne, 13 Nisan 2024, "Sucralose (C12H19Cl3O8) impact on microbial activity in estuarine and freshwater marsh soils", Environmental Monitoring and Assessment.DOI: 10.1007/s10661-024-12610-5


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı