12 Şubat 2025 Çarşamba

SA11261/MT341: Gençler Arasında Düzensiz Yeme Artışıyla Bağlantılı Beyin Farklılıkları

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"King's College London'ın araştırmasına göre, Avrupa'da yapılan bir çalışmada 23 yaşındaki gençlerin yarısından fazlası, gecikmiş beyin olgunlaşması, genetik ve ruh sağlığı sorunlarıyla bağlantılı olarak kısıtlayıcı, duygusal veya kontrolsüz yeme davranışları sergilemiştir. Beyin gelişimindeki, özellikle de beyincikteki farklılıklar, ruh sağlığı sorunları, yüksek BMI için genetik risk ve genç yetişkinlikte yeme bozukluğu arasındaki bağlantıya katkıda bulunmaktadır."


Brain Differences Linked To Surge in Disordered Eating Among Young People

King's College London tarafından Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre, gecikmiş beyin gelişimi, genetik ve ruh sağlığı sorunları genç yetişkinlerde düzensiz beslenmeye katkıda bulunuyor.


Beyin Bağlantıları Ağı Konsept İllüstrasyonu

King's College London Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü (IoPPN) tarafından yürütülen yeni bir araştırma, Avrupa'daki 23 yaşındaki gençlerin yarısından fazlasının kısıtlayıcı, duygusal ya da kontrolsüz yeme davranışları sergilediğini ortaya koymuştur. Araştırma, beyindeki yapısal farklılıkların bu yeme modellerinin gelişimine katkıda bulunduğunu öne sürüyor.

Nature Mental Health dergisinde yayınlanan araştırma, gençlerde genetik, beyin yapısı ve düzensiz yeme davranışları arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Araştırmacılar, ergenlik döneminde korteksin (beynin dış tabakası) hacminde ve kalınlığında azalma ile işaretlenen doğal beyin olgunlaşma sürecinin, gençlerin erken yetişkinlik döneminde kısıtlayıcı veya duygusal/kontrolsüz yeme alışkanlıkları geliştirip geliştirmemelerini etkileyebileceğini keşfetti.

Yeme Davranışlarını Anlamak

Diyet ve purging gibi kısıtlayıcı yeme davranışları, vücut ağırlığını ve şeklini kontrol etmek için gıda alımının kasıtlı olarak sınırlandırılmasını içerir. Buna karşılık, tıkınırcasına yeme gibi duygusal veya kontrolsüz yeme davranışları, olumsuz duygulara veya zorlayıcı dürtülere yanıt olarak yiyecek tüketme atakları ile karakterize edilir.

Araştırmacılar, İngiltere, İrlanda, Fransa ve Almanya'daki IMAGEN boylamsal kohortunda yer alan 996 ergenin verilerini analiz etmiştir. Katılımcılar genetik veriler sağlamış, sağlık durumları ve yeme davranışları hakkında anketler doldurmuş ve 14 ve 23 yaşlarında MRI taraması yaptırmıştır. Katılımcılar 23 yaşında üç tür yeme davranışına ayrılmıştır: sağlıklı beslenenler (yüzde 42), kısıtlayıcı beslenenler (yüzde 33) ve duygusal ya da kontrolsüz beslenenler (yüzde 25).

Araştırma, bu üç grubun zaman içinde farklı ruh sağlığı ve davranış kalıplarına sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Sağlıksız yeme davranışlarına (kısıtlayıcı ve duygusal/kontrolsüz) sahip 23 yaşındaki gençlerde, sağlıklı yiyenlere kıyasla 14 yaşında hem içe yönelim sorunları (örneğin anksiyete veya depresyon) hem de dışa yönelim sorunları (örneğin hiperaktivite, dikkatsizlik veya davranış sorunları) daha yüksek seviyelerdeydi. Sağlıksız beslenenler arasında içe yönelim sorunları 14 ila 23 yaş arasında önemli ölçüde artmıştır. Dışsallaştırma sorunları tüm gruplarda yaşla birlikte azalmakla birlikte, duygusal veya kontrolsüz beslenenler arasında genel düzeyler daha yüksekti.

Kısıtlayıcı beslenenler ergenlik dönemi boyunca sağlıklı beslenenlere kıyasla daha fazla diyet yapmıştır. Duygusal/kontrolsüz yiyenler, sağlıklı yiyenlere kıyasla 14-16 yaşları arasında diyet yapma ve 14-19 yaşları arasında tıkınırcasına yeme davranışlarını artırmıştır. Sağlıksız beslenme davranışları obezite ve yüksek BMI için artan genetik risk ile ilişkilendirilmiştir.

Beyin Olgunlaşması ve Genetik Etki

Araştırmacılar, zaman içinde beyin olgunlaşmasını ve korteksin hacim ve kalınlığının ne kadar azaldığını araştırmak için 14 ve 23 yaşlarındaki Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) verilerini analiz etti. Sonuçlar, sağlıksız beslenenlerde beyin olgunlaşmasının geciktiğini ve daha az belirgin olduğunu gösterdi. Bu durum, 14 yaşındaki ruh sağlığı sorunları ile 23 yaşındaki sağlıksız yeme davranışlarının gelişimi arasındaki bağlantıda rol oynamış ve bu bağlantının VKİ ile ilgisi bulunmamıştır. Azalmış beyin olgunlaşması, yüksek VKİ için genetik riskin 23 yaşında sağlıksız yeme davranışlarını nasıl etkilediğini açıklamaya da yardımcı olmuştur.

Özellikle, iştahı kontrol eden bir beyin bölgesi olan beyinciğin olgunlaşmasının azalması, yüksek BMI için genetik risk ile 23 yaşında kısıtlayıcı yeme davranışları arasındaki bağlantıyı açıklamaya yardımcı oldu.

Tıbbi Araştırma Vakfı, Tıbbi Araştırma Konseyi ve Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü (NIHR) Maudsley Biyomedikal Araştırma Merkezi'nden fon alan araştırma, beyin olgunlaşması, genetik ve ruh sağlığı zorluklarının yeme bozukluğu semptomlarına katkıda bulunmak için nasıl etkileşime girdiğini vurgulamaktadır.

King's IoPPN'de doktora öğrencisi ve çalışmanın ilk yazarı olan Xinyang Yu şunları söylüyor: “Bulgularımız, ergenlik döneminde geciken beyin olgunlaşmasının genetik, ruh sağlığı sorunları ve genç yetişkinlikteki düzensiz yeme davranışları arasında nasıl bir bağlantı kurduğunu ortaya koymakta ve beyin gelişiminin yeme alışkanlıklarını şekillendirmedeki kritik rolünü vurgulamaktadır.”

King's IoPPN'de Araştırma Görevlisi ve araştırmanın ortak yazarı olan Dr. Zuo Zhang, “Farklı sağlıksız yeme davranışlarının ruh sağlığı semptomları ve beyin gelişiminin farklı yörüngeleriyle bağlantılı olduğunu göstererek, bulgularımız daha kişiselleştirilmiş müdahalelerin tasarımını bilgilendirebilir.” diyor.

King's IoPPN'de Biyolojik Psikiyatri Profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Profesör Sylvane Desrivières ise şunları söylüyor: “Bulgularımız, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını ve uyumsuz başa çıkma stratejilerini ele almayı amaçlayan gelişmiş eğitimin potansiyel faydalarını vurgulamaktadır. Bu, yeme bozukluklarının önlenmesinde ve genel beyin sağlığının desteklenmesinde çok önemli bir rol oynayabilir.”

Finansman: NIHR Maudsley Biyomedikal Araştırma Merkezi, Tıbbi Araştırma Vakfı, Tıbbi Araştırma Konseyi

King's College London, 15 Ocak 2025, SciTechDaily



Mustafa Tamer, 12.02.2025, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Xinyang Yu, Zuo Zhang, Moritz Herle, Tobias Banaschewski, Gareth J. Barker, Arun L. “Bir ergen kohort çalışmasında yeme davranışlarının psikopatoloji, beyin olgunlaşması ve obezite için genetik risk ile ilişkileri” W. Bokde, Herta Flor, Antoine Grigis, Hugh Garavan, Penny Gowland, Andreas Heinz, Rüdiger Brühl, Jean-Luc Martinot, Marie-Laure Paillère Martinot, Eric Artiges, Frauke Nees, Dimitri Papadopoulos Orfanos, Hervé Lemaître, Tomáš Paus, Luise Poustka, Sarah Hohmann, Nathalie Holz, Christian Bäuchl, Michael N. Smolka, Nilakshi Vaidya, Henrik Walter, Robert Whelan, Ulrike Schmidt, Gunter Schumann, Sylvane Desrivières ve IMAGEN konsorsiyumu adına, 10 Ocak 2025, Nature Mental Health.DOI: 10.1038/s44220-024-00354-7


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı