9 Ekim 2024 Çarşamba

SA11018/SD3279: Mıra | Öznel Şeyler 35: Sonrası Kendiliğinden Gelir

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Nasıl değişir insan?"

‘İnsanlar değişirler mi?’ sorusu dalgalanıyor zihnimde. Bir çocuğun ya da bir gencin değişiminden söz etmiyorum; fiziksel ya da biyolojik değişikliklerden de. Bir yetişkin olmuş olan bir insanın değişip değişmeyeceği ile ilgili düşünceler çok daha sık sarıyorlar zihnimin en işlek caddelerini.

Bir insanın değişmesi neden önemli olsun ki? Bir ya da birden çok insanın değişmesi milyarlarca insanın varlığı karşısında bir anlam taşır mı?

Bir insanın değişmesi önemlidir, gücü ve çevresini etkileme özelliği dikkate alındığında. Kötülük çok kolay yayılabilir bir özelliğe sahiptir çünkü. Bir kişi asla bir kişi olarak kalmaz; çoğalır.

Peki hangi insan değişmelidir? Değişimden kastettiğimiz şey nedir?

İyi bir insanın değişmesi gerekmez -burada iyi bir insan nasıl olur diye sormayacağım- değişmesi gereken, değişmesi beklenen kötü olarak değerlendirilen sözlere ve davranışlara sahip olan insanlardır -burada da kötü bir insan nasıl olur diye sormayacağım-.

Beklenen değişim, kötü olan bir sözü sarf etmemek, kötü olan bir davranışı sergilememektir. Çok karmaşık sözcüklere gerek yok, tarihin derinliklerinde homurdanıp duran iyi-kötü tartışmalarına kulak vermeye de. 

Kötülük herhangi bir tanıma ihtiyaç duymayacak kadar küstah bir şekilde her yerde kendisini ifade ederken onu tanımlama çabalarının iyi niyetli olduğundan da bahsedilemez.

Yalan söylemek kötüdür, insanların rızasını almadan mallarından yemek kötüdür; içki ve uyuşturucu maddeler kullanmak kötüdür; nikah ve ahlak dışı cinsel ilişkide bulunmak kötüdür; insan öldürmek ve yaralamak, satmak kötüdür; insanların saflığından yararlanarak onları aldatmak kötüdür; insanların güvenini zedelemek kötüdür; başkalarının iyiliğine karşı düşünmek, konuşmak, davranmak kötüdür; doğaya, doğadaki canlılara karşı hor davranmak kötüdür; aile fertlerine ve bütün insanlara karşı adil olmamak kötüdür; ticarette hile yapmak kötüdür; faiz yemek kötüdür; kumar oynamak kötüdür, Allah’a ortak koşmak ya da Allah’ı inkar etmek kötüdür.

Dünyanın her yerinde ve hemen hemen bütün yasalarda kötülük aynı şekilde suç olarak tanımlanır ve cezalandırılır; ‘Allah’a ortak koşmak ya da Allah’ı inkar etmek’ dışında. 

Hemen hemen hiçbir ülkede Allah’a ortak koşmak ya da Allah’ı inkar etmek kötü olarak tanımlanmaz, tam tersine hemen hemen bütün ülkelerde ‘Allah’a ortak koşmak ve Allah’ı inkar etmek’ inanç özgürlüğü olarak dokunulmazlaştırılmıştır; oysa en büyük kötülük budur. Allah’ın asla affetmeyeceğini beyan ettiği en büyük kötülük budur ve yasalarda suç olarak tanımlanan bütün kötülükler bu ana kötülüklerden doğarlar.

Şimdi dikkatle düşünelim, yasaların suç saydığı ya da saymadığı bütün kötülükleri tek tek irdeleyelim. Bu kötülüklerin her birini ayrı ayrı ya da bütünleşik olarak işlemiş olan herhangi birinin değişmesi mümkün müdür?

Mümkündür elbette, ancak değişimin mümkün olması insanların bu imkanı kullanıyor olduğu anlamına gelmediği için insanlar insanların değişmeyeceğine inanırlar...

Ancak yine de her seferinde, ‘İnsanlar değişirler mi?’ sorusu dalgalanıyor zihnimde.

Kötüler değişmez, ama...

Değişsinler istiyorum, kötülüklerden vazgeçsinler istiyorum, çünkü Allah insanı sonsuz merhametiyle yaratmıştır ve yaşatmaktadır, Allah’ın sonsuz merhametine saygı göstermek için değişsinler istiyorum.

Çünkü insanlar değişirlerse, kötülük biter.

Nasıl değişir insan?

Kişiliğinin bir parçası olan kötülükten nasıl bütünüyle sıyrılabilir insan?

Oysa o kadar kolaydır ki değişmek; kötülüklerden vazgeçmek.

Tıpkı iyilikten vazgeçerek kötüleştiği gibi, başladığı yere geri dönerek, Allah’a ortak koşmaktan ve Allah’ı inkar etmekten vazgeçerek değişmeye başlar insan...

Sonrası kendiliğinden gelir.


<<<Önceki                           Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 09.10.2024, Sonsuz Ark, Mıra | Öznel Şeyler


Mıra | Öznel Şeyler

Seçkin Deniz Yayınları




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı