5 Kasım 2024 Salı

SA11068/SD3305: Sudan'daki Kriz: Savaş, Kıtlık ve Başarısız Küresel Tepki

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz ve fotoğraflar Council on Foreign Relations (CfR)'den Mariel Ferragamo (yazar) ile Sabine Baumgartner (fotoğraf editörü) 'in ortak çalışmasıdır ve Sudan'da devam eden kaosa, teröre, tecavüzlere, iç savaşa, zorunlu göçe ve kıtlığa odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 05.11.2024, Sonsuz Ark 

Crisis in Sudan: War, Famine, and a Failing Global Response

"Sudan'daki iç çatışma yaklaşık on sekiz (yirmi) aydır devam ediyor ve dışarıdan pek ilgi görmüyor. Şu anda kırk yıldır dünyanın en kötü kıtlığıyla karşı karşıya."

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) olarak bilinen paramiliter bir grup arasındaki çatışma ülkeyi sardı. Son görünmüyor.

Sudan'ın on sekiz eyaletinin tamamında çatışmalar tırmanıyor gibi görünüyor. Başkenti Hartum neredeyse tamamen harabe halinde. RSF'nin kritik bir tedarik merkezi olan Wad Medeni şehrini ele geçirmesi, sivillerin aldığı az miktardaki dış yardımı boğdu. Sağlık sistemleri çöktü, kadınlara ve kızlara yönelik saldırılar yaygınlaştı ve kıtlık başladı. BM yetkilileri, iki milyondan fazla Sudanlının bu sonbaharda açlıktan ölme riski altında olduğu konusunda uyardı.


ADRE, ÇAD: Mülteciler yiyecek almak için beklerken bir adam kalabalığı kontrol etmek için kırbaç sallıyor. Sudan'da açlık yayılırken, ordusu ülkeye yiyecek yardımının gelmesini engelliyor. Ivor Prickett/The New York Times/Yeniden

15 Nisan 2023'te Sudan'ın başkenti Hartum'da savaş patlak verdi ve dünyanın en büyük yerinden edilme krizi tetiklendi.

Şiddet, zulüm ve kıtlık nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteciye tanıklık eden bir mülteci, "Panik halindeydik" yorumunu yaptı.

Dünyanın dikkati başka savaşlara çevrilirken, tüm cephelerde çöküşün eşiğine gelen Sudan, ilgiye muhtaç görünüyor.

Sudan özel kuvvetlerinin mensupları, Hartum'un dışındaki Omdurman'da düzenlenen askeri gösteride silahlarla poz veriyor.


OMDURMAN, SUDAN: Sudan özel kuvvetlerinin üyeleri, iktidar için savaşan iki general arasındaki çekişmenin Sudan'ı iç savaşa sürüklemesi ve Hartum ile çevresini dünyanın en kötü insani felaketlerinden birinin başlangıç ​​noktası haline getirmesi karşısında seyirci kalıyor. Ivor Prickett/The New York Times/Redux

ABD'nin Sudan elçisi Tom Perriello, Mayıs ayında Kongre'ye yaptığı açıklamada, " En olası gidişat [PDF] kıtlığa, giderek etnik ve bölgesel boyutlar kazanan çatışmalara ve Sahel'e stratejik doğu girişinde 50 milyonluk başarısız bir devlet olasılığına doğru gidiyor" dedi. Sudan, dünyanın en az kırk yıldır gördüğü en kötü kıtlığa doğru sürükleniyor.

Bu uyarılara rağmen birçok gözlemci Sudan'ı dünyanın "unutulmuş savaşı" olarak adlandırıyor. İnsani durum kötüleşirken, çok ihtiyaç duyulan yardım gelmiyor ve bu da küresel yardım sisteminde tarihi bir başarısızlığa işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler'in Port Sudan'daki insani yardım koordinatörü Clementine Nkweta-Salami, "Kaybedecek zaman yok" diye vurguladı .

Birkaç Grup Sudan Üzerinde Toprak İddiasında Bulundu
1 Haziran 2024 itibarıyla kontrol alanları

Ülkenin büyük oranda Sudan ordusu ve RSF tarafından kontrol edildiğini gösteren Sudan haritası

  • Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF)
  • Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF)
  • Sudan Halk Kurtuluş Ordusu
  • Sudan Kurtuluş Hareketi
  • Yerel ve tarafsız gruplar
  • RSF, tarafsız veya bir miktar varlıkla
  • SAF'a uyumlu gruplar
    Kaynak: Sudan Savaş Gözlemcisi.

Krizdeki Bir Ülke

KASSALA, SUDAN: RSF tarafından yerlerinden edilen aileler, geçici yer değiştirme merkezlerinde barınma imkânına kavuşuyor. Faiz Abubakr/Reuters

Afrika'nın üçüncü büyük ülkesindeki sivil yaşam savaş nedeniyle tamamen sekteye uğradı ve birçok temel hizmet her iki tarafın da hedefi haline geldi, ancak ağırlıklı olarak RSF. Evler yakılıyor, yağmalanıyor ve bombalanıyor, milyonlarca insan evlerinden sürülüyor. Birçok insan birden fazla kez yerinden edildi. Birkaç uzman ve Sudanlı yardım görevlisi, gerçek toplam yerinden edilmenin on milyondan fazla olan son resmi ölü sayısından çok daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Ülkenin hastaneleri şiddetli saldırılara maruz kaldı ve sağlık tesislerinin en az yüzde 80'i kullanılamaz hale geldi. On beş milyon insan kritik sağlık hizmetlerinden mahrum kalıyor. Hem hükümetler hem de insan hakları gözlemcileri, her iki taraftaki savaşçıları sivil altyapıya yönelik kasıtlı saldırılar ve diğer kötü niyetli şiddet biçimleri nedeniyle savaş suçuyla suçladı.


Sudan'ın Omduran kentinde yıkılan hastanenin içi.


OMDURMAN, SUDAN: Sudan sağlık bakanına göre savaş, yaklaşık 11 milyar dolarlık hastane ve diğer sağlık tesislerinin kaybına neden oldu. Mohamed Khidir/XinhuaGetty Images

Çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen hastalar, eski bir okul binasındaki geçici acil serviste tedavi görmeyi bekliyor.


KASSALA, SUDAN: Çatışma nedeniyle yerlerinden edilen hastalar, eski bir teknik eğitim okulu binasında kurulan geçici acil serviste tedavi bekliyor. AFP/Getty Images

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Sudan ofisi , temiz su eksikliği ve kötüleşen sanitasyonun, çöken sağlık sistemiyle birleşerek hastalıkların " mükemmel fırtınasına " yol açtığını söyledi.

Raporlar sıtma, kolera, kızamık, dang humması ve daha fazlasının orman yangını gibi yayıldığını gösteriyor. Bu arada, HIV ve tüberküloz gibi tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit eden durumlara sahip binlerce Sudan hastasının bakımı aksadı.

Birleşmiş Milletler, çoğunluğu RSF olan büyük oranda erkek savaşçılar tarafından cinsel saldırı ve tecavüzde "endişe verici" bir artış olduğunu belgeledi. Birçok sığınmacı kaçırılma, saldırı, tecavüz veya cinsiyete dayalı şiddetin diğer biçimlerini deneyimlediklerini veya tanık olduklarını bildirdi . Sudan savaşı "aslında kadınlara karşı bir savaş" diyor Cooperative for Assistance and Relief Everywhere (CARE) International'ın Baş İnsani Görevlisi Deepmala Mahla CFR'ye.

Şiddet giderek etnik hatları da takip etti. Masalit kabilesi, RSF ve hükümet müttefiki milisler gibi büyük ölçüde Arap rakip gruplardan gelen misilleme şiddetinin önemli bir hedefi oldu. Bu gruplar, El Geneina bölgesindeki yaklaşık 540.000 Masalit'i evlerinden sürmek için bir cinayet ve işkence kampanyası başlattılar.

Mülteci kampında çadırın önünde oturan, cinsel şiddete maruz kalan 15 yaşındaki bir gencin fotoğrafı.


ADRE, ÇAD: Cinsel şiddet mağduru bu on beş yaşındaki çocuk, savaşın ilk yılında kaydedilen yaklaşık dört yüz vakadan biri. Uzmanlar, bildirilen vakaların gerçek sayının sadece yüzeyini çizdiğini, çünkü çoğu saldırının bildirilmediğini söylüyor. Zohra Bensemra/Reuters

"Sudan savaşı kadınlara karşı bir savaştır"
Deepmala Mahla, CARE International'ın İnsani İşler Sorumlusu

Savaş ayrıca devam eden ve büyük ölçüde insan yapımı bir kıtlığı da daha da kötüleştiriyor. Çatışmayla ilgili hasat mevsiminin aksaması, iklim değişikliğinin etkileri ve savaşan taraflarca gıda yardımının silah olarak kullanılması, uzmanları yaz sonuna kadar ülkede sadece açlıktan 2,5 milyon kişinin ölebileceği konusunda alarm vermeye yöneltti. BM'nin açlıkla karşı karşıya olanların resmi sayısı şu anda en az 750.000 ve 26,5 milyon kişi daha gıda güvencesizliği yaşıyor ve kitlesel kıtlığa doğru hızla ilerliyor. Örneğin, Sınır Tanımayan Doktorlar, El Fasher'deki tek bir yerinden edilmiş kişiler kampında her gün on üç çocuğun yetersiz beslenmeden öldüğünü tahmin ediyor.

Çad'ın Adre kentindeki Sudanlı mülteci kampında, mültecilerin elleri tek bir tepside yemek alırken görülüyor.

ADRE, ÇAD: BM Dünya Gıda Programı, her iki savaşan tarafça bir savaş silahı olarak engellenen yardım kanalları nedeniyle gıda dağıtımlarını durdurmak zorunda kaldı. El Tayeb Siddig/Reuters

Zaten 25,6 milyon insan, yani Sudan nüfusunun yarısı, bir gıda kriziyle karşı karşıya. Bunlardan 8,5 milyonu akut yetersiz beslenmeli olarak kabul ediliyor ve 755.000'i yardım kuruluşlarının felaket veya kıtlık durumu olarak adlandırdığı bir durumda.

Sudan uzun zamandır Doğu Afrika'nın en büyük tarım üreticilerinden biri olmuştur . Ancak tahıl ambarı toprakları artık savaş alanlarına dönüşmüştür. Büyük tarım alanlarından geçen bir mülteci, CFR'ye terk edilmiş çiftlikler, makinelerin çalışma sırasında durdurulması ve hasatların çürümesi gördüğünü söyledi.

Yardım görevlileri kamplardaki koşulların çok kötü olduğunu ve barınakların genellikle geçici çadır işlevi gören gevşek brandalardan ibaret olduğunu söylüyor. Mahla, CFR'ye mülteci kamplarında birçok insanın günde yalnızca bir öğün yemek yediğini, bunun da genellikle yeterli makro besin içermeyen temel tahıllardan veya baklagillerden oluştuğunu söyledi. Sudan hükümeti mülteci kamplarında kıtlık yaşandığını reddetti .

Darfur'daki bir kampta beş çocuklu yerinden edilmiş bir anne, insani yardım görevlilerine "Acilen yiyeceğe, temiz suya, iyi barınağa ve tıbbi bakıma ihtiyacımız var" dedi. "Çocuklarımızı kaybetmekten korkuyoruz."

Sudan'ın Krizi, Rakamlarla

Sudan'daki kriz hakkında tahmini ölü sayısı 150.000 gibi önemli veri noktalarının yer aldığı bir grafik. Not: Veriler Eylül 2024 itibarıyla mevcut en güncel verilerdir. Kaynaklar: BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi; BM Mülteciler Yüksek Komiserliği; BM Nüfus Fonu.

Zayıflayan Bir Yardım Tepkisi


ADRE, ÇAD: İnsani yardım görevlileri kalabalık bir mülteci kampına gıda yardımı dolu çantaları boşaltıyor. Sven Trofinn/Panos Resimleri/Redux

Küresel insani yardım grupları, yardımların ihtiyaç duyulan yere ulaştırılmasında zorluk çekiyor. İnsani analiz yapan kar amacı gütmeyen kuruluş ACAPS, Sudan'da insani yardıma erişimdeki kısıtlamaları en uç noktalardan biri olarak değerlendiriyor .

Bir mülteci, Kassala'dan Port Sudan'a yaklaşık 350 mil süren yakın tarihli bir yolculuğun yirmi iki kontrol noktası olduğunu ve bu nedenle malzemelerin taşınmasının boğucu derecede yavaş olduğunu söyledi. Normalde birkaç saat sürecek yolculuklar artık sıklıkla birkaç güne yayılıyor.

Dünya Gıda Programı (WFP) , savaşta en az 6,7 milyon kişiye yardım sağladığını söyledi , ancak kamyonlarının da seyahat etmesi engellendi, kaçırıldı ve silahlı gruplar tarafından yağmalandı. Ağustos ayında WFP, dolandırıcılık ve Sudan ordusunun yardım teslimatlarını engellemedeki rolünü gizlemekle suçlanan bazı çalışanları hakkında bir soruşturma başlattı .

Güney Kordofan'da yerinden edilmiş kişiler için kurulan kampta beklenen gıda yardımına başvurmak için insanlar büyük bir sıraya giriyor.

AGARI, SUDAN: Güney Kordofan'daki yerinden edilmiş kişiler için bir kampta gıda yardımı teslimatına kaydolmak için bekleyen insanlar. Guy Peterson/AFP/Getty Images

Yardım çalışanlarının çoğu kendileri de yerinden edildi . ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nda (USAID) kıdemli bir insani yardım görevlisi olan Emily Beggins, "Öldürüldüğü, vurulduğu veya yaralandığı yönünde çok sayıda insani yardım personeli raporu aldık" dedi. "Ortaklarımızı, operasyonları askıya almak, kendi personelini pek fazla güvence olmadan güvenli bir yere taşımak gibi acı verici kararlar almaları konusunda teselli etmek için yapılacak çok az şey vardı." 

Sudan hükümeti, Ağustos 2024'te son altı aydır kapalı olan Çad sınırındaki kritik bir yardım kanalını yeniden açtı; ancak yardım henüz zar zor geldi ve uzmanlar ordunun yardım kontrol noktaları üzerindeki kontrolünü bir baskı aracı olarak kullandığını söylüyor.

Ülkede hala faaliyet gösteren az sayıdaki yardım kuruluşu arasında, her ikisi de güvenli su ve diğer temel sağlık yardımlarını sunan CARE ve Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) yer alıyor.

Ancak bu yardım, ihtiyaç duyulanla karşılaştırıldığında sönük kalıyor. IRC, "uluslararası toplum Sudan'ı yüzüstü bıraktı" diyor. BM'nin 2024 için 2,7 milyar dolarlık fonlama hedefinin yalnızca yüzde 48'i karşılandı.

Sudan'ın Finansman İhtiyacı Bağlamında


BM'nin Sudan'a yönelik insani yardım planının Ukrayna'ya yönelik plandan daha az olduğunu gösteren bir çubuk grafik Ancak her iki ülkeye de yapılan insani yardımlar, 2022'den bu yana Ukrayna'ya yapılan 114 milyar dolarlık askeri yardımın çok altında kalıyor. Not: 2024 yılı finansmanı Eylül ayı itibarıyla geçerlidir. Kaynaklar: BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi; Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü.

Finansman eksiklikleri Sudanlıların kendilerini görmezden gelinmiş hissetmelerine neden oldu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus , büyük ölçüde ırk nedeniyle dünyanın bu konuya " gerçekten düşük " ilgi gösterdiğini söyledi.

Diğer uzmanlar da Batılı ülkelerin bu savaşta algılanan jeopolitik çıkar eksikliğine işaret ediyor. CFR uzmanı Michelle Gavin, "Afrika halkları yalnızca Gazze ve Ukrayna'daki krizlere ayrılan zaman, kaynaklar ve üst düzey ilginin farkında değiller, aynı zamanda bu çaba ve endişe düzeyi ile dünyanın en büyük insani krizi olan Sudan'a yönelik çok daha sessiz girişimler arasındaki farkın da farkındalar" diyor. "Bu, umursamazlık ve saygısızlık hakkındaki daha geniş bir anlatının parçası haline geliyor."

Kırık Bir Sistem


RENK, GÜNEY SUDAN: Sudan'dan kaçan Sudanlı mülteciler ve Güney Sudanlı geri dönenler bir mülteci geçiş merkezine varıyor. Güney Sudan, savaş başladığından beri yarım milyondan fazla mülteciyi kabul etti. Luis Tato/AFP/Getty Images

Sadece Sudan değil. Dünya, ihtiyaç her zamankinden daha büyük olmasına rağmen insani yardım sisteminin karşılaştığı en kötü finansman açığını görüyor. 2016 ile 2022 arasında Birleşmiş Milletler'in çağrıları ortalama %58 oranında finanse edildi.

"Uzmanlar, küresel insani yardım sisteminin sadece mali açıdan değil, aynı zamanda temelde de çöküp çökmediğini soruyor." Fred Harter, Doğu Afrika gazetecisi

Çatışma, dünya genelinde artışta olan ve ortalama olarak daha uzun süren savaşlarla birlikte en büyük etkendir . Bunların üstüne iklim krizinin kötüleşen etkileri de ekleniyor. Kuraklıklar Afrika Boynuzu ve Sahel'i tüketiyor, seller Pakistan, Güney Sudan ve Libya'yı etkiliyor ve tarım gerginlikleri Nijerya'da kaynak çatışmasına yol açıyor.

Sudan'daki Gaş Nehri'nde su sıçratan bir çocuk.


KASSALA, SUDAN: Yerel halkın sulama ve içme suyu için güvendiği mevsimsel bir can damarı olan Gash Nehri, iklim değişikliğinin kötüleştirdiği kuraklıkların tehdidi altında. AFP/Getty Images

Bu çatışmalarda altyapıya daha fazla zarar verilmesi daha uzun, daha pahalı yardım müdahaleleri gerektirir. 1999'da yardım kuruluşları insani yardım sisteminin yıllık 1,7 milyar dolara ihtiyacı olduğunu tahmin etti; 2027'ye kadar bazı yardım tahmincileri bunun 100 milyar dolardan fazla olabileceğini öngörüyor . Ancak geçen yıl, Birleşmiş Milletler'e yardım çalışmaları için taahhüt edilen küresel miktar, kuruluşun 1945'teki kuruluşundan bu yana ilk kez düştü.

Yardımın Geleceği


ADRE, ÇAD: Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan mülteciler, geçici bir kampta WFP'nin gıda dağıtım noktasının açılmasını bekliyor. Dan Kitwood/Getty Images

Birçok büyük yardım kuruluşu, en kritik önceliğin bu fonu artırmak olduğunu söylüyor. Yerel destek daha da ileri gidiyor. Bugün, dünya çapındaki yardımların yalnızca yüzde 3'ü , uluslararası muadillerinden genellikle daha etkili olmalarına rağmen, ulusal ve yerel kâr amacı gütmeyen kuruluşlara gidiyor .

Sudanlı bir yardım görevlisi, savaş başlamadan önce yerel bir yemekhanede haftada 1.000 dolar topladığından bahsetti; şimdi 50 dolar alırsa şanslı olduğunu söylüyor. Yerinden edilmiş kişileri beslemek ve geçici sağlık hizmeti sağlamak için çalışan Sudanlı topluluklar, karşılaştıkları şiddete rağmen dikkat çekici bir şekilde dirençli olduklarını kanıtladılar, ancak çabaları daha fazla destek olmadan ancak bir yere kadar gidebilir. CFR'den Gavin, yerel grupların karşılaştığı en belirgin sorunun bu hayati fonu güvence altına almak olduğunu söylüyor.

Darfur'daki kamplarda yüz binlerce mülteci görülüyor.


DARFUR, SUDAN: Son aylarda Darfur'dan yüz binlerce mülteci komşu ülkelere geçti, birçoğu etnik şiddetten kaçtı. Sven Torfinn/Panos Pictures/Redux

Bu arada, Sudan'daki kriz aynı zamanda uluslararası insani normların aşınmasıyla ilgili büyüyen bir sorunu da vurguluyor, diye devam ediyor Gavin. Uluslararası hukuk, kıtlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasını yasaklıyor. Ancak hak savunucularına göre bu uygulama ve diğer savaş suçları, Sudan halkına karşı cezasız bir şekilde işleniyor. BM Güvenlik Konseyi gibi bu tür yasaların standart taşıyıcılarının, suistimalcileri sorumlu tutmaması, yardım sağlamaktan sorumlu çok taraflı sistemlere olan güveni daha da aşındıracaktır.

Umutsuz Bir Barış Arayışı


CENEVRE, İSVİÇRE: Bir kadın, Ağustos 2024'te ateşkes görüşmelerinin açılış gününde düzenlenen bir gösteri sırasında Sudan bayrağıyla protesto ediyor. Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Bu arada, uzmanlar Sudan'da dünyanın tam bir çöküşü önlemek için fazla vakti olmadığını söylüyor, ancak diğer ülkeler yaşanan dehşete müdahale etmeye isteksiz görünüyor . Confluence Advisory'de Sudanlı bir analist olan Kholood Khair, bir CFR etkinliğinde "Açıkçası, Sudan ve genel olarak Afrika'nın savaşın sadece kaçınılmaz değil, aynı zamanda sürekli olduğu bir yer olduğu yönünde oldukça yorgun ve ırkçı bir fikir var," dedi . Sonuç olarak, diyor, oradaki durum medya tarafından görmezden geliniyor.

ABD, Mısır ve Suudi Arabistan öncülüğünde Cidde'de 2023'te başlayan arabuluculuk çabaları başarısızlıkla sonuçlandı.

ABD, Mısır, Suudi Arabistan ve İsviçre temsilcilerinin müzakere masasında oturduğu görülüyor.


CENEVRE, İSVİÇRE: ABD, Mısır, Suudi Arabistan ve İsviçre temsilcileri ateşkesi güvence altına almak ve insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için çalışıyorlar, ancak şimdiye kadar çabalar başarısız oldu. Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Son hamlede İsviçre, Ağustos 2024'te Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve IGAD olarak bilinen Doğu Afrika ticaret bloğunun katıldığı ateşkes görüşmelerine ev sahipliği yaptı; ancak dikkat çekici bir şekilde, her iki savaşan taraftan da katılım yoktu ve görüşmeler ateşkes olmadan sona erdi. Sudan ordu lideri, hükümet güçlerinin RSF ile oturmak yerine " 100 yıl savaşacağını " söyledi .

"Sudan ve genel olarak Afrika'nın savaşın sadece kaçınılmaz değil, aynı zamanda sürekli olduğu bir yer olduğu yönündeki, açıkçası, oldukça yorgun ve ırkçı bir fikir var." Kholood Khair, Confluence Advisory'de Sudanlı analist

Bu çabalar, bazı dış hükümetlerin savaşan taraflardan birini desteklemesi gerçeğiyle karmaşıklaştı. Sudan, Körfez ülkelerinin güç ve nüfuz elde etmek için bir vekalet savaşı haline geldi : Birleşik Arap Emirlikleri'nin RSF'ye silah gönderdiği bildiriliyor ve hem Suudi Arabistan hem de İran Sudan ordusuna destek verdi. Sudan'ın kuzeyindeki komşusu olan Mısır, yaklaşık 750.000 mülteci alıyor ve Nil Nehri'ne erişim gibi stratejik çıkarları korumak için Sudan ordusunun arkasında ağırlığını koyuyor. Rusya da Afrika'daki etkisini artırma çabalarının bir parçası olarak çeşitli noktalarda her iki tarafla da ilişki kurdu .

Sudan Dış Güçlerin Vekalet Savaşı Haline Geldi


Sudan'daki savaşta hangi ülkelerin hangi tarafı desteklediğini gösteren harita. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çatışmada karşıt tarafları desteklerken, Suudi Arabistan da barış görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. Kaynak: CFR araştırması.

Sudan'dan kaçan 2,7 milyondan fazla yerinden edilmiş insan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Mısır, Etiyopya ve Güney Sudan gibi halihazırda zorluk çeken komşu ülkeler üzerinde ağır bir baskı oluşturuyor. Çad sınırlarını ek mültecilere kapattı; Mısır'ın sınırları açık kalmaya devam ediyor, ancak raporlar uzun bekleme süreleri, tehlikeli koşullar ve mültecileri Sudan'da tehlikenin yoluna geri gönderme çabaları konusunda kasvetli bir tablo çiziyor. Bu ülkelerin kendileri de büyük miktarda yardıma ihtiyaç duyuyor - BM mülteci ajansı Sudan'ın komşuları için 1,5 milyar dolar daha istedi - ancak henüz gelmedi .

Bu kaosun ortasında Sudanlılar "barış için çaresiz" dedi bir insani yardım görevlisi CFR'ye ve barışı yapıcı bir şekilde müzakere etmeye dahil olabilecek herkesin bunu yapma görevi olduğunu savundu. Mahla, her şeyden önce Sudanlılar ve sahadaki işçilerin dünyanın geri kalanının "lütfen Sudan'a dikkat etmesini" istediğini söyledi.

CfR Editörünün notu: Bazı göçmenlerin ve insani yardım çalışanlarının isimleri, kimliklerini korumak amacıyla saklı tutulmuştur.

Mariel Ferragamo (yazar) ve Fotoğraf Editörü Sabine Baumgartner (fotoğraf editörü), 19 Eylül 2024, CfR

    

Seçkin Deniz, 29.10.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar






Önerilen Kaynaklar:

  • Bu videoda, CFR uzmanı Michelle Gavin, PBS muhabiri Leila Molana-Allen ile Sudan'da sahada gördüklerini konuşuyor . 
  • Gavin, The President's Inbox podcast'inde bir yıllık çatışmanın ardından yaşanan ölümcül çatışmayı tartışıyor .
  • CFR'nin Afrika'da Geçiş Dönemi blogunda Entisar Abdelsadig, Sudan sivil toplumunun barışa nasıl zemin hazırlayabileceğini anlatıyor.
  • Dışişleri için Alex de Waal, Sudan'da insan eliyle üretilen kıtlığın ABD tarafından kolaylaştırılmasına dikkat çekiyor .
  • CFR'nin Kadınlar Dünya Blogu için Rachel George, Sudan krizinin çözümünde kadınların oynayacağı kritik rolü ayrıntılarıyla anlatıyor.

Grafikler: Will Merrow ve Michael Bricknell


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı