9 Eylül 2024 Pazartesi

SA10958/EK49: Erkek Kardeşler Dikkat: Trump'ın Testislerinizi Küçültme Planı Var

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Amerikan Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi'nde (Center for Economic and Policy Research- CfEPR) kıdemli danışman olarak görev yapan Justin Zorn'a aittir ve eski ABD Başkanı ve 2024 başkan adayı Trump'ın atadığı üç Yüksek Mahkeme üyesinin etkili olduğu Çevre Koruma Ajansı ve diğer federal kurumların çevre ve tüketici güvenliği kurallarını yorumlama ve uygulama yetkisini ertelediği Chevron doktrinini bozan kararı sonrası, seçilmesi durumunda Trump'ın endüstriye PFAS, pestisitler, mikroplastikler ve diğer ciddi sağlık etkilerinin yanı sıra erkek doğurganlığı üzerinde önemli olumsuz etkileri olduğu gösterilen diğer toksik maddelerle kirletme konusunda daha geniş bir destek verebilme olasılığına odaklanmaktadır. Analistin, bunama belirtilerinin artması sonrası başkanlık yarışından çekilmek zorunda kalan ve uzun süren politik hayatı boyunca dünyayı kana bulayan, insan varlığına yönelik her türlü saldırıyı planlayan, uygulayan ve destekleyen Demokrat Başkan Joe Biden'ın yerine Kamala Harris'in seçilmesi ile Trump'ın seçilmesi arasında yaptığı karşılaştırma komiktir ve dikkat dağıtıcıdır. ABD'de başkanların Amerikan politikalarına etkisi yoktur; ABD'de her başkan 'Küresel Derin Devlet'in ürettiği politikaları uygulamak zorundadır.
Seçkin Deniz, 09.09.2024, Sonsuz Ark 

Bros Beware: Trump Has a Plan to Shrink Your Testicles

"Eski başkanın erkeklik kültürüne yaptığı kaba çağrılar, testosteron ve sperm sayısının azalmasıyla bağlantılı olan PFAS ve pestisitlere yönelik gevşek yaklaşımıyla çatışıyor."

Bu ay ABD Hava Kuvvetleri sürpriz bir açıklama yaparak, PFAS “sonsuza kadar kimyasallar”la - hormon bozulması, karaciğer hasarı ve bir dizi başka sağlık sorunuyla bağlantılı maddeler - kirlettiği içme suyunu temizleme emrine uymayı reddettiğini duyurdu. Temizliğin durdurulmasının gerekçesi, bu yıl ABD Yüksek Mahkemesi'nin, mahkemelerin genellikle Çevre Koruma Ajansı ve diğer federal kurumların çevre ve tüketici güvenliği kurallarını yorumlama ve uygulama yetkisini ertelediği Chevron doktrinini bozan kararıydı.

Profesyonel şovmen ve güreşçi Hulk Hogan 18 Temmuz'da Milwaukee, Wisconsin'de düzenlenen Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de bir mikrofonun önünde duruyor ve tişörtünü yırtarak altındaki “Trump Vance” tişörtünü ortaya çıkarıyor. Chip Somodevilla/Getty Images

Chevron'un iptal edilmesi, eski Başkan Donald Trump'ın Yüksek Mahkeme'ye atadığı üç kişinin bugüne kadar yaptığı en önemli hamlelerden biriydi. Ancak eski başkanın ikinci dönemde kendi yargıçlarından daha ileri gideceğine ve endüstriye PFAS, pestisitler, mikroplastikler ve diğer ciddi sağlık etkilerinin yanı sıra erkek doğurganlığı üzerinde önemli olumsuz etkileri olduğu gösterilen diğer toksik maddelerle kirletme konusunda daha özgür bir el vereceğine dair güçlü kanıtlar var.

Trump kendisini dizginlenemez erkekliğin adayı olarak konumlandırıyor. Genç erkeklerin dahil olduğu güçlü seçmen desteğine güveniyor. Eski başkan Milwaukee'deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'ye "It's a Man's Man's Man's World" şarkısı eşliğinde girdi ve Hulk Hogan'ın gömleğini yırtıp kendisini "gladyatör" ilan ettiği bir konuşmanın ardından adaylığı kabul etti. Trump'ın başkan yardımcısı adayı J.D. Vance, doğurganlık oranlarındaki düşüşü ülkenin geleceğine yönelik varoluşsal bir tehdit olarak göstermiştir.

Yine de -bürokratik bürokrasiyi azaltmak adına- Trump, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilecek ve Amerikalıların testosteron seviyelerinin düşmesine neden olabilecek maddeleri serbest bırakmayı öneriyor. İdari devleti küçültmeye çalışan Trump, Amerikalı erkeklerin testislerini de küçültebilir. 

Eski başkan Heritage Foundation'ın Project 2025 planlarıyla arasına mesafe koymaya çalışsa da, belgedeki çevre politikaları mevcut ve eski atamaları tarafından yazıldı ve endüstriyi maliyetli kural ve düzenlemelerden kurtarmak için çevre kurumlarının içini boşaltma vaatleriyle doğrudan örtüşüyor. Chevron doktrininin ortadan kaldırılması, Trump'ın yüksek mahkemeye yaptığı atamalar olmadan asla mümkün olamazdı ve Trump benzer görüş ve taahhütlere sahip daha fazla yargıç atama sözü veriyor.

Muhafazakârların 2025 oyun kitabı, diğer sonsuz kimyasalların yanı sıra insan yapımı PFAS kimyasallarının (perfloroalkil ve polifloroalkil) “tehlikeli maddeler” sınıflandırmasını kaldıracaktır. Federal düzenleyiciler, bu kimyasalların kanser, bağışıklık fonksiyon bozukluğu, kardiyovasküler hastalık, karaciğer sorunları ve fetüs gelişimi sorunları da dahil olmak üzere insan sağlığı için tehlike oluşturduğuna dair kesin araştırmalar nedeniyle Nisan ayında bu kimyasalların sınıflandırılmasına son şeklini verdi. Giderek artan sayıda araştırma, bu tür kimyasalların endokrin sistemin işleyişini nasıl baltaladığını ve testosteron ve sperm sağlığını nasıl zayıflattığını göstermektedir. Trump'ın danışmanlarının planları ayrıca hükümetin, endokrin bozucuları yönetmek için önemli bir araç olan Toksik Maddeler Kontrol Yasası kapsamında Amerikalıların toksik kimyasallara kümülatif maruziyetini izleme yetkisini de ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Project 2025'in “Liderlik için Yetki” belgesinde ayrıca bir sonraki yönetimin pestisitleri daha hızlı onaylaması, pestisitlerin nasıl uygulanacağı konusunda endüstriye şüpheden uzak durması ve “pestisitlerin faydalı etkilerini” göz önünde bulundurması açıkça teşvik ediliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, atrazin gibi bazı pestisitlerin erkek gonadlarını “demaskülinize” edebildiğini ortaya koymuştur. Yakın zamanda yapılan bir başka çalışma, bu tür kimyasalların küresel olarak erkekler arasında sperm sayısında dramatik bir düşüşe katkıda bulunabileceğini öne sürdü.

Çevre ve gıda güvenliği düzenlemelerinin geri çekilmesi muhtemelen bazı sanayi şirketlerinin karlarını artıracaktır. Kısa vadede istihdam yaratılmasını da teşvik edebilir. Ancak bu kararların insan sağlığı ve gelecek nesillerin yaşamları açısından uzun vadeli ciddi sonuçları olabilir. Ve özellikle bu hamleler, Trump'ın yeni seçim koalisyonunun bazı önemli üyelerinin temel çıkarlarına ve önceliklerine doğrudan aykırı olacaktır.

Bugün, çoğu testosteronun maksimizasyonu konusunda takıntılı olan erkek çevrimiçi influencer'lar, Trump'a yüksek oktanlı bir destek kaynağıdır. Covid-19 kilitlenmelerinin ardından, çok sayıda ünlü sağlıklı yaşam influencer'ı ve artık büyük boyutlara ulaşan sağlık odaklı demografik alt grupların üyeleri -organik anneler, doğal ebeveynlik savunucuları, fitness kardeşleri- Demokratlardan uzaklaşarak üçüncü parti adaylarını ve çoğu durumda Trump'ı destekledi. Eski başkan, ilk başkanlık tartışmasında yaptığı gibi, görev süresi boyunca “tertemiz su ve kesinlikle temiz hava” elde ettiğini iddia ettiğinde, iklim değişikliği gibi daha büyük ölçekli çevresel konularda harekete geçmeyi reddetse bile, destekçilerinin bir alt kümesine kişisel sağlık ve zindeliği savunduğu sinyalini veriyor.

Ancak bu yanıltıcıdır. Başkan olarak Trump, kimya ve plastik endüstrisi lobicilerini gıda ve su güvenliğinin denetlenmesinde kilit rollere atayarak Big Ag ve diğer şirket vurguncularına insan sağlığı pahasına politika tavizlerinin bir dilek listesini verdi.  Project 2025'in PFAS gibi “sonsuza kadar kimyasalları” serbest bırakma, EPA'daki personeli azaltma ve hatta ABD hükümetinin pestisitlerden ve diğer tehlikeli maddelerden kaynaklanan riskleri değerlendirmek için kullandığı Entegre Risk Bilgi Sistemini feshetme ve ortadan kaldırma planları bunu daha da ileri götürecektir. Endüstri lobicilerinin gündemlerine dayanan bu planlar, federal yetkililerin gıda ve su güvenliğine yönelik çeşitli tehditlere karşı ihtiyati tedbirler almasını muhtemelen engelleyecektir.

Sağlık ve zindeliği kişisel sorumluluk meselesi olarak görmek anlaşılabilir bir durumdur. Ancak hükümet önlemleri de gereklidir. Sadece organik gıda satın alsanız ve mümkün olan en iyi su filtrelemesini kullansanız bile, yaygın deregülasyonla birlikte ortaya çıkacak mikroplastik ve diğer kimyasalların kitlesel çoğalmasına karşı kendinizi tam olarak korumanız imkansızdır.

Bu yılın başlarında, insan testislerinde mikroplastiklerin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu gösteren akademik bir araştırma ortaya çıktığında, erkek sağlığı ve zindeliğini etkileyenler toplu bir çıldırma krizine girdi - bu durum dünya çapında düşük sperm sayısına katkıda bulunuyor olabilir. İnsanlar endişelenmekte haklılar. Ancak bu endişe mikroplastiklere ve zehirli kimyasallara karşı siyasi bir ivmeye dönüşmelidir. Trump erkeklerin erkeksi olmasını isteyen bir tabana hitap ederken, farklı çıkarları olan endüstri vurguncularına boyun eğiyor. 

Justin Zorn, 23 Ağustos 2024, The New Republic

(Justin Zorn, Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi'nde (Center for Economic and Policy Research- CfEPR)  kıdemli danışman olarak görev yapmaktadır.)

Eyüp Kaan, 09.09.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı