Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk
"Ev sıcaklıkları 68-75 °F'nin altına düştüğünde yaşlı yetişkinlerin dikkat güçlüğü çekme olasılığı daha yüksektir. Bu çalışma, küresel sıcaklıklar arttıkça yaşlıların bilişsel sağlığını korumak için iklime dirençli konut politikalarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır."
Daha yüksek sıcaklıklar bilişsel gerileme riskinin artmasıyla bağlantılıdır.
Çığır açan bir çalışma, yaşlı yetişkinlerde iç ortam sıcaklıkları ile bilişsel performans arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koyarak iklim değişikliğinin bilişsel sağlığa yönelik riskleri nasıl artırabileceğini vurguladı.
Hebrew SeniorLife'ın bir parçası olan ve Harvard Tıp Fakültesi'ne bağlı Hinda ve Arthur Marcus Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, yaşlı yetişkinlerin ev sıcaklıkları 68-75°F (20-24°C) arasında kaldığında en az dikkat güçlüğü yaşadıklarını keşfetti. Sıcaklıklar bu aralığın sadece 7°F (4°C) üzerine çıktığında veya altına düştüğünde, dikkat sorunları riski iki katına çıkmıştır.
Araştırma Detayları ve Bulgular
Boylamsal gözlemsel çalışma, bir yıl boyunca 65 yaş ve üzeri 47 yetişkinin ev sıcaklıklarını ve kendi bildirdikleri dikkat zorluklarını izlemiştir. Bulgular, Journal of Gerontology dergisinde yayımlandı: Tıp Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan bulgular, mevcut iklim koşullarının bile yaşlı yetişkinleri risk altına soktuğunu ve birçoğunun bilişsel yeteneklerini bozabilecek iç ortam sıcaklıkları yaşadığını göstermektedir. Bu durum, ev ortamlarını düzenlemek için daha az kaynağa sahip olabilecek düşük gelirli ve yetersiz hizmet alan nüfuslar için özellikle endişe vericidir.
Çalışmanın başyazarı, Marcus Enstitüsü'nde Yardımcı Bilim İnsanı II ve iklim değişikliğinin yaşlılar üzerindeki etkileri konusunda önde gelen uzmanlardan biri olan Amir Baniassadi, “Bulgularımız, iç ortam sıcaklığı gibi çevresel faktörlerin yaşlanan nüfuslarda bilişsel sağlığı nasıl etkilediğini anlamanın öneminin altını çiziyor” diyor. “Bu araştırma, yaşlı yetişkinler için iklim direncine öncelik veren halk sağlığı müdahalelerine ve konut politikalarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Küresel sıcaklıklar arttıkça, sıcaklık kontrollü ortamlara erişimin sağlanması, bilişsel refahlarının korunması için çok önemli olacaktır.”
Daha Geniş Bağlam ve Önerilen Çözümler
Sıcaklığın yaşlıların uyku düzenini ve bilişsel becerilerini nasıl etkilediğini ölçen 2023 tarihli bir çalışmanın ardından, bu çalışma şu anda iklim değişikliğinin etkilerinin fiziksel sağlığın ötesine geçerek bilişsel işlevleri de kapsadığına dair artan kanıtlara katkıda bulunarak proaktif önlemlere duyulan ihtiyacı vurguluyor.
Potansiyel çözümler arasında iç mekan sıcaklıklarını optimize etmek için akıllı ev teknolojilerinin entegre edilmesi, konutlarda enerji verimliliğinin artırılması ve soğutma kaynaklarına erişimin genişletilmesi yer alıyor.
Tamamı Marcus Enstitüsü'nde çalışan diğer araştırmacılar arasında Wanting Yu, BSc, Proje Direktörü I; Thomas Travison, PhD, Kıdemli Bilim İnsanı; Ryan Day; Lewis Lipsitz, MD, Marcus Enstitüsü Direktörü ve Baş Akademik Görevli, Irving ve Edyth S. Usen ve Tıbbi Araştırma Aile Başkanı, Hebrew SeniorLife; ve Brad Manor, PhD, yardımcı bilim insanı yer aldı.
Araştırma, ABD Ulusal Yaşlanma Enstitüsü (T32AG023480) ve TMCITY vakfı aracılığıyla bir T32 bursu tarafından desteklenmiştir.
Hebrew SeniorLife Hinda ve Arthur Marcus Yaşlanma Araştırmaları Enstitüsü, 19 Ocak 2025, SciTechDaily
Mustafa Tamer, 26.03.2025, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri
Referans: Amir Baniassadi, Wanting Yu, Thomas Travison, Ryan Day, Lewis Lipsitz ve Brad Manor, “Toplum İçinde Yaşayan Yaşlı Yetişkinlerde Ev Ortam Sıcaklığı ve Kendi Kendine Bildirilen Dikkat”, 3 Aralık 2024, The Journals of Gerontology: Seri A. DOI: 10.1093/gerona/glae286
- Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur.
- Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
- Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
- Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.