1 Ekim 2024 Salı

SA11001/SD3269: Askeri Yapay Zeka Söz Konusu Olduğunda İkinci Sıraya Yer Yoktur

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 17 Mayıs - 29 Eylül 2007 tarihleri arasında Birleşik Devletler Filo Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten, 2007-2011 yılları arasında 29. Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış eski Birleşik Devletler Donanma subayı amiral Gary Roughead'a aittir ve bütçesi kısıtlanan ABD Ordusu'nun, ordusunu Yapay Zeka (YZ) destekli sistemlerle güçlendiren Çin karşısındaki pozisyonuna odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 01.10.2024, Sonsuz Ark 

When it comes to military AI, there is no second place

Bugünlerde geleceğin askeri yetenekleri tartışılırken, yapay zeka ve onun savaşın doğasını nasıl değiştireceği listenin başında yer alıyor.

Ancak Pentagon ve servisler içinde yapay zeka tutkusu mevcut bütçe gerçekleriyle uyuşmuyor.


Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'nın konsept resmi potansiyel bir yeni nesil avcı uçağı konseptini gösteriyor. (ABD Hava Kuvvetleri)

Daha fazla para nadiren Savunma Bakanlığı'nın her eksikliğine çözüm olsa da, ordular satın aldıkları şeydir.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı ve eski kurmay başkanlar üyesi olarak, Çin de dahil olmak üzere Asya'daki hükümet dışı diyaloglara katılmaya devam eden biri olarak, Çin'in etkileyici askeri büyümesini takip ettim.

Çin gemileri, uçakları ve teknolojisi bizimki kadar iyi değil ama daha fazlasını satın alıyorlar ve hızla daha iyi hale geliyorlar. Diyalog gündemleri ve tartışmalar da, yapay zeka başta olmak üzere dönüşümsel teknolojileri içerecek şekilde gelişti. Kuşkusuz, biz yapay zeka modernizasyon savaşının derinliklerine doğru ilerlerken, Pekin bu alanda satın alma yapıyor ve iki katına çıkarıyor.

Yıllar önce, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri, Çin'in geliştirmekte olduğu savaş uçağını geride bırakmak için yeni bir altıncı nesil, yapay zeka destekli savaş uçağı üretmeye başladı.

Bu proje daha sonra iki ayrı yaklaşıma bölündü: Donanma için F/A-XX ve Hava Kuvvetleri için Yeni Nesil Hava Hakimiyet Sistemi (NGAD). Her ne kadar biri karadan diğeri denizden fırlatılsa da amaçları aynıdır: Havada küresel olarak baskın olmak ve Amerika Birleşik Devletleri'nin gerçek yapay zeka destekli hava savaşını gerçekleştiren ilk ülke olmasına yardımcı olmak. Bunu yapmanın tek yolu da bu iki yeni YZ savaş sistemini oluşturmaktır.

Ancak Kongre'nin geçen yıl kabul ettiği Mali Sorumluluk Yasası ABD askeri bütçesini zora soktu. Donanma ve Hava Kuvvetleri şu anda sıkışmış durumda. Mart ayında Donanma, F/A-XX sistemi için tam 1 milyar dolarlık finansmanı erteledi. Hava Kuvvetleri de yakında NGAD ile ilgili olarak, potansiyel olarak tüm programı sona erdirmek de dahil olmak üzere “zor kararlar” vermesi gerekebileceği konusunda uyardı.

Bu gerçekleşmemelidir. Çin şimdiden askeri açıdan ABD'ye yaklaşıyor. Yeni savaş uçağı sistemi 2035 yılına kadar hazır olacak. Eğer ABD tam anlamıyla ilerleme kaydedemezse, hava hakimiyetimiz tehlikeye girecektir.

YZ yarışı devam ediyor ve savaşın geleceğini şekillendiriyor. Küresel askeri YZ pazarı bugün yaklaşık 9 milyar dolardır ve 2032 yılına kadar 25 milyar dolara yaklaşması beklenmektedir. Çin ve çevresindeki kötü niyetli ülkeler Çin'in YZ'de baskın oyuncu olmasını istiyor. Amerika'nın F/A-XX ve NGAD gibi YZ savaş modernizasyon girişimlerini geciktirmek ya da duraklatmak bu hedefi ulaşılabilir kılmaktadır.

Dönüşümsel programlarımızı yeniden aşamalandırdığımızda ya da ertelediğimizde cesur taahhüt beyanlarının içi boş kalıyor. Ertelenmiş sonuçlarımız ve gerçek bir aciliyetin olmaması, Çin'in askeri modernizasyon çabalarını tamamlayacağı yıl olarak 2035'i belirleyen Pekin'i memnun ediyor. Pentagon, özellikle de Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri, bütçelerini bu kritik sistemleri daha hızlı teslim edecek şekilde ayarlamalıdır. Kongre, ortak savunmayı sağlarken, bu kritik programlara askeri yapay zeka yarışını kazanmak için gereken finansmanı sağlamalıdır, çünkü savaşta ikincilik yoktur.

Birçok açıdan Çin zaten önde gidiyor. Pekin'in sivil-asker füzyon yaklaşımı canlı ve iyi durumda. Çin'i küresel üretimin ağırlık merkezi haline getiren altyapı, teknikler ve süreçler aynı zamanda hızlı askeri teslimat ve gelişimi de beslemektedir.

Bu durum denizcilik alanında görülmektedir. 2015 ve 2020 yılları arasında Çin'in donanması, Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN), Amerika'nın donanmasının büyüklüğünü gölgede bıraktı ve aradaki fark açılmaya devam ediyor.

Donanma İstihbarat Ofisi, Çin'in gemi inşa kapasitesinin, önemli ölçüde daha büyük askeri ve ticari gemi inşa endüstrisi nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'ninkini çok aştığını değerlendirmiştir. Pentagon'un Çin'in gücü raporuna göre, PLAN geçen yıl 30 gemi büyütürken, ABD sadece iki gemi ekledi. Bu eğilim, 2025'te denizaltı alımlarımızı azalttığımız ve diğer gemi inşa programlarımızda gecikmeler olduğu için muhtemelen devam edecektir.

ABD Hava Kuvvetleri'nin durumu da pek iyi değil. Mart ayında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi önünde ifade veren, o dönemde ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'nın başında bulunan Donanma Amiri John Aquilino, “dünyanın en büyük Donanması yakında dünyanın en büyük Hava Kuvvetleri olacak” ve “bu güvenlik sorununun büyüklüğü, kapsamı ve ölçeği küçümsenemez” değerlendirmesinde bulundu.

Haklı da. Çin yılda 100 adet J-20 savaş uçağı üretirken, Amerika Birleşik Devletleri sadece 60 ila 70'i Hava Kuvvetlerimiz için olmak üzere yaklaşık 135 adet F-35 üretiyor. Gemi inşasında olduğu gibi, bu da ikincilik için bir reçetedir.

Rakamların ötesinde, bu aynı zamanda istihdam, beceriler ve bu olağanüstü makinelere ve arkalarındaki teknolojiye katkıda bulunan sayısız şirketle de ilgilidir. Eğer Amerikan sanayisini ayakta tutamazsak, onu kaybedeceğiz.

Amiral Gary Roughead, ABD Donanması (Emekli), 24 Ağustos 2024, Military Times

(Gary Roughead 2007-2011 yılları arasında 29. Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış eski bir Birleşik Devletler Donanma subayıdır. Daha önce 17 Mayıs - 29 Eylül 2007 tarihleri arasında Birleşik Devletler Filo Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütmüştür.)


Seçkin Deniz, 01.10.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı