18 Eylül 2024 Çarşamba

SA10977/SD3256: Mıra | Öznel Şeyler 32: Bunu Siz Yapmazsanız Kimse Yapmayacak

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"İnsanın hayatından ‘bütün ayrıntıları’ çıkarmak diğer insanların yapabileceği bir iş değildir; ancak coğrafyaya, çağa, inançlara ve kültüre göre tanımlanmış ayrıntıları ‘diğer insanlar’ başka insanların hayatlarından çıkarabilir. "

İnsanın ayrıntılarla ilişkisini düşündünüz mü hiç?

İnsanın ayrıntılarla ilişkisi düşünme biçimlerinin ve yaşantısının temel çerçevesini belirler, biliyor olmalısınız.

İnsan ayrıntılardan oluşmuştur, bundan dolayı ayrıntılarla düşünür ve ayrıntılarla yaşar. İnsanın hayatından ayrıntıları çıkardığınızda düşünceleri ve yaşantısı kendine özgü niteliklerini kaybeder. İnsanı tekdüze bir düşünüş biçimi ve yaşantıya mahkûm ettiğinizde de onun ayrıntılardan oluşmuş mükemmel varlığına hakaret etmiş olursunuz.

İnsana, insanın mükemmel varlığına sınırsız sayıda hakaret türü ile saldırabilirsiniz, ancak o bunların hepsini aşacak bir kapasitede yaratılmıştır bundan dolayı da her saldırıda kendisini onarır ve dokunulmamış ayrıntılardan yola çıkarak –ya da dokunulan ayrıntıları yeniden toparlayarak- yaşantısını sağlıklı bir şekilde sürdürmeye devam eder. Ancak hayatından ayrıntıları çıkardığınızda ve geride kalan varlığına saldırdığınızda artık tutunacak hiçbir sağlam ya da hasarlı bir ayrıntıya sahip olamadığı için varlığını devam ettirme imkânı bulamaz. O insanı iradesinin seçebileceği farklı yolları seçme imkânından da mahrum etmiş olursunuz, çünkü her ayrıntı kendi varlığına eklemlendirilmiş seçeneklerle iradeye yol gösterir.

İnsanın hayatından ayrıntıları çıkarmak o insanı hem o ân için hem de gelecek için özgürce düşünebilen ve davranabilen bir varlık olmaktan çıkarmaktır. 

Peki, bu mümkün müdür? İnsanın hayatından bütün ayrıntıları çıkarmak diğer insanların yapabileceği bir iş midir?

İnsanın hayatından ‘bütün ayrıntıları’ çıkarmak diğer insanların yapabileceği bir iş değildir; ancak coğrafyaya, çağa, inançlara ve kültüre göre tanımlanmış ayrıntıları ‘diğer insanlar’ başka insanların hayatlarından çıkarabilir. 

Coğrafyaya, çağa, inançlara ve kültüre göre tanımlanmış ayrıntılarından mahrum bırakıldığında da o insanın varlığına hakaret edilmiştir, çünkü biyolojik-fiziksel varlığının ortaya çıktığı ve zorunlu ihtiyaçlarının giderildiği coğrafyanın ayrıntıları üzerine bina edilmiş sayısız psikolojik ayrıntı vardır. Çağ, inançlar ve kültür diğer ayrıntılarla birlikte gelişen ve var olan ayrıntıları insan ruhunda birlikte inşa ederler ve başka ayrıntıların insanı kendine özgü varlığını oluşturmasına hizmet ederler.

Varoluşlarındaki bütün ayrıntıların kötülük tarafından ele geçirildiğini bildiğiniz ‘diğer insanlar’ın coğrafyalara, çağa, inançlara ve kültüre dair ayrıntılara yönelik saldırılarının temel sebebini şimdi anlıyor musunuz?

İnsanı köleleştirmek insanı bütün ayrıntılardan mahrum bırakmak anlamına gelmiyor olabilir, çünkü ilk nesilde kölelerin dokunulmaz ayrıntıları hafızalarında korudukları inançlarında ve kültürlerinde gizlidir, onlara kimse ulaşamaz, ne var ki sonraki her nesilde köleliğin getirdiği sınırlara bağlı olarak -aktarım engelleri dolayısıyla- eksilen ayrıntılar inançların ve kültürlerin sonraki nesillere dolduğu gibi ulaşmasını engellerler. Böylece her sonraki çağ eksilen her ayrıntının yerini çağın hakimleri tarafından tasarlanmış yeni ayrıntılarla doldurur.

İnsanın ayrıntılarla ilişkisinin düşünme biçimlerinin ve yaşantısının temel çerçevesini belirlediğini artık biliyor olmalısınız, sizin bilmiyor olmanız çağın hakimlerinin sağlamak istedikleri ‘en önemli’ şeydir.

Tekrarlayalım mı?

"İnsan ayrıntılardan oluşmuştur, bundan dolayı ayrıntılarla düşünür ve ayrıntılarla yaşar. İnsanın hayatından ayrıntıları çıkardığınızda düşünceleri ve yaşantısı kendine özgü niteliklerini kaybeder. İnsanı tekdüze bir düşünüş biçimi ve yaşantıya mahkûm ettiğinizde de onun ayrıntılardan oluşmuş mükemmel varlığına hakaret etmiş olursunuz."

Bugün, binlerce yıldır süregelen şeytanî bir akıntının insanlığın akışındaki ve insanların hayatlarındaki bütün ayrıntıları yok etmek üzere olduğu bir gün; Gazze’de Yahudiler tarafından paramparça edilerek öldürülen Müslüman bebeklerin, çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin varoluşlarına yapılan en büyük hakaretleri herkesin sessizce izlediği bir gün. Çünkü çağın hakimleri bu korkunç sessizliği sağlamak için sadece ilk nesil kölelerinin değil onların çocuklarının ve torunlarının yaşantılarından onların kişiliklerini oluşturan ayrıntıları çekip aldılar.

İnsanın ayrıntılarla ilişkisinin düşünme biçimlerinin ve yaşantısının temel çerçevesini belirlediğini çok iyi biliyorlardı.

Ama siz bilmiyordunuz.

O halde insanın ayrıntılarla ilişkisini yeniden düşünmek zorundasınız; hangi ayrıntıların doğru, doğal ve iyi, hangi ayrıntıların yanlış, yapay ve kötü olduğunu bildiğinizde özgürlüğünüzü yeniden kazanmaya başlarsınız.

Sadece kendi özgürlüğünüzü değil, sizi insan yapan, atalarınızdan farkında olarak ya da olmayarak alıp getirdiğiniz bütün ayrıntıları çocuklarınıza ve torunlarınıza aktarma imkânı bularak onların da özgürlüğünü sağlayabilirsiniz.

Unutmayın, bunu siz yapmazsanız kimse yapmayacak, belki de hiç yapamayacak.



<<<Önceki                           Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 18.09.2024, Sonsuz Ark, Mıra | Öznel Şeyler


Mıra | Öznel Şeyler

Seçkin Deniz Yayınları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı