29 Kasım 2024 Cuma

SA11118/MT320: İsrail'in Devlet Otoritesi Çöküyor

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,İsrail İbrani Üniversitesi'nde sosyoloji ve antropoloji alanında doçent olarak görev yapmakta olan Yael Berda'ya aittir ve 7 Ekim sonrası İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım sürerken İsrail siyasetindeki gelişmelere odaklanmaktadır. "Bu arada devam eden olaylar, devlet otoritesinin ve gücünün parçalanmasının neredeyse tamamen kontrolsüz bir şekilde hızla ilerlediğini açıkça ortaya koyuyor. Hükümet Gazze'deki savaşın gölgesinde otoriterliğe doğru bir kayış izlerken, yerleşimci kanunsuzlar Batı Şeria'daki köyleri ateşe veriyor ve silahsız Filistinlilere cezasızlıkla saldırıyor. Bu arada İsrail'in demokratik kurumları, İsrail'in aşırı sağının devam eden darbesine direnecek kadar güçlü görünmüyor." diyen analistin çektiği İsrail fotoğrafı çok nettir.
Seçkin Deniz, 29.11.2024, Sonsuz Ark

Israel’s State Authority Is Breaking Down

"Aşırı sağın Sde Teiman'a yaptığı baskın, şiddet içeren parçalanmanın yayılmaya devam ettiğini gösteriyor."

İsrail devletinin otoritesi çöküyor. Mevcut aşırı sağcı hükümet iki yıldan daha kısa bir süre önce seçildi ve son bir buçuk yıldır yargı reformu olarak adlandırdığı şeyi uygulama sürecinde. “Reformlar” tam olarak uygulandığında yargının bağımsızlığını sona erdirecek ve onu iktidar koalisyonuna tabi kılacaktır. Plana karşı çıkanlar bunu bir rejim darbesi olarak nitelendiriyor. 


İsrailli protestocular acil bir rehine anlaşması ve ateşkes talep ediyor. (Matan Golan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Bu arada devam eden olaylar, devlet otoritesinin ve gücünün parçalanmasının neredeyse tamamen kontrolsüz bir şekilde hızla ilerlediğini açıkça ortaya koyuyor. Hükümet Gazze'deki savaşın gölgesinde otoriterliğe doğru bir kayış izlerken, yerleşimci kanunsuzlar Batı Şeria'daki köyleri ateşe veriyor ve silahsız Filistinlilere cezasızlıkla saldırıyor. Bu arada İsrail'in demokratik kurumları, İsrail'in aşırı sağının devam eden darbesine direnecek kadar güçlü görünmüyor.

Bu anı açıklamak için iki faktörün anlaşılması gerekiyor. Bunlardan ilki, sağcıların bakış açısına göre yargıdaki revizyonun hedefinin Batı Şeria'nın ilhakı olduğudur. Aşırı sağ bu hedefe, İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi'ni ortadan kaldırarak ve hükümetin hukuk danışmanlarının yetkilerini iptal ederek ulaşmayı amaçlıyor - şimdiye kadar yerleşimci girişimine bazı sınırlamalar getirmek için hareket eden kurumlar. İkincisi ise, birçok önde gelen İsrailli entelektüelin on yıllardır uyardığı üzere, Batı Şeria'da yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerini cezasız bıraktığı ırkçı uygulamaların İsrail toplumuna nüfuz etmiş olmasıdır. Şimdi, aşırı sağcı hükümet altında polis, işgal altındaki topraklarda Filistinlileri kontrol etmek ve gözetlemek için geliştirdiği uygulamaları İsrail içindeki muhalefeti kontrol etmek için uyguluyor. Devletin hedefindeki muhalefet ilk kez elitleri, yani yüksek eğitimli, seküler, İsrailli Yahudileri, yani öncelikle ülkenin kentsel bölgelerinde yaşayan ve tarihsel olarak merkezci ve merkez sol partilere oy verenleri kapsıyor. Başka bir deyişle, polis ve hükümet artık işgal yöntemlerini İsrail vatandaşlarına karşı kullanıyor.

Devlet otoritesindeki bozulma, aşırı sağcı vigilantizm nedeniyle Ağustos ve Eylül aylarında hızla arttı, ancak geçen yıl 7 Ekim'deki Hamas saldırıları sırasında güvenlik güçlerinin Gazze ile güney sınırında ve Lübnan ile kuzey sınırında yaşayan yüz binlerce İsrailliyi korumaktan veya kurtarmaktan aciz olduğu trajik bir şekilde ortaya çıkmıştı. Netanyahu'nun aşırılık yanlısı hükümetinin üyeleri tarafından kışkırtılan aşırı sağcı yerleşimcilerin askeri üslere ve bir askeri mahkemeye saldırdığı, Batı Şeria'daki bir Filistin köyünü ateşe verdiği ve Gazze'de bir yerleşim yeri kurmaya çalıştığı 29 Temmuz'da bu durum açıkça görüldü.

29 Temmuz'da hükümetin aşırı sağcı üyeleri, Filistinli bir tutukluya toplu tecavüz ve işkence yapılmasına katıldıklarından şüphelenilen bir grup asker hakkında askeri polis tarafından soruşturma açılmasını protesto etmek için sivillere çağrıda bulundu. Filistinli mahkum, geçtiğimiz yıl Gazze'de yakalanan ve herhangi bir suçlama olmaksızın alıkonulan en az 1,400 muharip olmayan mahkum için gözaltı merkezi olarak kullanılan bir askeri üs olan Sde Teiman'da tutuluyordu. İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem tarafından yayınlanan son rapora göre, maskeli askeri polisler iğrenç eylemleri gerçekleştirdiğinden şüphelenilen yedek askerleri tutuklamaya çalıştığında, yüzlerce sağcı protestocu 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 60 Filistinli tutuklunun gözaltında öldüğü Sde Teiman'a akın etti. İsrail'in, çeşitli insan hakları örgütlerinin raporlarında belgelenen, devletin kuruluşundan bu yana 750.000'den fazla Filistinli tutukluya işkence yaptığı karanlık bir geçmişi var. Ancak ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan bu Filistinli tutukluya yapılan toplu tecavüz ve işkencenin aşırı şiddeti, özellikle de askerlerin olayı telefonlarıyla kaydettikleri ve hiçbir pişmanlık duymadıkları göz önüne alındığında, özellikle şok ediciydi. İçlerinden biri kendini savunmak için televizyonun ana haber bültenine çıktı. Yüzü kar maskesiyle kapalı olan bir diğerinin ise Sefarad hahamından kutsama almak için başını eğdiğini gösteren bir klip sosyal medyada yayıldı

Bazıları buna İsrail'in Ebu Garib anı ya da İsrail'in Guantanamo'su dedi. Ancak Guantanamo'da 780 tutuklu ve dokuz gözaltında ölüm vardı. Bu yeterince korkunç bir rakam, ancak 7 Ekim'de Hamas tarafından gerçekleştirilen katliamlardan bu yana İsrail hapishanelerinde gözaltında gerçekleşen 60 ölümle kıyaslandığında sönük kalıyor.

7 Ağustos'ta sağcı örgütler ve yaslı aileler Yüksek Adalet Mahkemesi'nde Sde Teiman'daki koşullarla ilgili bir duruşmayı protesto etti. Toplanan göstericiler hakimlere yönelik şiddetli tehditler savurdu ve İsrail'deki Arap azınlık haklarının yasal merkezi Adalah'tan Avukat Sawsan Zaher'i fiziksel olarak tehdit etti; İsrail vatandaşı bir Filistinli olan Zaher, mahkeme tarafından sağlanan en az 10 korumanın koruması altında dışarı çıkarılmak zorunda kaldı.

Korkunç işkence ve tecavüz iddialarının soruşturulmasını engellemek amacıyla bir askeri üsse giren, aralarında bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu bu sağcı protestonun önemi nedir? Bunun 7 Ekim katliamı ve Gazze savaşı sırasındaki toplu katliamlarla ne ilgisi var?

İsrail muhalefeti, aylardır yargı reformuna karşı, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için müzakere edilmiş bir anlaşma için gösteri yapan liberaller, ordu üslerindeki aşırı sağcı ayaklanmalar karşısında dehşete düştüler. Haklı olarak Netanyahu'nun iktidar koalisyonu üyelerinin aşırı sağcı, şiddet yanlısı göstericilerle aynı safta yer almasını hukukun üstünlüğünün bir başka büyük ihlali, İsrail rejimini kanunsuzluğun eşiğine getiren bir başka adım olarak gördüler. Birçok kişi ordunun uluslararası tutuklama emri çıkarılmasını ve müdahaleyi engellemek için olayla ilgili soruşturma başlattığını söyledi ki bu uluslararası hukukta tamamlayıcılık ilkesi olarak adlandırılır. Bu, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle karara bağlayabileceği suçları işleyen askerleri soruşturması ve yargılaması halinde, UAD'nin yargı yetkisine sahip olmadığı anlamına geliyor. Ancak hükümete muhalefet eden seslerin çok azı, İsrail askerlerinin Filistinli tutuklulara karşı kitlesel ölçekte uyguladığı işkence ve kötü muameleye ilişkin süregelen iddialara ve tanıklıklara değinmektedir. Dahası, İsrail'in askerleri hukuk ihlalleri nedeniyle soruşturma ve kovuşturma sicili son derece zayıf. Sivil toplum kuruluşu Yesh Din tarafından toplanan veriler, son altı yıl içinde Gazze'de İsrail askerleri tarafından işlenen olası uluslararası hukuk ihlallerine ilişkin 664 şikayetten askeri başsavcılığın sadece bir iddianame hazırladığını gösteriyor.

Muhalefetin eleştirisi, yargının içini boşaltma ve hükümet bakanlıklarının gücünü bir ölçüde sınırlayan hukuk müşavirlerinin gücünü azaltma planı olarak yargı revizyonu ya da Ocak 2023'te başlayan otoriter rejim darbesi olarak adlandırdıkları şeye odaklanıyor.

Muhalefet -yani yaklaşık iki yıldır yargıda yapılması planlanan revizyonu protesto etmek için sokaklarda olan İsrailliler- İsrail rejimindeki büyük değişimin Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyonunu kurmasıyla gerçekleştiğine inanıyor. İsrail tarihinin en sağcı hükümeti olarak tanımlanan mevcut koalisyonda Kahanist Yahudi Gücü partisi ile Batı Şeria'yı ilhak etmeyi ve Filistinli nüfusu zorla göç ettirmeyi amaçlayan aşırı sağcı dini-milliyetçi Siyonist partiler yer alıyor. Muhalefetin tutumu aynı zamanda, temsil ettiklerine inandıkları sözde ana akım İsrail ile bir zamanlar “yabani otlar” olarak adlandırdıkları ve çürük elmaların İbranice karşılığı olan bir uç fenomen olarak gördükleri aşırı uçlar arasındaki mesafeyi ifade etmenin bir yoludur.

Muhalefet bazen bu radikal, aşırı sağcı ideolojinin kaynağı olarak İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'deki uzun süreli işgalini ve sert askeri yönetimini kabul ediyor. Ancak eleştirilerinin odak noktası, Yahudi vatandaşları etkilediği için İsrail'de hukukun üstünlüğünün gerilemesi ve İsrail demokrasisini tehlikeye atan kontrolsüz hükümet gücünün yükselişidir. Endişeleri İsrail'in Batı Şeria'yı işgali ve burada yaşayan Filistinlilere muamelesi değil, ana akım İsrail Yahudi toplumuna uygulandığı şekliyle İsrail sivil toplum ve demokrasi normlarıdır.

Ancak insan hakları grupları ve avukatlar Sde Teiman'a farklı bir açıdan bakıyor. Onlara göre bu olay, İsrailliler - ve müttefikleri - tarafından Filistinlilere karşı gerçekleştirilen bir dizi yıkıcı gözaltı ve işkence olayının en kötüsü. Bunlar arasında İsrail'in güney Lübnan'ı 18 yıl boyunca işgali sırasında Filistinli mahkumlara yapılan işkenceler, bir noktada 9,000 Filistinlinin Ensar 1 ve Ensar 2 olarak bilinen kamplarda alıkonulduğu Nabatieh'deki Khiam ve Ansar da yer alıyor. Kudüs'ün kalbinde, Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin gözaltında tutulduğu Adalet Sarayının hemen yanında bulunan Rus Yerleşkesi (Arapça'da “el-Moskobiya”) de dahil olmak üzere çeşitli yerlerde devam eden işkenceleri içermektedir. Bu açıdan bakıldığında, Sde Teiman'da Filistinli mahkumlara yapılan işkence politikada bir değişiklik değil, işkencenin şiddet ve derecesinde bir tırmanıştır. Bu tırmanış, İsrail sağı arasında işkence kullanımına verilen açık desteği de içeriyor; aynı kişiler, 7 Ekim'de Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıların haklı olduğunu savundukları Filistinlilere karşı işlenen aşırı şiddetin düzenlenmesine ve cezalandırılmasına karşı çıkıyorlar.

İşkence, Yüksek Adalet Divanı'nın genel bir “gereklilik” halinin işkence için yasal yetki sağlayamayacağına karar verdiği 1999 yılından bu yana İsrail'de bürokratik olarak düzenleniyor. Bunun yerine mahkeme, işkenceye olanak tanıyan ancak uygun bir şekilde yasalaştırılması gereken başka bir yol önerdi: “Eğer Devlet, GSS [Genel Güvenlik Servisi, yaygın olarak bilinen İbranice kısaltmasıyla Shin Bet] müfettişlerinin sorgulamalarda fiziksel araçlardan yararlanmasını istiyorsa, bu amaçla bir yasa çıkarılmasını talep etmelidir.” Amaç, “saatli bomba” olarak nitelendirilen ya da yakın bir terör saldırısı hakkında bilgi sahibi olan tutuklulara uygulanabilecek “ılımlı fiziksel baskı” olarak adlandırılan uygulamaya izin vermekti. Başka bir deyişle, Yüksek Mahkeme, gerekliliğe dayanması, idari kararlara göre yürütülmesi ve hukukun üstünlüğünün genel çizgisini takip etmesi koşuluyla, işkence ve yargısız infazların düzenlenmesine olanak sağlamıştır. İnsan ve yurttaşlık haklarının korunması için zaten tamamen yetersiz olan bu düzenlemeye sağcılar itiraz ediyor. Yasal sürece dayalı karar alma mekanizmasına itiraz ediyorlar. Özünde, hükümet avukatlarının asker ve polisin cezasızlıkla istediklerini yapmalarını engelleyecek herhangi bir güce sahip olmalarını istemiyorlar.

Bu tutum, Yüksek Mahkeme ve hükümet avukatlarının, aşırı sağ taraftarlarının uluslararası hukuk ve Avrupa kamuoyunun sahte tanrıları olarak gördükleri şeylere hizmet ederek, İsrail ordusunun İsrail'in düşmanlarına karşı zafer kazanmasını engelledikleri yönündeki yaygın inançtan kaynaklanıyor. Yıllardır en bilinen sağcı sloganlardan biri “tnu l'tzahal lenatzeach” ya da “bırakın IDF [İsrail Savunma Kuvvetleri] kazansın” olmuştur. 7 Ekim'in ardından İsrail halkının geniş kesimleri bu slogana destek verdi. Orduyu, zayıf liberalleri dikkate aldığını söyledikleri uluslararası ve iç hukuku göz ardı etmeye çağırdılar. Orduyu operasyonlarını yürütürken kendi etik kurallarını askıya almaya ve Hamas saldırısına karşı intikam ve misilleme adına angajman kuralları üzerindeki tüm sınırları kaldırmaya çağırdılar. Bunu, tam bir acımasızlıkla davranmak anlamına gelen ırkçı bir deyim olan “Arapça konuşmak” olarak adlandırdılar.

Cezasızlık talebi 29 Temmuz'da Sde Teiman'da aşırı sağcı protestocuların toplu tecavüzle suçlanan askerlerin sorgulanmak üzere tutulduğu askeri üssün tel örgülerini aşmasıyla doruğa ulaştı. Olay yerine gelen polis, tel örgüleri aşan göstericileri durdurmadığı gibi daha sonra da tutuklamadı. Yasaların uygulanmasındaki bu başarısızlık, Filistinlilerin büyük çoğunluğunun Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırıların bir şekilde aktif ya da pasif destekçisi olduğuna dair yaygın inancın arka planında, 7 Ekim'den bu yana Filistinlilerin işkence görmesi ve infaz edilmesine Yahudi İsrailliler arasında verilen geniş desteği yansıtıyor. Şimdi ise aşırı sağcı partilerin destekçilerine göre “terörist” kelimesi “Filistinli” kelimesinin şifresidir. İsrail'in FOX News versiyonu olan sağcı televizyon kanalı Kanal 14, Gazze'deki kayıpların günlük sayımına yer verdi. Bu sayı, Gazze'deki Hamas liderliğindeki Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanan sayılardan önemli ölçüde sapmıyor ancak Kanal 14'te binlerce çocuk da dahil olmak üzere tüm ölüler terörist olarak tanımlanıyor.

Askerlerin cezasız kaldığı düşüncesini besleyen bir başka toplumsal gelişme de İsrailliler arasında Gazze'deki askerlerin hayatlarını riske atma konusunda yaygın bir isteksizlik olması. Bu durum özellikle Filistinli sivilleri öldürmekten kaçınmaya çalışırken savaşta ölen askerler için geçerlidir. Bu nedenle İsrail halkının çoğunluğu, kara birlikleri sahaya girmeden önce büyük hava saldırılarını, bu hava saldırıları çok sayıda sivili öldürse bile desteklemektedir. Bu bağlamda, İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik şiddet ya da zarar nedeniyle cezalandırılması gerektiği fikri kabul edilemez hale gelmektedir. İnsan hakları grupları tarafından özellikle şiddet yanlısı olarak tanımlanan aşırı sağcı örgütlerin 10 yılı aşkın süredir devam eden kampanyaları, protestocuların işkence ve tecavüz şüphesiyle gözaltına alınan askerleri serbest bırakmak amacıyla askeri üssü basmasıyla doruğa ulaştı. Baskının liderleri Knesset üyeleri ve Netanyahu'nun hükümet koalisyonuna dahil ettiği aşırı sağcı partilere mensup bakanlardı. Bu yazı yazıldığı sırada ne askeri polis ne de askeri başsavcı, cezai soruşturmayı engellemeye çalışan çetenin tek bir üyesini bile tutuklamış ya da sorgulamış değil.

İsrailli insan hakları STK'sı B'Tselem, 2016 yılında askeri polis ve askerler tarafından Filistinlilere karşı işlenen insan hakları ihlallerine ilişkin şikayetleri durdurma kararı aldı. Gerekçeleri basitti: Kendi verilerine göre, yasal adalet arayışları tamamen etkisizdi. Örgüt, ihlalleri belgelemeye devam edeceklerini, ancak Filistinliler için ne koruma ne de adalet sağladığı kanıtlanmış bir hukuk sisteminin fiilen meşrulaştırılmasına artık katılmayacaklarını duyurdu.

Sde Teiman'daki Filistinli mahkumlara yönelik işkence ve kötü muamele, İsrail-Filistin tarihindeki bu eşi benzeri görülmemiş dönemin bir sembolü mü, yoksa on yıllar boyunca işkencenin normalleştirilmesinin doruk noktası mı? Bu soru önemli, çünkü İsrail sivil toplumundaki bozulmayı ve mevcut hükümetin neden olduğu aşırı, süregelen zararı durdurmak için, bu hareketi mümkün kılan derin, uzun vadeli yapıları ve inançları kabul etmek gerekir.

Filistinlilerin çoğu için Gazze'deki savaş - toplu katliamlar, sivillerin gözaltına alınması, hapishanelerde kötü muamele ve sınır dışı edilmeler - İsrail ordusunun yeni kurulan İsrail devletinden tahminen 750.000 Filistinlinin toplu olarak sürülmesine katıldığı 1948'deki Nakba ile başlayan olayların bir devamıdır. Mevcut olayları 76 yıllık mülksüzleştirme, 57 yıllık işgal (bazıları 76 yıllık işgal de diyebilir) ve Oslo Anlaşmalarının çöküşü ve İkinci İntifada, İsrail askeri üslerinin ve yerleşimlerinin 2005'te Gazze'den çekilmesi, 2007'de başlayan Gazze kuşatması ve 7 Ekim'den bu yana geçen her gün sonrasında koşulların sürekli kötüleşmesi merceğinden görüyorlar. Demokrasi yanlısı, Netanyahu karşıtı muhalefeti oluşturan liberal orta sınıf İsrailliler için mevcut aşırı sağcı hükümet ve Sde Teiman'daki Filistinli mahkumlara yönelik belgelenmiş işkence, hukukun üstünlüğü ve uygulanmasında bir deniz değişimine işaret ediyor. Ancak pek çok -belki de çoğu- Filistinli için Sde Teiman, gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde süregelen işkence ve kötü muamele tarihindeki bir başka olaydır.

Kanunsuzluk ve hükümet otoritesinin parçalanması gibi görünen bu durumu görmenin başka bir yolu daha var: İsrail'in uzun bir geçmişe dayanan kanun hükmünde kararname ve askeri kontrolle yönetildiğini kabul etmek. Şiddet içeren kontrolün sömürgeci uygulamaları olarak adlandırılabilecek bu politikalar ve ilhak için sağ kanattan gelen baskı, yargı revizyonunun motivasyonunu oluşturdu. İlhak yanlısı aşırı sağ, Yüksek Mahkeme'nin ve hükümetin hukuk danışmanlarının yetkilerini ellerinden alarak İsrail ile işgal altındaki topraklar arasındaki ayrımı ortadan kaldırmak ve böylece amaçlarına ulaşmalarını engellemek istiyor.

İsrail'de süregelen rejim değişiklikleri, 2016 yılında, kolluk kuvvetlerinin tanımlanmamış terör eylemleri gerçekleştirdiğinden şüphelenilen kişileri tutuklama ve gözaltına alma yetkisini önemli ölçüde genişleten yeni bir terörle mücadele yasasının yürürlüğe girmesi ve Yahudi vatandaşların İsrail nüfusunun %20'sini oluşturan Filistinli vatandaşlar üzerindeki haklarını yasal olarak güvence altına alan 2018 Ulus-Devlet Yasası ile başladı. Netanyahu hükümeti, İsrail vatandaşlarını Batı Şeria'daki Filistinlilere uygulananlara benzer tedbirlere tabi kılan yasaları kabul ederek, işgal altındaki topraklardaki askeri-sömürge rejiminin 1948'de İsrail sınırları içinde kurulan rejimle birleşmesini hızlandırdı. Sonuç, siyaset bilimci Ian Lustick'in kısa bir süre önce “tek devlet gerçekliği” olarak adlandırdığı şeydir.

Başka bir deyişle, İsrail'in Yahudi vatandaşlarının haklarını koruma mücadelesi, Filistin vatandaşlarının haklarının yasalarla ortadan kaldırılmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşmiştir. Bu da sömürgeci İsrail'in -yani işgal altındaki Batı Şeria'nın- iki rejimi sürekli olarak birbirinden ayıran hukukun üstünlüğü yapısı sayesinde liberal İsrail ile nasıl bir arada var olduğunu göstermektedir. Ancak mevcut hükümetin liberal hukukun üstünlüğü olarak adlandırılabilecek yapıya ve kuvvetler ayrılığına, özellikle de Yüksek Adalet Divanı'nın statüsüne ve yasaları iptal etme yetkisine saldırması, iki rejim -sömürge ve liberal- arasındaki ayrımı sürdürmeyi imkansız hale getirmektedir. 2016'daki Terörle Mücadele Yasası ve 2018'deki Ulus-Devlet Yasası İsrail'deki liberal vatandaşlık cephesini sona erdirdi. 2023'te başlayan ve devam etmekte olan yargı revizyonu, liberal hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmak ve İsrail-Filistin genelinde bir ilhak ve apartheid rejimini sağlamlaştırmak için tasarlanmıştır. Yargının bağımsızlığına ve yürütmeye tabi kılınmasına yönelik saldırı, rejim değişikliğinin ilk parçası olan vatandaşlığın iptalini desteklemenin bir yoludur.

2015 yılı sonunda B'Tselem Netanyahu'yu terör eylemleri gerçekleştirdiğinden şüphelenilen Filistinlilerin polis ve asker tarafından vurularak öldürülmesine olanak sağlamakla suçladı. Bu, Filistinliler tarafından gerçekleştirilen ve “bıçaklı intifada” olarak adlandırılan bir dizi bıçaklı saldırının ardından gerçekleşti. Netanyahu'nun 2015 yılındaki politikası, güvenlik güçlerini ve sıradan sivilleri, bir kişinin terör saldırısı gerçekleştireceğinden şüphelendiklerinde, tehlike seviyesine bakmaksızın ateş ederek öldürmeye teşvik etmesi bakımından önemli bir dönüm noktasıydı. Yetkililer, İsrail vatandaşlarını teröristlerle aktif bir şekilde çatışmaya girmeye teşvik etmiş ve saldırı hazırlığında olduğundan şüphelenilen kişileri, çoğu zaman çok az kanıtla ya da hiç kanıt olmadan “etkisiz hale getirdikleri” için onları övmüştür. 2015'ten önce işgal altındaki topraklarda orduya karşı hareket ettiğinden şüphelenilen Filistinlileri öldüren askerler veya siviller için örtülü bir cezasızlık vardı; ancak şimdi Kudüs sokaklarında yürüyen bir Filistinliyi vuran siviller için açık bir cezasızlığa geçiş oldu.

Ordu ve polis görmezden gelirken yerleşimcilerin Filistinli köylülere karşı uyguladığı şiddet yeni bir şey değil. İsrail'in işgalinin sömürgeci yönü, ırksal ve ulusal hiyerarşiye dayalı olarak farklı gruplar için ayrı uygulamalara sahip bir hukuk sistemini içermektedir. Bir askere taş atan bir yerleşimci hiçbir cezaya çarptırılmıyor. Ancak bir Batı Şeria Filistinlisi sadece bir askere taş attığı şüphesiyle tutuklanıp bir yıl hapse atılabilir. Şimdi, kolluk kuvvetleri, toprak tahsisi ve temsiliyet alanlarındaki farklılaşmış uygulamalar İsrail'in içine taşınıyor.

Ancak yerleşimci şiddeti her geçen gün artarken, işkence ve savaş suçlarının cezasız kalması artarken, İsrail'deki merkezci sesler, Jit ve Hawara kasabalarını yakıp yıkan mesihçi intikamcıların İsrail'in ana akımını temsil etmediğini iddia ederek Batı Şeria'daki şiddetle aralarına mesafe koyuyor. Ancak bir an için otoriter dönüşün İsrail'in Batı Şeria üzerindeki sömürgeci kontrolü ile liberal İsrail arasındaki ilişkiyi nasıl yeniden yapılandırdığına değinmek önemlidir. On yıllar boyunca İsrail'in solu ve merkezi, yerleşimcileri barışın önündeki engeller olarak görmüş, ancak işgal ekonomisine ve yerleşimlerde bir refah devleti kuran Yahudi İsraillilere tanınan ayrıcalıklara ideolojik ve pratik alternatifler sunmamıştır. Yerleşim yerleri İsrail'in vergi gelirlerinin sadece %1'ini sağlarken, İsrail sınırları içindeki diğer yerleşim yerlerine göre iki kat daha fazla fon almaktadır.

İsrail öyle bir noktaya geldi ki, işgal altındaki topraklarda Filistinlileri kontrol etmek için geliştirilen otoriter uygulamalar ile İsrail'deki liberal muhalefete karşı kullanılan polis taktikleri arasında artık bir ayrım bile kalmadı. İşgal altındaki topraklarda muhalefeti kontrol etmek, izlemek ve bastırmak için geliştirilen ve sürdürülen uygulamalar şimdi Yahudi İsrail muhalefetine karşı kullanılırken, İsrail devleti Batı Şeria'yı hızla ilhak ederken bile, artık sömürge rejimi ile liberal rejim arasında bir ayrım kalmamıştır. Bunlar, yerleşimci şiddetini, işkenceyi ve muhalefetin ezilmesini durduracak çok az şeyin olduğu otoriter bir rejimde birleşmiştir.

Yael Berda, 2 Ekim 2024, The New Lines Magazine

(Yael Berda, İbrani Üniversitesi'nde sosyoloji ve antropoloji alanında doçent olarak görev yapmaktadır.)


Mustafa Tamer, 29.11.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı