14 Ekim 2024 Pazartesi

SA11025/EK54: Dünya Üzerindeki En Büyük Askeri Üs İmparatorluğu

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız 'PeaceVoice' tarafından yayınlanan analiz, World BEYOND War'ın organizasyon direktörü Greta Zarro'ya aittir ve 90'dan fazla ülke ve bölgede 900'den fazla üssü ile dünya çapında devasa bir yabancı askeri üs ağında 220,000'den fazla ABD askerinin, silah cephaneliğinin ve binlerce uçak, tank ve geminin kalıcı olarak konuşlandırılmasının sonuçlarına odaklanmaktadır. Analist şu tespiti ile net bir fotoğraf çekmektedir: "Her üssün yerel ekonomiyi, toplumu ve çevreyi etkileyen kendi adaletsizlik ve yıkım hikayesi vardır. ABD ordusu, kadın ve kız çocuklarının kaçırılması, tecavüze uğraması ve öldürülmesi de dahil olmak üzere cinsel şiddet konusunda kötü şöhretli bir mirasa sahiptir. Ancak yurt dışındaki ABD birlikleri, sözde “ev sahibi” ülke ile yapılan Kuvvetlerin Statüsü Anlaşmaları (SOFA'lar) nedeniyle işledikleri suçlar için genellikle cezasız kalmaktadır."
Seçkin Deniz, 14.10.2024, Sonsuz Ark 

The Biggest Military Base Empire on Earth

"ABD'nin yabancı askeri üsleri savaşı kışkırtıyor, toplulukları kirletiyor ve Yerli halkların topraklarını çalıyor."

Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki diğer uluslardan farklı olarak, 90'dan fazla ülke ve bölgede 900'den fazla üssü ile dünya çapında devasa bir yabancı askeri üs ağına sahiptir. Eğer barış hareketi ABD'nin ve müttefiklerinin savaş çığırtkanlığını sona erdirme konusunda ciddiyse, bu küresel üsler dizisi kısıtlanmalıdır.


Resim: David Hili 

Dünyanın her köşesinde 220,000'den fazla ABD askerinin, silah cephaneliğinin ve binlerce uçak, tank ve geminin kalıcı olarak konuşlandırılması, ABD'nin ve müttefiklerinin saldırganlığının lojistiğini daha hızlı ve daha verimli hale getirmektedir. Üsler aynı zamanda nükleer silahların yayılmasını da kolaylaştırmaktadır; ABD beş NATO üyesi ülkede nükleer bombalar ve diğer pek çok ülkede nükleer kapasiteli uçaklar, gemiler ve füze rampaları bulundurmaktadır. ABD sürekli olarak dünya çapında askeri eylemler için planlar yaptığından ve ABD ordusu her zaman “hazırda” bir miktar asker bulundurduğundan, savaş operasyonlarının başlatılması daha kolaydır.

Bu üslerin çevre ülkeler için bir provokasyon görevi gördüğünden bahsetmiyorum bile. ABD üsleri potansiyel düşmanları caydırmak yerine diğer ülkeleri daha fazla askeri harcama yapmaya ve saldırganlaşmaya teşvik ediyor. 

Örneğin Rusya, Gürcistan ve Ukrayna'daki müdahalelerini Doğu Avrupa'daki ABD üslerine işaret ederek meşrulaştırıyor. Çin, Pasifik bölgesindeki 200'den fazla ABD üssü tarafından kuşatılmış hissediyor ve bu da Güney Çin Denizi'nde daha iddialı bir politika izlemesine yol açıyor. Dünyadaki diğer tüm ülkelerden çok daha fazla yabancı askeri üsse sahip olan ABD, mantıksal olarak tersine bir silahlanma yarışında başı çekmelidir.


Mavi kareli grafik Açıklama otomatik olarak oluşturulmuştur

Dahası, ABD'nin yabancı askeri üsler ağı, Yerli halkların topraklarını ellerinden alan sömürgeciliğin süregelen bir biçimi olan imparatorluğu devam ettirmektedir. Guam'dan Porto Riko'ya, Okinawa'dan dünyanın dört bir yanındaki düzinelerce başka yere kadar, ordu değerli toprakları yerel halklardan almış, bu süreçte çoğu zaman Yerli halkları rızaları olmadan ve tazminat ödemeden dışarı itmiştir. Örneğin 1967 ve 1973 yılları arasında Chagos Adaları'nın tüm nüfusu, bir hava üssü için ABD'ye kiralanabilmesi amacıyla İngiltere tarafından Diego Garcia adasından zorla çıkarılmıştır. Chagossian halkı adalarından zorla çıkarıldı ve köle gemilerindekine benzer koşullarda nakledildi. 

BM Genel Kurulu'nun ezici çoğunluğunun oyuna ve Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın adanın Chagossianlara iade edilmesi gerektiği yönündeki tavsiye kararına rağmen İngiltere bunu reddetti ve ABD bugün Diego Garcia'dan operasyonlarına devam ediyor.

Her üssün yerel ekonomiyi, toplumu ve çevreyi etkileyen kendi adaletsizlik ve yıkım hikayesi vardır. ABD ordusu, kadın ve kız çocuklarının kaçırılması, tecavüze uğraması ve öldürülmesi de dahil olmak üzere cinsel şiddet konusunda kötü şöhretli bir mirasa sahiptir. Ancak yurt dışındaki ABD birlikleri, sözde “ev sahibi” ülke ile yapılan Kuvvetlerin Statüsü Anlaşmaları (SOFA'lar) nedeniyle işledikleri suçlar için genellikle cezasız kalmaktadır. 

Yerli halkların yaşamlarına ve bedenlerine saygı gösterilmemesi, ABD ordusu ile topraklarını işgal ettikleri halklar arasındaki eşitsiz güç ilişkilerinin bir başka ürünüdür. Özünde, ABD yabancı üslerinin varlığı, işgal altındaki nüfusun ikinci sınıf statüsüyle yemek pişirme, temizlik ve çevre düzenlemesi gibi işleri yapmak üzere üsse geldiği apartheid bölgeleri yaratmaktadır. Dahası, ABD üslerini çevreleyen bölgelerdeki emlak vergileri ve enflasyondaki artışın yerel halkı dışarı ittiği bilinmektedir.

Kuvvetlerin Statüsü Anlaşmaları (SOFA'lar) da çoğu zaman ABD'nin yabancı askeri üslerini yerel çevre düzenlemelerine uymaktan muaf tutmaktadır. Üslerin inşası, mercan resiflerinin ve Henoko, Okinawa'daki nesli tükenmekte olan türlerin ortamının tahrip edilmesi gibi telafisi mümkün olmayan ekolojik zararlara neden olmuştur. Ayrıca, askeri üslerin yerel su kaynaklarına “sonsuza kadar kimyasal” olarak adlandırılan zehirli maddeler sızdırdığı ve bunun da yakınlardaki topluluklar için yıkıcı sağlık sonuçları doğurduğu dünya çapında yüzlerce bölgede belgelenmiştir.

Üslerin kapatılması, sömürgeciliğin yanlışlarını düzeltmek, militarizmin yol açtığı çevresel yıkımı engellemek ve küresel güvenlik paradigmasını ortak güvenliği merkeze alan askerden arındırılmış bir yaklaşıma doğru kaydırmak için gerekli bir adımdır - herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir. World BEYOND War, 20-22 Eylül tarihleri arasında, Uluslararası Barış Günü şerefine, ABD askeri üs imparatorluğu - etkileri ve çözümleri - temasına odaklanan yıllık küresel #NoWar2024 Konferansını düzenliyor. 

Üç gün boyunca dünyanın dört bir yanında (Sidney, Avustralya; Wanfried, Almanya; Bogota, Kolombiya ve Washington, DC) düzenlenecek ve Zoom üzerinden yayınlanacak oturumlarda konuşmacılar, bölgelerindeki ABD askeri üslerinin sosyal, ekolojik, ekonomik ve jeopolitik etkilerinin yanı sıra üslerin önlenmesi, kapatılması ve barış zamanı kullanımına dönüştürülmesine yönelik şiddet içermeyen direnişin güçlü hikayelerini ele alacak.

Güney Avustralya'nın uzak Kuzey Batısındaki Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara Topraklarından (APY Toprakları) bir Yankunytjatjara Anangu kadını olan Karina Lester, nükleer denemelerin halkı tarafından hissedilen etkileri hakkında konuşacak. Kolombiya'daki Olga Castillo Kolektifi üyesi Alejandra Rodríguez Peña, kolektifin ABD askeri personeli tarafından cinsel şiddete maruz kalan mağdurlar için adalet ve tazminat çalışmalarını tartışacak. 

Bir deniz biyoloğu olan Laura Benítez, eşsiz ekosistemlere ve zengin vahşi yaşama ev sahipliği yapan Kolombiya'nın Gorgona Adası'nda bir ABD üssü inşa edilmesine karşı yürütülen kampanyayı detaylandıracak. Rafael Correa hükümeti döneminde Ekvador'un eski Dışişleri ve Savunma Bakanı olan Ricardo Armando Patiño Aroca, Manta, Ekvador'daki ABD üssünün nasıl etkili bir şekilde kapatıldığını paylaşacak. Toplumsal cinsiyet ve militarizm üzerine çalışmalarıyla tanınan ve Bananas, Beaches and Bases kitabının yazarı Dr. Cynthia Enloe, ABD askeri üslerinin varlığının yerel ekonomiyi nasıl etkilediğini, toplum içindeki ırk ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini ve bir toplumun cinsel politikalarını nasıl yeniden yapılandırdığını anlatacak.

20-22 Eylül tarihlerinde #NoWar2024 Konferansı için bize sanal olarak veya Avustralya, Almanya, Kolombiya ve ABD'de yüz yüze katılarak bu ve diğer birçok konuşmacıdan ABD'nin askeri üs imparatorluğunun etkilerini ve demilitarizasyon ve dekolonizasyon için nasıl çalışılacağını dinleyin.

Greta Zarro, 23 Eylül 2024, Counter Punch

(Greta Zarro World BEYOND War'ın Organizasyon Direktörüdür ve PeaceVoice tarafından yayınlanmaktadır.)


Eyüp Kaan, 14.10.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı