2 Ekim 2024 Çarşamba

SA11003/MT303: Yer'in Gizli Sesleri: Toprağımız Bize Ne Söylüyor?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Flinders Üniversitesi'nden Avustralyalı ekologlar, toprak biyoçeşitliliğini incelemek için eko-akustiği kullanarak topraklardaki ses manzaralarının çeşitli omurgasızların varlığı ve aktivitesine göre değiştiğini keşfettiler. Yeniden bitkilendirilmiş alanlar, bozulmuş topraklara kıyasla daha fazla akustik çeşitlilik gösteriyor ve bu da toprak sağlığını izlemek ve restorasyon çabalarını desteklemek için yeni bir yaklaşım öneriyor."


The Hidden Sounds of the Earth: What Our Soil is Telling Us

Flinders Üniversitesi'nde yapılan eko-akustik çalışmalar, daha sağlıklı toprakların daha karmaşık ses manzaralarına sahip olduğunu ve çevre restorasyonu için yeni bir araca işaret ettiğini gösteriyor.

Sağlıklı topraklar, insan kulağının duyamayacağı kadar çok ses üretir; bu, baloncuk patlamaları ve tıkırtılardan oluşan bir konsere benzer.

Journal of Applied Ecology dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada , Flinders Üniversitesi'nden ekologlar bu kaotik ses manzaraları karışımının özel kayıtlarını yaptılar. Araştırmaları, bu toprak akustiğinin, hareket ederken ve çevreleriyle etkileşime girerken sesler çıkaran topraktaki minik canlı hayvanların çeşitliliğinin bir ölçüsü olabileceğini gösteriyor.

Flinders Üniversitesi Fen ve Mühendislik Fakültesi'ndeki Restorasyon Ekolojisi Sınırları Laboratuvarı'ndan mikrobiyal ekolog Dr. Jake Robinson, dünyadaki toprakların %75'inin bozulduğunu ve yer altında yaşayan canlı türlerinin bol olduğu bu topluluğun restorasyon yapılmadığı takdirde geleceğinin çok zor olduğunu söylüyor .

Bu yeni araştırma alanının, Dünya'daki canlı türlerinin yaklaşık %60'ının yaşadığı geniş, kalabalık gizli ekosistemleri araştırmayı hedeflediğini söylüyor.

Toprak Akustiği Grubu


Flinders Üniversitesi araştırmacıları toprak akustiğini test ediyor (soldan sağa) Dr. Jake Robinson, Doçent Martin Breed, Nicole Fickling, Amy Annells ve Alex Taylor. Kaynak: Flinders Üniversitesi

Eko-Akustikteki Gelişmeler

“Toprak biyolojik çeşitliliğini yeniden canlandırmak ve izlemek hiç bu kadar önemli olmamıştı.

"Henüz erken aşamalarında olmasına rağmen, 'eko-akustik' toprak biyoçeşitliliğini tespit etmek ve izlemek için umut verici bir araç olarak ortaya çıkıyor ve şu anda Avustralya ormanlarında ve İngiltere'deki diğer ekosistemlerde kullanılıyor.

"Akustik karmaşıklık ve çeşitlilik, hem yerinde hem de ses azaltma odalarında, yeniden bitkilendirilmiş ve kalan parsellerde temizlenmiş parsellere göre önemli ölçüde daha yüksektir.

“Akustik karmaşıklık ve çeşitlilik aynı zamanda toprak omurgasızlarının bolluğu ve zenginliğiyle de önemli ölçüde ilişkilidir.”

Toprak Akustiğinin Grafiksel Özeti


Akustik izleme, kalan bitki örtüsündeki topraklarda ve bozulmuş parsellerde ve 15 yıl önce yeniden bitkilendirilmiş arazilerde gerçekleştirildi. Kaynak: Flinders Üniversitesi

Flinders Üniversitesi'nden Doçent Martin Breed ve Çin Bilimler Akademisi'nden Profesör Xin Sun'ın da yer aldığı çalışmada, kalan bitki örtüsünün akustik izleme sonuçları, bozulmuş parseller ve 15 yıl önce yeniden bitkilendirilmiş arazilerle karşılaştırıldı.

Pasif akustik izleme, Güney Avustralya'daki Adelaide Tepeleri'ndeki Mount Bold bölgesinde beş gün boyunca toprak biyoçeşitliliğini ölçmek için çeşitli araçlar ve endeksler kullandı. Toprak omurgasız topluluklarını kaydetmek için yer altı örnekleme cihazı ve ses zayıflatma odası kullanıldı ve bunlar elle sayıldı.


Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'nden mikrobiyal ekolojist Dr. Jake Robinson. Kaynak: Flinders Üniversitesi

Dr. Robinson, "Örneklerimizdeki akustik karmaşıklık ve çeşitliliğin toprak omurgasızlarının bolluğuyla (solucanlardan böceklere, karıncalardan örümceklere kadar) ilişkili olduğu açık ve bu, toprak sağlığının açık bir yansıması gibi görünüyor" diyor.

"Tüm canlı organizmalar ses üretir ve ön sonuçlarımız, farklı toprak organizmalarının aktivitelerine, şekillerine, uzantılarına ve boyutlarına bağlı olarak farklı ses profilleri çıkardıklarını gösteriyor.

"Bu teknoloji, gezegenimizin en çeşitli ekosistemlerini korumak için daha etkili toprak biyolojik çeşitliliği izleme yöntemlerine yönelik küresel ihtiyacın karşılanmasında umut vadediyor."

Flinders Üniversitesi, 22 Ağustos 2024, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 02.10.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Jake M. Robinson, Alex Taylor, Nicole Fickling, Xin Sun ve Martin F. Breed tarafından yazılan “Yeraltının sesleri, çimenli bir ormanlık alan restorasyon kronosekansı boyunca toprak biyoçeşitliliği dinamiklerini yansıtıyor”, 15 Ağustos 2024, Uygulamalı Ekoloji Dergisi. DOI: 10.1111/1365-2664.14738


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı